Dolar
32.33
Euro
34.88
Altın
2,213.91
ETH/USDT
3,574.80
BTC/USDT
70,457.00
BIST 100
9,057.53
Teknoloji, arşiv, arşiv

Siyasilerin "twitter karnesi" zayıf

Sosyal medyada faal olan ülkeler arasında ilk sıralarda yer alan Türkiye'de, milletvekillerinin yarıya yakını twitter kullanmıyor.

03.05.2013 - Güncelleme : 03.05.2013
Siyasilerin "twitter karnesi" zayıf

İSTANBUL - Çiğdem Pala 

Uluslararası Sosyal Medya Derneği (USMED) Sosyal Medya ve Siyaset Çalışma Grubu tarafından hazırlanan "Milletvekillerinin Twitter Kullanımı Raporu", Twitter'ı kullanan 301 milletvekilinin hesaplarından elde edilen veriler temel alınarak hazırlandı.

Araştırmada, milletvekillerinin performanslarını ölçümlemek üzere Twitter'a giriş tarihleri, takip ve takipçi oranları, toplam ve günlük tweet sayıları, sahte takipçi oranları (fake), takipçilerle etkileşime geçme oranı (outreach), takipçileri etkileme potansiyeli (klout), Twitter'da en aktif oldukları gün ve saat, en çok hangi platformdan tweet paylaştıkları gibi ölçütler, milletvekilinin üyesi olduğu siyasi parti, seçildiği bölge ve cinsiyet değişkenleriyle ilişkilendirilerek analiz edildi.

Araştırmanın gerçekleştirildiği 18 Mart-1 Nisan arasında 20'den az tweet atan milletvekillerinin hesapları araştırma dışında tutuldu.

USMED Genel Başkanı Said Ercan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'de 32 milyon kişinin facebook, 10 milyon kişinin de Twitter kullandığını söyledi.

Bu sayıyla Türkiye'nin sosyal medyayı kullanan ülkeler arasında ilk sıralarda yer aldığını fakat milletvekillerinin yarısının bile Twitter kullanmadığını belirten Ercan, "Bu araştırma göstermiştir ki, milletvekillerinin Twitter karnesi şu anda zayıf. Gelecek seçimlerde sosyal medya hiç olmadığı kadar etkili olacak. Siyasiler bu konuda daha çok bilinçlenmeli" dedi.

Rapora göre, Meclis'te 255 erkek, 46 kadın milletvekilinin Twitter hesabı bulunuyor. Erkek milletvekillerinin yüzde 54'ünün, kadın vekillerin yüzde 58'i Twitter'ı kullanıyor. Milletvekillerinin yüzde 55'inin kendi adına Twitter hesabı var.

Milletvekillerinin takipçi sayılarına bakıldığında, AK Parti başı çekiyor. AK Parti milletvekillerinin Twitter'da 6 milyon 878 bin 849, CHP milletvekillerinin 2 milyon 377 bin 693, MHP milletvekillerinin 773 bin 753 ve BDP milletvekillerinin 741 bin 945 takipçisi bulunuyor.

Twitter'da en çok sırasıyla Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu takip ediliyor.

 

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın