Dolar
32.37
Euro
34.96
Altın
2,233.04
ETH/USDT
3,558.90
BTC/USDT
70,245.00
BIST 100
9,079.97
Kurumsal Haberler, arşiv

MÜSİAD'dan AA'ya 3 ödül

Anadolu Ajansı, MÜSİAD 15. Ekonomi Basını Başarı Ödülleri'nde, "Yılın Reel Sektör Haberi", "Yılın Araştırma Haberi" ve "Yılın Ekonomi Sitesi" kategorilerinde ödüle layık görüldü.

12.03.2015 - Güncelleme : 12.03.2015
MÜSİAD'dan AA'ya 3 ödül

İSTANBUL

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Başkanı Nail Olpak, 15. MÜSİAD Ekonomi Basını Başarı Ödülleri töreninde yaptığı konuşmada, 2014 yılında Türkiye ekonomisinin siyasi ve iktisadi kargaşa çabalarına rağmen, istikrarı korumaya devam ederek 2014 yılının ilk çeyreğinde yüzde 4,8, ikinci ve üçüncü çeyrekte ise yüzde 2,2 ve yüzde 1,7 büyüyerek, 20 çeyrek üst üste büyüdüğünü söyledi.

İkinci ve üçüncü çeyrek büyümelerinin piyasa beklentilerinin bir miktar altında kaldığını aktaran Olpak, "Cari açığı azaltmak gibi doğru bir hedefle, piyasayı soğutarak, 2014'ün ilk çeyreğinden sonra yaşanan bu hızlı büyüme düşüşleri; ekonomide nispi bir ivme kaybına neden olmuş, ancak en büyük yapısal problemlerimizden biri olan cari açık, önemli ölçüde azalırken ve bütçe performansı tutturulabilirken, bence bu noktada sorulabilecek olan soru şu; 4 çeyrek üst üste yüzde 4'ün üzerinde büyümüş bir ekonomide hız kaybı daha yumuşak bir şekilde planlanabilir miydi?" ifadelerini kullandı.

Bugünlerde faiz ve dövizin konuşulduğunu anımsatan Olpak, "Bu parite değişiminin, özellikle ihracat üzerindeki olumsuz etkisinin ki buradaki ciro kaybı, aslında direkt olarak kar kaybıdır ve dolaylı olarak tüm piyasadaki olumsuz etkisi, çok uzatılmadan hafifletilmelidir" şeklinde konuştu.

Doların, avro ve tüm gelişmekte olan ülke para birimleri karşısında değerlenmesinin kimilerinin beklentisinin aksine, Türkiye'de bir krize yol açacağına inanmadıklarının altını çizen Olpak, bilakis Türkiye'nin yeni bir büyüme modeline geçmek için, mevcut durumu bir fırsata çevirmeyi başaracağının altını çizdi.

Olpak, bu noktada MÜSİAD olarak yeni bir ekonomik model ihtiyacı konusunda Öncelikli Dönüşüm Programı kapsamında yer alan yapısal dönüşümleri önemsediklerini söyledi.

Program kapsamında yer alan reformların bir an evvel hayata geçirilmesinin Türkiye ekonomisi için önemli olduğuna işaret eden Olpak, sözlerine şöyle devam etti:

"Türkiye'nin, sanayi sektöründen hizmet sektörüne hızlı bir şekilde kayan ekonomik yapısı, yeniden sanayi eksenine oturtulmalı ve yalnızca 'kur-faiz-enflasyon' üçlüsüne bağımlı ekonomik strüktürden, 'verimli üretim' odaklı bir ekonomik modele geçiş sağlanmalıdır. Faiz konusunda değerlendirmemizi yaparken de, büyümeye olumlu katkı yapan yatırımların 2014 yılı içinde yaşanan faiz artırımı sonrasında ilk 3 çeyrekte kamunun binde 7 azalması, özel sektör yatırımlarının ise sırasıyla yüzde 1,1 ve yüzde 3,6 küçülmesini son çeyrekte ise büyüyememesinin dikkatli bir şekilde gözlemlenmesi gerektiğini düşünüyoruz.

Sayın Cumhurbaşkanımız, Sayın Başbakanımız, ekonomi yönetimimiz ve Merkez Bankası arasında son günlerde yapılan görüşmeler sonrası piyasadaki gerginliği rahatlatan, risk algısını düşüren olumlu gelişmelerin yaşanmasını elbette görevi olduğu için hükümetimizden bekliyoruz."

"Eski Türkiye'deki gibi sık sık seçim gündemiyle uğraşmayı doğru bulmuyoruz"

Olpak, işsizlik rakamlarında son dönemde bir artma gözlemlediklerini belirterek, "Biz bu noktada sorunun temelinde iş hayatının temel ilkelerindeki bazı noktaların yattığını düşünüyoruz" dedi.

Bugünkü iş gücü katılımı ve uygulamaları ile bugünkü iş hukuku yargılama sistemi ve sonuçları ile iş sağlığı ve güvenliği uygulamalarının ağırlıklı olarak denetim üzerine gittiği bir yapı içerisinde, sonuçların böyle bir yere gidebildiğini anlatan Olpak, "İş alemi olarak önceliğimiz, huzur, güven ve pozitif istikrar ortamının korunmasıdır" ifadelerini kullandı.

Siyasete de bir çağrıları olduğunu, eski Türkiye'deki gibi sık sık seçim gündemiyle uğraşmayı doğru bulmadıklarını aktaran Olpak, bu yılki seçimden sonra 2019'a kadar Türkiye'de başka seçim olmayacağını anımsattı.

Olpak, uzlaşıyla bir Anayasa değişikliğiyle, milletvekilliği seçimleri de tekrar 5 yılda bir yapabilirse, iş alemi olarak kesintisiz 5 yıllık seçimsiz dönemlerle devam edip işlerine odaklanabileceklerini düşündüklerini vurguladı.

AA'ya 3 ödül

Konuşmanın ardından geçilen ödül töreninde, Anadolu Ajansı "Yılın Reel Sektör Haberi" kategorisinde birinciliğe, "Yılın Araştırma Haberi" kategorisinde üçüncülüğe, "Yılın Ekonomi Sitesi" kategorisinde ise ikinciliğe layık görüldü. 

MÜSİAD 15. Ekonomi Basını Başarı Ödüllerinde Yılın Ekonomi Haberi ödülü "Fikirtepe'de tek başına" haberiyle Hürriyet Gazetesi'nden Gülistan Alagöz'e, Yılın Reel Sektör Haberi ödülü "İstanbul'un yatırım haritası çıkarılacak" haberiyle AA'dan Elif Ferhan Yeşilyurt'a, Yılın Araştırma Haberi ödülü "20 milyar dolarlık ihracat 3 kişiye emanet" haberiyle Milliyet Gazetesi'nden Fehim Genç'e, Yılın Ekonomi Röportajı ödülü "Ben savaş malzemesi üretmem" röportajıyla Yenişafak Gazetesi'nden İbrahim Acar'a, Yılın Ekonomi Kulisi Haberi ödülü "15 günde bir soyulan PTT, artık şubelerine para göndermiyor" haberiyle Akşam Gazetesi'nden Özgül Öztürk'e, Yılın Ekonomi Yazarı ödülü Sabah Gazetesi'nden Şelale Kadak'a, Yılın Ekonomi Yayını ödülü Turkishtime Dergisi'ne, Yılın Ekonomi Sitesi ödülü finansgundem.com'a, Yılın Ekonomi Programı ödülü Bloomberght'den "Yatırım kulübü" programı ile Açıl Sezen'e verildi.

Jüri Özel Ödülü'nün Prof. Dr. Tevfik Güngör Uras'a, MÜSİAD Özel Ödülünün ise Star Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Nuh Albayrak'a sunulduğu gecede, AA muhabiri Belgin Yakışan Mutlu "Kahvenin getirisi altını 5'e katladı" başlıklı haberi ile Yılın Ekonomi Araştırma Haberi kategorisinde üçüncülüğe, aafinans.com ise Yılın Ekonomi Sitesi kategorisinde ikinciliğe layık görüldü.

Muhabir: Sümeyye Dalkılınç

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın