Dolar
32.33
Euro
34.96
Altın
2,214.73
ETH/USDT
3,575.40
BTC/USDT
70,805.00
BIST 100
9,057.42
Sağlık, Kurumsal Haberler, arşiv

İrfan Şencan'dan AA'ya ziyaret

Sağlık Bakanlığı Müsteşar yardımcısı ve beraberindeki heyet, "Organ Bağışı İçin Teknik Yardım Projesi" kapsamında Anadolu Ajansı'na ziyarette bulundu.

12.02.2015 - Güncelleme : 12.02.2015
İrfan Şencan'dan AA'ya ziyaret

ANKARA

Sağlık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı İrfan Şencan, organ bağışının artırılmasında basın yayın organlarına büyük görevler düştüğünü, Anadolu Ajansı'nın bu konuda her zaman yanında gördüklerini belirterek, "Ajansın desteğini her zaman yanımızda hissediyoruz. Ajansın, şimdiye kadar gösterdiği yaklaşımı sürdürmesine ihtiyacımız var" dedi.

 Sağlık Bakanlığı ve Avrupa Birliği tarafından ortaklaşa yürütülen "Organ Bağışı İçin Teknik Yardım Projesi" kapsamında Anadolu Ajansı'na ziyarette bulunuldu.

Anadolu Ajansı Genel Müdür Yardımcısı Metin Mutanoğlu, Sağlık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı İrfan Şencan ve beraberindeki heyetle görüştü.

Mutanoğlu ve Şencan arasında gerçekleşen görüşmede, organ bağışına yönelik farkındalık artırılması için medyanın rolü ele alındı.

Müsteşar Yardımcısı Şencan, Türkiye'nin organ naklinde tıbbi başarı açısından dünyadaki ilk 5 ülke arasında olduğunu belirtti. Şencan, "Ülke olarak kendi yakınımıza hayattayken canımızın bir parçası vermekten tereddüt etmiyoruz; ama akrabamız olmayan birisi için, ölümüzün cesedinden birşey verme konusunda biraz gevşekliğimiz var" dedi. Şencan, Bunun giderilmesi için, çalışma yaptıklarını anacak bu konuda desteğe ihtiyaç duyulduğunu söyledi. 

"Kadavradan dağıtılan organ, milletin malıdır"

Şencan, Türkiye'de organ dağıtım sisteminin de şeffaf ve adil olduğunun altını çizerek, bunun tamamen tıbbi kriterle belirlendiğini vurguladı. Kriterlerin ve hasta bilgilerinin bilgisayarda kayıtlı olduğunu anlatan Şencan, şunları kaydetti:

"Onun dışında hiçbir şekilde dışarıdan müdahale olmuyor. Tamamen şeffaf. Kadavradan bağışlanan organ, milletin malıdır. Bunu, kesin ve net bir şekilde beyt-ül mal mantığı içinde görüyoruz.

Rahmetli oldu Sakıp Sabancı'yı örnek verirsek; bir tarafta Sabancı bir tarafta çoban olsa; tıbbi olarak kimin hakkıysa ona gidiyor. Bu kadar, rahat ve güvenli şekilde söyleyebiliyorum."

Organ bağışının yapılması konusunda hem Dünya İslam Birliği'nin hem de Diyanet İşleri Başkanlığı'nın açıklamalarının olduğunu hatırlatan Şencan, "Diyanet İşleri Başkanımızın duyarlılığı da en üst noktada. Bu konuda bizden daha fazla katkı verme çabası içinde" dedi. 

Türkiye'de organ bağışı oranlarının gelişmiş ülkelerinin gerisinde kaldığını belirten Şencan, "Gelişmiş ülkelerde milyon kişiye 15-25 arasında, Türkiye ise beşlerdeyiz. Çok şükür ki , bu konuda her yıl yüzde 10'luk bir artışımız var. Bu da yeterli değil, bunun artırılması gerekiyor" diye konuştu.

Organ bağışı oranlarının artırılması için kamuoyunda duyarlılık oluşturulması ve doğru bilgilendirmenin yapılması gerektiğini vurgulayan Şencan, bunun sağlanabilmesi için tek başına Sağlık Bakanlığı'nın yeterli olmadığını, mutlaka basının desteğine ihtiyaç duyulduğunu bildirdi. Şencan, basında yer alan birçok olumlu haberin yanı sıra bir tane doğru olmayan ve toplumda kaygı yaratan haberin, bugüne kadar oluşturulan olumlu algının değişmesine yol açabildiğini söyledi. 

Anadolu Ajansı'nın her zaman doğru ve tarafsız haber yaptığını vurgulayan Şencan, "Bu konuda şükranla söylemeliyiz ki, genel olarak basının böyle bir duyarlılığı var. Ajansın da desteğini her zaman yanımızda hissediyoruz. Ajansın, şimdiye kadar gösterdiği yaklaşımı sürdürmesine ihtiyacımız var. Her zaman yanımızda hissettiğiniz desteği, bundan sonra yanımızda görmek istiyoruz" diye konuştu.

Anadolu Ajansı'nın verilere ve yaşam hikayelerine dayalı farkındalık artırıcı haberlere imza attığını belirten Şencan, bağış oranlarının artırılabilmesi için toplumun tüm kesiminin desteğine ihtiyaç duyulduğunu bildirdi. Şencan, "Sağlık sadece Sağlık Bakanlığı'nın başarabileceği bir iş değil. Sağlık, toplumun tüm kesimlerinin, basının, belediyelerin, halkın, imamların, sivil toplum kuruluşlarının, herkesin sorumluluğudur. Bu iş, sadece bize bırakılmamalı" dedi. 

Şencan, sağlık okuryazarlığının çok önemli olduğuna işaret ederek, bunun üzerinde mutlaka çalışılması gerektiğini dile getirdi. 

"Her türlü desteğe hazırız"

AA Genel Müdür Yardımcısı Mutanoğlu da ziyaretten duyduğunu memnuniyeti dile getirdi.

Anadolu Ajansı'nın doğru haberin merkezi olduğunu belirten Mutanoğlu, organ bağışı ile ilgili olarak da teşvik edici, farkındalık yaratıcı, hayat hikayelerinin konu alındığı, son verilerin işlendiği haberlerin yapıldığını anlattı. Mutanoğlu, konuya ilişkin çalışmalara devam edileceğini belirterek, "Her türlü desteğe hazırız" dedi.

Görüşmenin ardından Mutanoğlu, Müsteşar Yardımcısı Şencan'a Anadolu Ajansı tarafından hazırlanan 2014 yılı almanağı hediye etti.

Muhabir: Yeşim Sert Karaaslan

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın