Kurumsal Haberler, arşiv

AA Türkiye ile Azerbaycan arasında köprü olabilir

Azerbaycan Gençlik ve Spor Bakanı Rahimov, AA'nın Azeri kültürünün Türkiye'de tanınmasında önemli rolü bulunduğunu belirterek, "AA iki ülke arasında köprü olabilir" dedi.

09.04.2014 - Güncelleme : 09.04.2014
AA Türkiye ile Azerbaycan arasında köprü olabilir

ANTALYA - İlknur Çetinbaş

Azerbaycan Gençlik ve Spor Bakanı Azad Rahimov, Antalya'nın Belek beldesinde devam eden 12. SportAccord Kongresi'nde AA muhabirine yaptığı açıklamada, bakanlık olarak en önemli projelerinin, ilk kez düzenlenecek 2015 Avrupa Oyunları olduğunu söyledi.

Avrupa Oyunları'nın ilkine ev sahipliği yapacak olmaktan onur duyduklarını ifade eden Rahimov, "Çok heyecanlıyız ve hummalı bir hazırlık içindeyiz. İlk kez çok branşlı bir organizasyon düzenleyeceğiz. Organizasyon bizim için çok önemli bir tecrübe olacak" dedi.

"AA, iki ülke arasında köprü olabilir" 

Anadolu Ajansı'nın (AA) 94. kuruluş yıl dönümünü kutlayan Rahimov, medyanın gelecekte iki ülke arasında kurulacak ilişkilerin temelini oluşturduğunu söyledi.

Rahimov, şunları kaydetti:

"Türkiye'deki insanlar hep, 'Sizi kalpten seviyoruz' diyor ama ne kültürümüzü ne sporumuzu ne müziğimizi yakından biliyorlar. Bu, Bakü'de temsilciliği bulunan AA aracılığıyla gelişecek. AA, sizlerin, bizim kültürümüzü tanımanız bakımından çok önemli. AA iki ülke arasında köprü olabilir."

"Bizim için güreş ilk sırada"

Azerbaycan'da tarihi en eski olan ve en çok ilgi gören sporun güreş olduğunu dile getiren Rahimov, "Judo ve boks çok popüler. Kadın voleybolunda çok iyi takımlarımız var. Ritmik cimnastik, kayak, kürek ve bisiklet gibi sporlarda son dönemde büyük atılım gerçekleştirdik ama bizim için güreş, ilk sırada gelir" diye konuştu.

Türkiye ile her alanda iyi ilişkiler içinde olduklarını anlatan Rahimov, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bizler kardeş milletiz. Sporda da çok yakın ilişkilerimiz var. Sadece antrenmanlar ve kamplar değil, zaman zaman sporcu, antrenör ve hakem konularında işbirliği yaparak birbirimize destek oluyoruz. Kardeş ülkemiz Türkiye ile sporda da çok yakın ilişki içinde olmaktan, sporun her alanında işbirliği yapmaktan çok mutluyuz. İşbirliğimiz gelecek dönemlerde artarak devam edecek."

"Olimpiyatları almak için çok çalışacağız" 

Ülkede yeni sporcular yetiştirmek için araştırma, test ve analizler yaptıklarını kaydeden Rahimov, 14-15 adet olimpik tesis yaptıklarını dile getirdi.

"Sporcularımıza deniz seviyesinden tutun da en yüksek rakıma kadar, her koşulda, her iklimde antrenman yaptırabilecek kapasitedeyiz" diyen Rahimov, şunları kaydetti:

"2016 ve 2020 olimpiyatlarını düzenlemek için aday olduk ancak alamadık. Şimdi bu adaylıkları neden kaçırdığımızı, nerede hata yaptığımızı analiz ediyoruz. Bunun iki önemli nedeni var. Birincisi tecrübe eksikliği. Daha önce çok branşı bir organizasyon düzenlemedik. İkinci nedeni ise olimpiyat düzenleyecek ülkede spor kültürünün çok iyi oluşması gerekiyor. Olimpiyatları almak için bir sürü tesis yapılıyor ama daha sonra bu tesisler boş kalıyor. Önce ülkede olimpik ruhu yerleştirmemiz lazım."

Olimpiyat adaylık sürecinde tecrübesizlikleri yüzünden başarılı olamadıklarını, ancak mücadeleyi bırakmadıklarını anlatan Azad Rahimov, "2024 Olimpiyat Oyunları'na da aday olmak istiyoruz. Bunun ihalesi 2017'de açılacak. 2017 öncesi, gelecek yıl düzenleyeceğimiz Avrupa Olimpiyatları bize çok büyük tecrübe olacak" dedi.

"Türkiye'de tuttuğum takımı söyleyemiyorum"

Spor Toto Süper Ligi yakından takip ettiğini kaydeden Rahimov, "Fenerbahçe, Beşiktaş, Galatasaray, hepsini takip ediyorum ama Türk arkadaşlarımı küstürmemek için rengimi belli edemiyorum" diye konuştu.

Geçen hafta Türk dostlarıyla futbol sohbeti yaptıklarını anlatan Rahimov, "O kadar çok arkadaşım var ki... Hepsini de çok seviyorum ama hepsi ayrı ayrı takımları tutuyor. Birini söylesem öbürü darılıyor. Kısacası Türkiye'de tuttuğum takımı söyleyemiyorum" ifadelerini kullandı.

Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç'ı ülkelerine davet eden Rahimov, "Türkiye ile sporda ciddi bir işbirliği içinde olmak istiyoruz. Sayın Kılıç'ı ağırlamaktan mutluluk duyarım. Kendisini en yakın zamanda ülkemize bekliyoruz" dedi.

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın