Dolar
32.32
Euro
34.93
Altın
2,209.72
ETH/USDT
3,578.00
BTC/USDT
70,984.00
BIST 100
9,040.50
Kültür

Uluslararası Antalya Film Festivali'nin açılış galası yapıldı

Antalya Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen, 52. Uluslararası Antalya Film Festivali, kırmızı halı ve açılış galası ile başladı.

Leyla Ataman Koyuncuoğlu, Ayşe Yıldız  | 29.11.2015 - Güncelleme : 30.11.2015
Uluslararası Antalya Film Festivali'nin açılış galası yapıldı

Antalya

ANTALYA

Antalya Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen, 52. Uluslararası Antalya Film Festivali, kırmızı halı ve açılış galası ile başladı.

Sinema dünyasının ünlü isimleri, Cam Piramit'teki törene kırmızı halıdan geçerek geldi. Burcu Esmersoy'un sunuculuğunu üstlendiği gecede konuşan Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı ve Festival Başkanı Menderes Türel, Antalya'nın iki hafta önce G20 Zirvesi dünya liderlerine ev sahipliği yaptığını hatırlattı.

Türel, misafirlerin, en başarılı G20 organizasyonlarından birinin Antalya'da gerçekleştirildiğini ifade ederek, kentten fevkalade mutlu bir şekilde ayrıldığını söyledi.

G20 Zirvesi'nin hemen arkasından Piyano Festivali'nin başladığını anlatan Türel, Türk müzik ustalarının yanı sıra Fransa'dan Japonya'ya, Rusya'dan Filistin'e ve Almanya'ya kadar birçok ülkeden müzik insanının festivale katıldığını kaydetti.

52. Uluslararası Antalya Film Festivali'nin de Türkan Şoray'dan Vanessa Redgrave'ye, Kathleen Turner'den Kayhan Yıldızoğlu'na kadar Türkiye ve dünyanın sinema yıldızlarının katılımıyla başladığını belirten Türel, şöyle konuştu:

"Festivalimizin bu boyuta ulaşmasında desteği, katkısı olan bütün katılımcılarına, sanatçılarımıza, organizasyon ekibine jüri başkan ve üyelerine, önemli destekleri için eski Kültür ve Turizm Bakanımız Ömer Çelik ile yeni Kültür ve Turizm Bakanımız Mahir Ünal'a ve tüm sponsorlarımıza teşekkürlerimi sunuyorum"

Ulusal ve uluslararası bölümlerde yarışacak filmler

Açılışta, oyuncular Beste Bereket ve Murat Han, Uluslararası Yarışma Bölümü'nde yarışan 10 filmi sundu.

Oyuncular Begüm Birgören ve Enis Arıkan da Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması'nda yarışacak 12 filmi tanıttı.

Yaşam Boyu Onur Ödülleri

Galada, yönetmen Erden Kıral, sinema oyuncusu Ayşen Gruda ve sinema ve dizi oyuncusu Kayhan Yıldızoğlu'na "Yaşam Boyu Onur" ödülleri verildi.

Ödülünü oyuncu Şebnem Bozoklu'nun elinden alan Ayşen Gruda, ödülünü, şişme botla Türkiye'den Yunanistan'a gitmek isterken yaşadıkları kazada, annesi ve kardeşiyle birlikte yaşamını yitiren "Aylan bebek" için aldığını söyledi.

Yaşam Boyu Onur Ödülü'nün diğer sahibi Kayhan Yıldızoğlu da ödülü, 68 yıllık meslek hayatında kendisiyle beraber olan tüm sanatçı arkadaşları adına aldığını kaydetti.

Yaşam Boyu Onur Ödülü'nü alan yönetmen Erden Kıral da insanın, özellikle de sanatçının görevinin, bu dünyadan ayrılırken bir eser değil, biraz iyilik ve sevgi bırakmak olduğunu belirtti.

Yıldırım Önal Anı Ödülü'nü bir yıl boyunca emanet olarak alan Tijen Par ise Yıldırım Önal'la Ankara Devlet Konservatuvarı'nda eğitim gördüğü yıllarda tanıştığını, mezun olduktan sonra ilk oyununda Önal'la birlikte oynadığını kaydetti.

Yaşam Boyu Başarı Ödülü

Törende, Fransız sanatçı Catherine Deneuve, ünlü aktör Jeremy Irons ve ABD'li sanatçı Kathleen Turner'a "Yaşam Boyu Başarı Ödülü" verildi.

Ödülünü almak için çıktığı sahnede konuşan Jeremy Irons, sözlerine Türkçe olarak "Antalya'da olmaktan çok mutluyum" diyerek başladı.

Çok şanslı bir mesleğin üyesi olduğunu ifade eden Irons, hissettiklerini işine yansıtabilen ve büyük bir saygı gören mesleğe sahip olduğunu söyledi. Aslında dünyada çok daha önemli işler yapan insanların bulunduğunu kaydeden Irons, "Ancak dünyanın dönmesini sağlamak için lütfen sinemaya gelmeye devam edin" diye konuştu.

Muhabir: Leyla Ataman Koyuncuoğlu-Ayşe Yıldız

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın