Dolar
32.33
Euro
35.14
Altın
2,155.80
ETH/USDT
3,382.30
BTC/USDT
65,153.00
BIST 100
8,718.11
Kültür

Aydın'da 3 bin 500 yıllık fırın bulundu

Aydın'ın Çine ilçesinde devam eden Tepecik Höyüğü arkeolojik kazılarında, M.Ö. 1350 yıllarına tarihlendirilen fırın ve üretime dayalı bir yapı kompleks gün ışığına çıkarıldı.

02.09.2015 - Güncelleme : 02.09.2015
Aydın'da 3 bin 500 yıllık fırın bulundu

AYDIN - Ali Gökmen Şireci

Aydın'ın Çine ilçesinde devam eden Tepecik Höyüğü arkeolojik kazılarında, M.Ö. 1350 yıllarına tarihlendirilen fırın ve üretime dayalı bir yapı kompleks gün ışığına çıkarıldı.

Kazı Başkanı ve Ankara Hacettepe Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sevinç Günel, AA muhabirine yaptığı açıklamada, geçmişi, yaklaşık M.Ö. 6 binli yıllardaki bakır taş çağına uzanan Tepecik Höyüğü'nde tunç çağları sonuna kadar yerleşim görüldüğünü belirtti.

Kazılarda, Menderes Nehri ve güneyinde antik çağlar öncesine ilişkin arkeolojik verilere ulaşıldığını ifade eden Günel, kazılar sonucu ulaşılan bulguların o döneme ilişkin yeni bilgileri de ortaya koyduğuna işaret etti. 

Bu yılki kazılarda, M.Ö. 2 bin yerleşmesine ait işlik olarak kullanım gören yapı ve fırın kompleksinin açığa çıkarıldığını ifade eden Günel, fırın yapısının MÖ 1350 yıllarda kullanım gördüğünün tahmin edildiğini dile getirdi.

Fırının bulunduğu alanda yanmış buğday taneleri ve silo işlevi gören küplerin de tespit edildiğini dile getiren Prof. Günel, şunları kaydetti:

"2015 yılı kazı çalışmalarımızda, Geç Tunç Çağı’na tarihlenen ve kulelerle desteklenmiş güçlü surla çevrili yerleşmede, ekonomik anlamda belirli bir sistemin uygulandığını gösteren kanıtlara rastlandı. Kazılarda fırının yanı sıra oldukça iyi korunmuş küpler ve kaplar, kente ait ürünlerin depolandığına ve silo olarak kullanım gören bir yapılaşmanın varlığına işaret etmiştir. Ayrıca o döneme ait bir arada bulunan yanmış buğday taneleri de tespit edildi. Önümüzdeki günlerde buğday taneleriyle ilgili analiz çalışmaları, daha detaylı bilgilere ulaşmamızı sağlayacaktır." 

Ekonomik ve sosyal yapıya dair ipuçları

Prof. Dr. Günel, fırın kalıntılarının, Anadolu’da köylerdeki geleneksel pişirme fırınlarının erken örnekleri olduğunu ve bu geleneğin günümüze taşındığını belirtti.  

"Model olarak tıpatıp aynı değil ancak ocak ve fırın geleneği erken dönemlerden itibaren gelişerek günümüzdeki köylerdeki yapıya kavuşmuş" diyen Günel, sözlerini şöyle sürdürdü: 

"Fırın, iri küpler ve yanmış buğday tanelerinin bulunduğu bu alan, Tepecik'in üretime dayalı, gelişmiş bir yerleşim yapısına sahip olduğunu gösteriyor. Tepecik’te Kalkolitik Çağ’dan itibaren tarım ve hayvancılığa dayalı yaşam, Tunç Çağları’nda daha organize olmuş bir sistemle ve üretime yönelik depo alanlarının yer aldığı bir yapılaşma ile takip edilmiş."

Prof. Dr. Günel, Tepecik'te 11 yıldır sürdürdükleri kazı çalışmalarını önümüzdeki yıllarda genişleyerek sürdüreceklerini ve yerleşime ait kültür tarihini aydınlatmayı hedeflediklerini sözlerine ekledi.  

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın