Kültür, arşiv

Antika sevdasıyla evini müzeye çevirdi

Karadağ'ın başkenti Podgoritsa yakınlarındaki Lekay Köyü'nde yaşayan 80 yaşındaki Shtyefan İvezay, hayatı boyunca biriktirdiği antika eşyaları sergilemek için evini müzeye çevirdi.

06.05.2015 - Güncelleme : 06.05.2015
Antika sevdasıyla evini müzeye çevirdi

PODGORİTSA - Adel Omeragiç

Karadağ'ın başkenti Podgoritsa yakınlarındaki Lekay Köyü'nde yaşayan 80 yaşındaki Shtyefan İvezay, hayatı boyunca biriktirdiği antika eşyaları sergilemek için evini müzeye çevirdi.

İvezay, hayatı boyunca "büyük bir aşkla" topladığı antika eşyaları, dört odası bulunan evinde sergiliyor.

İvezay, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 2002 yılında yaşadığı evi müzeye dönüştürdüğünü belirterek, "Antika eşyalara olan sevdam yüzünden kendimi taş devrinde yaşıyor gibi hissediyorum" diye konuştu.

Biriktirdiği eşyaları saklayacak başka bir yeri olmadığından eşi Custa ile yaşadığı evi müzeye dönüştürmeye karar verdiğini anlatan İvezay, "Antika eşyaların sayısının artması, benim de evden dışarı çıkmam demek. Şimdilerde evin dış kapısına en yakın odada uyuyor, geceleri müzemin bekçiliğini yapıyorum" ifadesini kullandı.

Lekay Köyü'nün bağlı olduğu Tuzi beldesindeki ilk fotoğrafçı olan İvezay, evinin bir odasını ise sadece fotoğraf makinelerine ayırdığını ifade ederek, bu odada fotoğrafçılıkta kullandığı malzemeleri sergilediğini söyledi.

"Barış Elçisi" seçildi

Evrensel Barış Federasyonu tarafından "Barış Elçisi" seçilen İvezay, müzeye çevirdiği evinde geleneksel kıyafetlerden müzik aletlerine, fotoğraf makinelerinden tarım aletlerine, silahlardan şapkalara kadar birçok antika eşyayı sergiliyor.

İvezay, müzeyi ziyaret edenlerin en çok ilgisini farklı boyutlardaki tamburaların çektiğini belirterek, "Burası hem bir etnografya müzesi hem bir fotoğraf arşivi hem de kütüphane özelliği taşıyor. Müzedeki eşyaların bir kısmı ailemden miras kaldı, bir kısmını hayatım boyunca biriktirdim. Eşimle birlikte buradaki eşyalara gözümüz gibi bakıyoruz" şeklinde konuştu.

Özellikle yaz aylarında müzeye çok sayıda ziyaretçinin geldiğini anlatan İvezay, "Müzeye dünyanın her yerinden ziyaretçiler geliyor. Çoğu ziyaretçi, daha önce hiç böyle eşyalar görmediğini söylüyor" ifadesini kullandı.

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın