Kültür, arşiv

Kadına şiddet uluslararası sempozyumda ele alındı

İstanbul Kültür Üniversitesi'nde düzenlenen "Ulusal, Bölgesel ve Uluslararası Hukukta Kadının Şiddetten Korunması" sempozyumuna, 8 yabancı ülkeden çok sayıda hukukçu katıldı.

15.04.2015 - Güncelleme : 15.04.2015
Kadına şiddet uluslararası sempozyumda ele alındı

İSTANBUL

 İstanbul Kültür Üniversitesi'nde "Ulusal, Bölgesel ve Uluslararası Hukukta Kadının Şiddetten Korunması" sempozyumu düzenlendi.  

Ceza Hukuku Uygulama ve Araştırma Merkezi'nce (CEHAMER) organize edilen sempozyuma, Uluslararası Ceza Mahkemesi 1. Başkanı Fatoumata Dembele Diarra başta olmak üzere İtalya, Fransa, İsrail, Bulgaristan, Mali, Senegal, Kamerun ve Fildişi Sahili'nden çok sayıda hukukçu ve gazeteci katıldı.

Sempozyumun açılışında konuşan İstanbul Kültür Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sıddıka Semahat Demir, Özgecan Aslan'ın katledilişine işaret ederek, Türkiye'nin 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'ne haftalar kala derin bir acıyla sarsıldığını söyledi.

Yaşanan derin acının herkesi bu küresel gerçekle bir kez daha yüzleştirdiğini ifade eden Demir, kadına şiddet konusunun uluslararası bir sempozyumda tartışılmasının çok önemli olduğunu vurguladı.

Demir ayrıca, bu yıl üçüncüsü düzenlenen sempozyumda çok değerli bir girişimin de temelinin atılacağını belirterek, Mali'de de CEHAMER'in kurulması ve işbirliği yapılması için Mali Üniversitesi ile protokol imzalanacağını açıkladı.

İstanbul Kültür Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Dr. Bahar Akıngüç Ünver de şiddete karşı farkındalık için dünyanın alacağı uzun bir yol olduğuna vurgu yaptı. Ünver, "Biz ülke olarak geçtiğimiz ay çok ciddi bir acı yaşadık, gencecik bir üniversite öğrencisini kaybettik. Özgecan'ın kaybından biz de payımıza düşeni öğrendik; daha fazla çalışmalıyız" ifadelerini kullandı.

 Uluslararası Hukukçu Kadınlar Federasyonu 2. Başkanı ve CEHAMER Kadın ve Hukuk Seksiyonu Başkanı Ayşen Önen de AA muhabirine yaptığı açıklamada, toplantılarda uluslararası katılımcılarla birlikte "Kadına karşı şiddetle ilgili hukuki bakımdan daha neler yapılabilir?" sorusuna yanıt aranacağını söyledi. 

Önen ayrıca, herkesin kendi ülkesinde, özellikle hukuki anlamda neleri daha iyi yaptığını görebilmek ve bunlardan hangilerinin Türkiye'de de uygulanabileceğini tespit edebilmek için toplantıların uluslararası katılımcılarla organize edildiğini bildirdi.

İstanbul Kültür Üniversitesi'nde düzenlenen bu sempozyumların Türkiye'de bir ilk olduğunu da kaydeden Önen, sempozyum boyunca sunulacak bilgi ve önerilerin toplantı sonunda bir bildiri olarak yayınlanacağını belirtti.

Muhabir: Uğur İslamoğlu

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın