Dolar
32.50
Euro
34.99
Altın
2,331.90
ETH/USDT
3,175.30
BTC/USDT
64,832.00
BIST 100
9,716.77
Yaşam, arşiv

Suriyeli 6 dil bilen doktorun meslek özlemi

İngilizce, Arapça, Latince, Türkçe, Rusça ve Ukraynaca bilen Suriyeli doktor Muhammed Ajaj, İzmir'de inşaat işçiliği, tezgahtarlık, ve garsonluk yaparak geçimini sağlamaya çalışıyor.

05.09.2015 - Güncelleme : 05.09.2015
Suriyeli 6 dil bilen doktorun meslek özlemi

İZMİR - Ömer Süt

Suriye’deki iç savaş nedeniyle Türkiye'ye sığınan doktor Yaser Muhammed Ajaj, mesleğini yapamamanın üzüntüsünü yaşıyor. İzmir’e yerleşen Ajaj, eşi ve çocuğuna bakabilmek için bulduğu her işi yapıyor. 

Halep'teki hastanelerde doktorluk yaparken savaştan kaçarak İzmir'e yerleşen Ajaj, Gümüşpala semtindeki evinde AA muhabirine açıklama yaptı. 

Ajaj, Ukrayna'daki Odessa Devlet Üniversitesi'nde tıp eğitimi aldıktan sonra ülkesine dönerek doktorluk yapmaya başladığını, dört yıl önce savaşın başlamasıyla Halep'te gönüllü olarak yaralılara müdahale eden ekiplere katıldığını anlattı. Ajaj, evlerinin bombalı saldırıda yıkılması sonrası Türkiye'ye kaçmaya karar verdiklerini anlattı.

İzmir'de doktorluk kariyerini bir kenara bırakarak yeni bir hayata başladığını, eşi Ravia ile burada evlendiklerini ve Muhammed Ravad isimli bir bebeklerinin dünyaya geldiğini dile getiren Ajaj, çocuğu olduktan sonra yaşam mücadelesinin kendisi için farklı bir anlam kazandığını belirtti. 

Doktorluk yapamadığı için İzmir'de farklı iş kollarında çalışmaya başladığını anlatan Ajaj, Türkçe, Arapça, Rusça, İngilizce, Latince ve Ukraynaca bildiğini, ancak bu bilgisini kullanabileceği iş bulmakta sıkıntı çektiğini söyledi.

İş bulabildiği zaman günlük 20-30 lira kazandığını kaydeden Ajaj, şunları aktardı:

"Türkiye'ye geldiğimde para ve altınım vardı. Bir süre sonra bunlar tükendi. Burada yeni bir yaşam kurdum, ev kiraladım. Onun için para lazım oldu. Burada inşaatlarda işçi olarak çalıştım. Kemeraltı'nda elbise satan dükkanda tezgahtarlık yaptım. Selçuk'ta bir emlakçıda komisyoncu olarak çalıştım. Bornova'da bir kebapçıda çiğ köfte sattım. Geçimimi sağlamak için her işi yapıyorum. Ama artık mesleğimi yapmak istiyorum." 

Müslümanlara yönelik olumsuz bakış açısı nedeniyle Avrupa'ya gitmek istemediğini, mesleğini Türkiye'de sürdürebilmek için YÖK'ten denklik belgesi alma talebinde bulunacağını dile getiren Ajaj, Türkiye'de sağlık alanındaki gelişmeleri yakından takip ettiğini sözlerine ekledi. 

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın