Dünya, arşiv

Danimarka'da Müslüman mezarlığına saldırıya tepki

Danimarka'nın dördüncü büyük şehri Odense'de Korslökke mezarlığındaki Müslümanlara ait bölümün saldırıya uğraması ve 50 kadar mezarın tahrip edilmesi tepkiyle karşılandı.

02.09.2015 - Güncelleme : 02.09.2015
Danimarka'da Müslüman mezarlığına saldırıya tepki

KOPENHAG

Danimarka'nın dördüncü büyük şehri Odense'de Korslökke mezarlığındaki Müslümanlara ait bölümün saldırıya uğraması ve 50 kadar mezarın tahrip edilmesi tepkiyle karşılandı.

Danimarka Başbakanı Lars Lökke Rasmussen, pazartesi günü Müslümanların mezarlarına yapılan saldırıyla ilgili olarak Facebook sayfasından yaptığı açıklamada, ''Bu beni çok sinirlendiriyor! Saldırganların bahanelerini bilmiyorum. Aptallık, dini fanatizm ya da kesinlikle yanlış anlaşılmış siyasi bir sinyal. Ne olursa olsun, inanılmaz itici ve herkesin gerekli mesafeyi koymasını gerektiren bir olay'' ifadelerini kullandı. 

Adalet Bakanı Sören Pind, Twitter üzerinden yaptığı paylaşımda, ''Bunu durdurun. Danimarka olarak böyle bir yolda yürümek istemiyoruz'' diye yazdı.

Odense şehrinin Sosyal Demokrat Belediye Başkanı Anker Boye ise olayın kesinlikle anlaşılabilir bir tarafının olmadığını ve böyle saldırıların dini veya kültürü ne olursa olsun hiçbir toplumda kabul edilemeyeceğini ifade etti. Boye, ''Belediye başkanı olarak tabi ki böyle bir saldırıyı şiddetle kınıyorum'' diye konuştu

Sosyal Demokratlar milletvekili ve hukuk sözcüsü Trine Bramsen de Twitter üzerinden tepkisini dile getirdi. Bramsen, ''Bu vahşice ve kesinlikle kabul edilemez saldırı beni aşırı derecede üzdü ve sinirlendirdi'' diye yazdı.

Sosyalist Halk Partisi Lideri Pia Olsen Dyhr ise, ''Geçen hafta bir kilisede yangın ve şimdi de bir Müslüman mezarlığı. Tahammülsüzlük Danimarka'ya özgü bir şey değil'' diyerek olaydan duyduğu üzüntüyü dile getirdi.

"Kullanılan sert üslubun sonucu"

Danimarka Meclisi'ndeki tek Türkiye kökenli milletvekili Yıldız Akdoğan ise AA muhabirine yaptığı açıklamada, ''Danimarka'daki bu gidişat çok kaygı uyandırıcı. 'Yabancı' olarak görülenlere duyulan 'korku' da kabul edeceğim bir şey değil. Bazı 'korkular' insanların böyle insanlık dışı yöntemlere başvurmasına neden oluyor'' diye konuştu.

Milletvekili seçimlerinde 18 oy farkla seçilemeyen Sosyalist Halk Partisi Gladsaxe belediye başkan yardımcısı Serdal Benli ise son aylarda mezarlık ve mülteci kamplarına yapılan saldırıların kaygı uyandırdığına dikkati çekerek, ''Bu tarz kin ve nefret eylemlerini kınıyorum. Hangi gruptan gelirse gelsin toplum olarak karşı durmamız gerek. Bugün Danimarka'da aşırı sağcı grupların bu tarz eylemlerini çoğaltması maalesef toplumdaki ve siyasi arenadaki etnik ve dini azınlıklara karşı kullanılan sert üslubun ve tonun sonucudur'' dedi. 

Odense'nin Korslökke mezarlığında pazartesi günü Müslümanlara ait bölüme düzenlenen saldırıda 50 kadar mezar tahrip edilmişti. Kopenhag'a bağlı Bröndby mahallesindeki bir Müslüman mezarlığı ise haziran ayında saldırıya uğramış ve yine 50 kadar mezarlık tahrip edilmişti. Geçtiğimiz hafta ise Doğu Jylland bölgesinde bir mülteci kampının duvarlarına ırkçılık içeren yazıların yanı sıra gamalı haç çizilmiş ve garaj kapakları ateşe verilmişti.

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın