Dolar
32.32
Euro
34.94
Altın
2,203.52
ETH/USDT
3,586.10
BTC/USDT
70,945.00
BIST 100
9,061.59
Dünya, arşiv

Mısır ordusu Filistin'in 'can damarı' tünelleri yıkıyor

Mısır ordusu, Filistinlilerin "can damarı" olarak gördüğü tünelleri yıkmak için Gazze sınırına büyük su boruları döşemeye başladı.

02.09.2015 - Güncelleme : 02.09.2015
Mısır ordusu Filistin'in 'can damarı' tünelleri yıkıyor

GAZZE

Mısır'ın Filistinlilerin "can damarı" olarak gördüğü tünelleri yıkmak için Gazze sınırına büyük su boruları döşemeye başladığı bildirildi.

Filistin emniyet kaynaklarından alınan bilgiye göre, Mısır ordusu birimleri, yaklaşık bir hafta önce Gazze sınırı boyunca dar bir hendek içerisine 60 santimetre çapında su boruları döşemeye başladı. Sınır hattındaki tünellerin borularla denizden pompalan suyla yıkılmasının hedeflendiği belirtildi.

Tünel sahibi Gazzeli Ebu Ahmed, Mısır'ın sınıra döşediği boruların toprağın yumşamasıyla bütün tünellerin su altında kalmasına yol açacağını ifade etti. Mısır ile Gazze sınırında yer altına döşenen borulardan verilen deniz suyunun yer altı sularına karışmasının da çevresel bir "felaket" olacağını kaydeden Ebu Ahmed, "Sınır bölgesi bataklığa dönüşecek ve sınıra yakın bölgelerde ziraat yapan Filistililer de bundan etkilenecek" dedi.

Mısır Ordu Sözcüsü Tuğgeneral Muhammed Semir, 25 Mayıs'ta el-Ahram gazetesine verdiği mülakatta, 6 ay zarfında Gazze'yle sınırlarındaki 521 tünel girişinin yıkıldığını, mühendislik kurumunun tünel sorununu tamamen çözmek için çalıştığını açıklamıştı. 

Tünellerden temel gıda maddeleri geçiyor

İsrail ablukası altındaki Gazze'de demokratik seçimle işbaşına gelen Hamas'ın yönetimi devralmasının ardından, 2007 yılında Mısır-Gazze arasındaki Refah Sınır Kapısı, ticari geçişlere kapatılmıştı. İsrail ablukası ve sınır kapısının kapatılması nedeniyle Filistinliler, temel ihtiyaçlarını giderebilmek için tünellere yönelmişti.

Gazze-Mısır arasındaki çok sayıda tünelden, başta temel gıda maddeleri ve ilaç olmak üzere, canlı hayvandan otomobile kadar Gazze halkının ihtiyacı olan birçok malzeme ile akaryakıt geçiriliyordu.

Mısır'da 3 Temmuz 2013'teki darbenin ardından iktidara gelen askeri yönetim, Filistinlilerin "can damarı" olarak gördüğü tünellerin büyük kısmını yıkmıştı.

Muhabir: Moustafa Maged Haboosh, Safiye Karabacak

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın