Dolar
32.37
Euro
34.97
Altın
2,233.04
ETH/USDT
3,565.70
BTC/USDT
70,385.00
BIST 100
9,079.97
Gündem

Avustralya Genel Valisi Cosgrove Ankara'da

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Avustralya Genel Valisi Cosgrove'u resmi törenle karşıladı.

04.08.2015 - Güncelleme : 04.08.2015
Avustralya Genel Valisi Cosgrove Ankara'da

ANKARA

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Avustralya Genel Valisi Peter Cosgrove'u Cumhurbaşkanlığı Külliyesinde resmi törenle karşıladı. 

Süvariler, Cumhurbaşkanlığı Külliyesinin önündeki caddede karşıladıkları Cosgrove'a protokol kapısına kadar eşlik etti. Törende, tarihte kurulan 16 Türk devletinin bayrakları ile bu devletlerin dönemlerini temsil eden askerler de yer aldı. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve eşi Emine Erdoğan, Cosgrove ve eşi Lynne Cosgrove'u sarayın ana giriş kapısında karşıladı. 

Erdoğan ve Cosgrove'ın tören alanındaki yerlerini almasının ardından, 21 pare top atışı eşliğinde iki ülkenin milli marşları çalındı. Cosgrove, Muhafız Alayı Tören Kıtasını denetledikten sonra Türkçe "Merhaba asker" diyerek tören kıtasını selamladı. 

İki ülke heyetlerinin takdimi sonrasında, Erdoğan ve Cosgrove merdivenlerde Türkiye ve Avustralya bayrakları önünde el sıkışarak basın mensuplarına eşleriyle birlikte poz verdi. 

Karşılama törenine, Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Fahri Kasırga, Genel Sekreter Yardımcısı ve Sözcüsü İbrahim Kalın ile Ankara Valisi Mehmet Kılıçlar da katıldı.  

Erdoğan ve Cosgrove, karşılamanın ardından baş başa görüşmeye geçti. Bu görüşmenin ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan, Cosgrove onuruna resmi öğle yemeği verecek.

İngiliz sisteminde genel valinin rolü

İngiltere Kraliyetinin resmi internet sitesine göre, Avustralya Genel Valisi, İngiltere Kraliçesi'nin Avustralya'daki temsilcisi olarak görev yapıyor.

İngiliz Milletler Topluluğu'na 1901'de üye olan Avustralya'nın ilk genel valisi de 1 Ocak 1901'de atandı.

Ülkedeki anayasal rolü, Kraliçe'nin Birleşik Krallık'taki rolüyle aynı olan genel valinin, Kraliçe adına yürüttüğü görevler arasında, Avustralya Parlamentosunun resmen açılması ve görevinin sonlandırılması, seçimlerden sonra başbakanın görevlendirilmesi ve diğer bakanların atanması, parlamentonun her iki kanadından geçen yasaların onaylanması, federal yargıçların, büyükelçilerin ve ülkeyi dışarıda temsil eden üst düzey görevlilerin atanması bulunuyor.

Kraliçe, genel valiye neredeyse her konuda yürütme yetkisi veriyor ve kendisiyle doğrudan ilişkiye sahip.

General Sir Peter Cosgrove, Avustralya'nın şimdiki genel valisi olarak bulunuyor.

Avustralya Savunma Kuvvetleri'nin başkomutanı olan Cosgrove, uygulamada bakanların tavsiyeleri doğrultusunda hareket ediyor. Cosgrove, Kraliçe'nin temsilcisi olarak Avustralya'ya resmi ziyaretle gelen devlet adamlarını da ağırlıyor. 

İngiltere Kraliçesi tarafından atanan genel valililer, halihazırda Kanada, Avustralya, Yeni Zelanda, Barbados, Bahama, Grenada, Saint Lucia, Saint Vincent ve Grenadinler, Antigua ve Barbuda, Saint Kitts ve Nevis, Belize, Papua Yeni Gine, Solomon Adaları ve Tuvalu'da görev yapıyor.

Erdoğan başbaşa görüştü

Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'ndeki resmi karşılama töreninin ardından Erdoğan ve Cosgrove baş başa görüşmeye geçti.

Basına kapalı yapılan görüşme, 50 dakika sürdü.

Muhabir: Enes Kaplan, Emel Öz Gözellik, Ayşe Aktaş

 
Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.