Gündem

YAŞ'ta ikinci gün

Yüksek Askeri Şura, Başbakan Davutoğlu başkanlığındaki ikinci gün çalışmalarını tamamladı.

04.08.2015 - Güncelleme : 04.08.2015
YAŞ'ta ikinci gün

ANKARA 

Yüksek Askeri Şura (YAŞ), ikinci gün çalışmalarına Başbakan Ahmet Davutoğlu başkanlığında başladı.

Genelkurmay karargahına ilk olarak komutanlar geldi. Davutoğlu, saat 10.15'te geldiği karargahta, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel tarafından karşılandı.

Şura'nın ikinci gün çalışmaları dolayısıyla Genelkurmay Karargahı'nda 5 saat kalan Başbakan Ahmet Davutoğlu, toplantının ardından Resmi Konut'a geçti. YAŞ toplantısına bugünde devam edilecek.

Terfi, emeklilik ve bekleme süreleri görüşülüyor

Şurada, terfi sırasında bulunan general, amiral ve albayların bir üst rütbeye yükseltilmesi, general ve amirallerin görev sürelerinin uzatılması ve emeklilik işlemleri ele alınıyor. 300 albay ve 170 generalin terfi, emeklilik ve rütbe bekleme süreleri görüşülüp karara bağlanacak.

Şurada, disiplinsizlik ve ahlaki nedenlerle Türk Silahlı Kuvvetleri'nden (TSK) ayrılacak personelin durumu, talep edilmesi halinde "gündem dışı" görüşülecek.

Disiplinsizlik, ahlaki durum ve Paralel Yapı'ya yönelik çalışmalar kapsamında TSK'dan ilişiği kesilecek personele ait işlemleri, önceki yıllarda alınan karar doğrultusunda her kuvvet komutanlığı kendisi yürütüyor.

Komuta kademesi yeniden şekillenecek

Toplantıda, 50'ye yakın albayın generalliğe ve amiralliğe terfi etmesi, 2 korgeneralin de orgeneralliğe yükseltilmesi beklenirken, Deniz ve Hava Kuvvetleri komutanlarının emekli olmaları halinde bir koramiral ve bir korgeneralin daha orgeneral, oramiral olması öngörülüyor.

Öte yandan, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel, Deniz Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Bülent Bostanoğlu, Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Akın Öztürk ve Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Abdullah Atay'ın görev süresi bu Şura ile sona erecek.

TSK'daki teamüllere göre Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Hulusi Akar, Orgeneral Necdet Özel’in yerine yeni Genelkurmay Başkanı olacak. Orgeneral Akar'ın 2019 yılına kadar bu görevde kalması bekleniyor.

Orgeneral Akar'dan boşalacak Kara Kuvvetleri Komutanlığına ise 1. Ordu Komutanı Orgeneral Salih Zeki Çolak ya da Genelkurmay İkinci Başkanı Orgeneral Yaşar Güler'in geçmesi öngörülüyor. Görev süresi sona erecek Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Abdullah Atay'ın yerine ise Ege Ordu Komutanı Orgeneral Galip Mendi'nin getirilmesi bekleniyor.

Şura'da alınan kararlar, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a sunulmasının ardından, kamuoyuna açıklanacak. 

Muhabir: Ferhat Demircan

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın