Gündem, arşiv

Beştepe Millet Camii açıldı

Cumhurbaşkanlığı Külliyesi içinde yer alan Beştepe Millet Camii, Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından açıldı.

03.07.2015 - Güncelleme : 03.07.2015
Beştepe Millet Camii açıldı

ANKARA

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi içinde yer alan Beştepe Millet Cami'sinin açılışına katılarak konuşma yaptı.

Caminin hayırlı olması temennisinde bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Camimiz, Beştepe Millet Camii ve Kongre Merkezi olarak açılışı yapılıyor. Adı Beştepe Millet Camii. Milletimize hayırlı olsun" ifadesini kullandı.

Caminin, Ankara'ya ve bölgeye kazandırılmasında emeği geçenlere teşekkür eden Erdoğan, şöyle devam etti:

"Bu caminin gerek mimarisi, gerek külliye bütünlüğü içindeki konumuyla hem bölgeye, hem Ankara'ya, hem de ülkemize çok önemli katkılar sağladığına inanıyorum. Bizim medeniyetimizin en önemli maddi unsurları camilerimizdir. İnşa edilen her cami bu topraklara vurduğumuz yeni bir mühürdür. Bu mühürlerin her biri de coğrafyamızdaki tapu senetlerimizdir. Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nin, tüm ana ve yardımcı binalarıyla işte bu mimari anlayışın en seçkin, en ihtişamlı örneklerinden biri olduğunu düşünüyorum. Bizim ibadet mekanlarımızın büyüklüğü ve güzelliği, bu binaların yükseldikleri beldelere kattıkları anlam sebebiyledir."

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Nasıl İstanbul deyince yedi tepesindeki yedi cami aklımıza geliyorsa inşallah Ankara'yı da aynı özelliğe kavuşturuyoruz. Bunun gayreti içindeyiz. İşte Kocatepe ve Beştepe. Daha sonra bunu takip edecek olan diğer eserlerimiz" diye konuştu.

Erdoğan cami hakkında bilgi verdi

Konuşmasında cami ile ilgili bazı teknik bilgileri de veren Erdoğan, caminin oturumunun 5 bin 177 metrekare olduğunu, bodrum, namaz katı ve mahfil katından oluştuğunu, ana kubbe ve dört yarım kubbe ile örtülü bulunduğunu anlattı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Yarım kubbelerin bitiminde her birinde iki şerefe olan, yüksekliği yaklaşık 60 metreyi bulan dört adet minare mevcuttur. Ana kubbe iç çapı, yaklaşık veriyorum rakamları, 21 metredir. Ana kubbenin zeminden yüksekliği içten yaklaşık 30 metredir. Yarım kubbelerin iç yarı çapı, yine yaklaşık veriyorum, 8 metredir. Cami girişindeki taç kapı, 2 metre 80 santim genişliğindedir. Açılır bölümü 3 metre 75 santim olan ve toplam 6 metre 75 santim doğrama yüksekliğine sahip olan kapı, mermer kaplama ve metal süslemelerle oluşturulmuştur. Karşılama yazısı olarak Rad Suresi 24. ayet ile taçlandırılmıştır."

Camiye engellilerin girişi için rampa düzeniyle yan girişlerin oluşturulduğunu belirten Erdoğan, istenirse bayanların da ayrı olarak bu bölümden giriş yapabileceklerini kaydetti.

Binada, namaz alanı ve abdesthanelere dikey ulaşımı sağlayan iki adet asansörün mevcut olduğunu aktaran Erdoğan, "Abdesthaneler, bodrum kat, zemin kat, birinci kat olmak üzere 6 bölüm halinde düzenlenmiştir. Toplam abdesthaneler, 138 kişiye aynı anda hizmet verebilmektedir" dedi.

"Ayetlerde devlet, adalet, hak mesajları..."

Zemin katta yönetim bölümü, imam odası ve sohbet odasının da yer aldığını ifade eden Erdoğan, namaz alanı içerisinde müezzin mahfili, mihrap, minber, vaaz kürsüsünün bulunduğunu, aynı anda yaklaşık 3 bin kişi namaz kılabilecek şekilde düzenlendiği bilgisini verdi.

Camideki bütün hat projelerini hat sanatçısı Hüseyin Kutlu'nun, grafik ve tezyinatın tatbikatını ise nakkaş Semih İrteş'in yaptığına işaret eden Erdoğan, "Camideki hat sanatında ayetler devlet, adalet, hak, doğruluk mesajları üzerine seçilerek tanzim edilmiştir" diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, caminin, arazi içerisindeki diğer yapılarla uyum içerisinde, Selçuklu ve Osmanlı mimarlık tarihinin bir sentezi olarak, yerleşkedeki kütlesel bütünlüğü tamamlayacak ve kıble aksını vurgulayacak şekilde yerleştirildiğini kaydetti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın konuşmasını tamamlamasının ardından, Diyanet İşleri Başkanı Prof. Mehmet Görmez tarafından dua okundu.

Dua sonrasında Erdoğan ve beraberindekiler kurdele keserek, caminin açılışını gerçekleştirdi.

Açılışa katılanlar daha sonra Beştepe Millet Cami'sinde cuma namazı kıldı.

Muhabir: 
Hüseyin Gazi Kaykı, Hande İlbeyi Canca

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.