Dolar
32.37
Euro
34.96
Altın
2,233.04
ETH/USDT
3,576.20
BTC/USDT
70,490.00
BIST 100
9,079.97
Gündem, seçim 2015, arşiv

Doğu'da seçmen iradesi baskı ve tehdit altında

Doğu ve Güneydoğu'da milletvekili genel seçimi öncesinde yaşanan olaylar, terör örgütü mensuplarının ve yandaşlarının seçmene yönelik tehdit ve baskılarını gözler önüne seriyor.

03.06.2015 - Güncelleme : 03.06.2015
Doğu'da seçmen iradesi baskı ve tehdit altında

DİYARBAKIR

Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde milletvekili genel seçimi öncesinde yaşanan bazı olaylar, terör örgütü mensuplarının ve yandaşlarının seçmene yönelik tehdit ve baskılarını gözler önüne seriyor.

Siirt'te köy muhtarının, Şırnak'ta HÜDA PAR üyesi iki kişinin öldürülmesi, Van'da  billboardlarda "kan akan musluk" görseli ve "önleminizi alın, korkmuyor musunuz?" yazılı ilanların kullanılması, Erciş'te "HDP dışında başka partinin girmesi tehlikeli ve yasaktır" pankartının asılması tepki görüyor. 

Bölgedeki siyasetçiler, Çözüm Süreci ile huzur ortamına kavuşan Doğu ve Güneydoğu'da seçim öncesinde vatandaşın iradesini etkilemeye yönelik tehdit ve baskılar yapılması karşısında rahatsızlığını dile getiriyor.

Batman bağımsız milletvekili adayı Aydın Gök, AA muhabirine yaptığı açıklamada, seçim çalışması sırasında kendilerine sevgi gösterisinde bulunan vatandaşların HDP'lilerce tehdit edildiğini belirtti.

HDP'nin seçim lokaline gitmeyen bazı belediye çalışanlarının da tehdit edildiğini dile getiren Gök, "Belediye çalışanlarını telefonla arayıp 'Biz sizi lokalde göremiyoruz. Niye lokallere uğramıyorsunuz' diye tehditler savuruyorlar. Baskının, tehdidin her çeşidini kullanmaya çalışıyorlar" dedi.

Gök, şunları söyledi:

"(Yüzde 10 barajını aşmazsak kıyamet kopar) gibi tehditler savurabiliyorlar. Bu da halkın üzerinde bir baskı oluyor. Halk da esnaf da haliyle tedirgin oluyor. Kentte bir korku, endişe havası hakim. Seçmenin bu konuda rahat olmasını istiyoruz. Seçmenin iradesine ipotek koymak, baskıyla, şantajla oy istemek, doğru değildir."

"(6-8 Ekim olayları gibi olur) diye tehdit ediyorlar"

AK Parti Mardin Kadın Kolları Başkanı Aynur Olgaç Öztekin ise seçim çalışmaları kapsamında 25 kadınla gittikleri bir mahallede küfür ve taşlı saldırıya maruz kaldıklarını ifade etti.

Gördükleri şiddet nedeniyle çalışma yapamadıklarını dile getiren Öztekin, "Bir tavuğun başını kesip önümüze attılar" dedi.

Olayın büyümemesi için karşılık vermediklerini anlatan Öztekin, şöyle konuştu:

"HDP'nin bir aracı sürekli peşimizdeydi, gençleri peşimize taktılar, taş attılar. Biz yine kapıları çaldık. Çocuklara şeker verdik. Şeker aldılar diye dayak yediler. Arkadaşlarımız korktu, birinin gözlüğü kırıldı. Çok saldırganlaşmışlar. Maalesef insanlara büyük baskı yapıyorlar. O mahallede öyle baskılar vardı ki seçmenlerimiz kendilerini gizlemek zorunda kalıyor. Kapıları çaldığımızda 'Biz AK Parti'ye oy veriyoruz ama lütfen hemen gidin biz deşifre olmak istemiyoruz' dediler. Kimileri evine HDP bayrakları asmak zorunda kalmış çünkü çocuklarını dağa götürmekle, evlerini yakıp yıkmakla, '6-8 Ekim olayları gibi olur' diye tehdit ediyorlar."

"Bu nasıl bir seçim, bu nasıl siyasi ahlaktır bilemiyorum. Hiçbir seçim bu kadar zor olmamıştı" diyen Öztekin, şunları kaydetti:

"Bazı köyler hizmetle tehdit ediliyor. Bazılarından attığı oyun fotoğrafını çekmesini istiyorlar. Bir arkadaşımız sokakta belediye çalışanına Kürtçe selam verdi, o da 'Sen Kürt müsün?' diye sordu. 'Evet' deyince 'kadın olmasaydın ben sana söyleyeceğimi bilirdim. Çabuk buradan defolun' diyerek tehdit etti. Çocukları gördük selamlaşalım dedik. Ellerimizde AK Parti broşürlerini görünce hemen hakaret etmeye başladılar."

Öztekin, Çözüm Süreci'ne inandıklarını, bütün engellemelere rağmen kendilerine taş atanlara gül verdiklerini, hakaret edenlerin ellerini sıktıklarını söyledi.

Seçim çalışmalarını yoğun şekilde sürdürdüklerini anlatan Öztekin, kendilerine yönelik tehdit ve hakaretlerle ilgili Mardin Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunduklarını, haklarını sonuna kadar arayacaklarını belirtti.

AK Parti Kadın Kolları üyesi Kevser Aydın da seçim çalışmaları sırasında kendilerine sözlü tacizde bulunulduğunu ifade ederek, "Beni, 'Seni ezberledim. Görüşürüz seninle' diye tehdit ettiler. Korkmadık Allah'a şükür" dedi.

Hak ve Özgürlük Partisi (HAK-PAR) Diyarbakır İl Başkanı Vasıf Kahraman, baskı ve tehditlerin yanı sıra anketör gibi davranan kişilerin seçmene "oyunuzu kime veriyorsunuz?" diye sormasının doğru bir davranış olmadığını söyledi.

Daha önceki seçimlerde de seçmen üzerinde baskı kurulduğunu ve bazılarının tehdit edildiğini anlatan Kahraman, köy köy dolaşılıp "oy verilmezse köyü yakacağız, defolup gideceksiniz" şeklinde tehditler savrulduğunu belirtti.

AK Parti Batman İl Başkanı Diyaettin Uçar da terör örgütünün bölgede vatandaşlara sürekli baskıda bulunduğunu vurgulayarak, şöyle konuştu:

"Seçim propagandaları sırasında HDP'liler ev ev dolaşıp, seçmen listelerinden hane halkının isimlerini söyleyerek baskı unsuru oluşturuyor. Hane halkı da 'acaba benim ismimi, eşimin ismini, seçmen yaşına gelmiş oğlumun veya kızımın ismini nerden bildiler' diye kaygı yaşıyor. Bu da bir psikolojik baskıdır."

"Kimse oyunu açık etmek zorunda değildir"

AK Parti Batman Milletvekili adayı Adile Gürbüz de özellikle kırsal kesimde yaşayan vatandaşların, kendilerine yönelik tehdit ve baskı yapıldığı yönünde şikayetlerinin olduğunu ifade etti.

Anket hazırlama bahanesiyle evlere gidenlerce veya ikna komisyonlarıyla seçmen üzerinde baskı kurulduğunu belirten Gürbüz, şunları söyledi:

"Evlere giden HDP'liler hane halkına ilişkin elde ettikleri kimlik bilgilerini okuyarak tehdit ediyor. Özellikle Batman'da seçmen listeleri muhtarlıklardan alınarak veya başka şekilde elde edilerek, kimi partilerin ev ev gezdiğini, seçmene, 'Bu evde şu şu şu kişiler oturuyor. Sayınız budur, yaşınız budur, doğum yeriniz budur’ gibi tüm kimlik bilgileri söylenerek, 'şimdi kime oy vermeyi düşünüyorsunuz, geçmişte kime oy verdiniz' şeklinde sorular yöneltilmekte. Bunun anket benzeri bir çalışma olduğu söyleniyor ancak bunun bir fişleme olduğu kanısı hakim. Bu nedenle şikayetler ve kaygılar var. Bu tür şeyleri duyuyoruz, sandıkta en güzel şekilde halk bunlara cevabı verecektir."

Bingöl bağımsız milletvekili adayı Sait Şahin ise köylerde oluşturulan ikna komisyonlarıyla vatandaşların baskı altına alındığını dile getirdi.

Seçmenin "HDP dışındaki partilere oy vermemeleri" yönünde tehdit edildiğini belirten Şahin, şöyle dedi:

"Mesela köyde imama gidiyorlar, 'bu köyden HÜDA PAR'ın desteklediği bağımsız adaya veya başka bir partiye oy çıkarsa o senin oyundur, senin oyun olarak kabul ediyoruz ve seni cezalandırırız' diye tehdit ediyorlar veya köylerin tümüne yönelik tehdit mektupları gönderiyorlar ve gidip birebir tehdit ediyorlar. 'Başka partiye oy çıkan köylerde 5'er bin liralık para cezası uygularız' diye tehditler duyuyoruz."

Bölgede seçim sürecinde yaşanan olaylar

Diyarbakır'ın Silvan ilçesinde terör örgütü PKK'nın gençlik yapılanması YDG-H üyeleri girdikleri bir kahvehanede propaganda yaptıktan sonra vatandaşlara ateş açmış, saldırıda bir kişi bacağından yaralanmıştı. 

Diyarbakır'da seçim öncesi bazı yerlere bombalı saldırı hazırlığı yapan terör örgütü mensubu 2 kişi yakalanmış, operasyonda parça tesirli patlayıcı ve 13 molotofkokteyli ele geçirilmişti.

Bağlar ilçesi Aydın Aslan Bulvarı'nda, HÜDA PAR'ın desteklediği bağımsız milletvekili adayı Zekeriya Yapıcıoğlu'nun afişlerini asmaya çalışan kişiler ile HDP'li grup arasındaki kavgada Ömer (29) ve Ferhat Demir (19) yaralanmıştı.

Diyarbakır'da AK Parti'nin seçim otobüsüne kimliği henüz belirlenemeyen kişi veya kişilerce taşlı saldırı gerçekleştirilmiş, aracın camı kırılmıştı. 

Bismil'de AK Parti İlçe Başkanı Abdulhadi Akaydın'ın kuzeni Yemlihan Aydın, 22 Nisan'da kimliği henüz belirlenemeyen kişilerce kaçırılmış, 16 Mayıs'ta serbest bırakılmıştı.

Ergani'de AK Parti Diyarbakır milletvekili adayı Mustafa Elgörmüş’e ait seçim bürosu yakınına atılan ses bombası paniğe neden olmuştu.

Silvan'da terör örgütü üyeleri polisin operasyonu üzerine kaçırmak istedikleri kişiyi elleri ve ağzı bağlı halde mezarlığa terk ederek kaçmış, olayla ilgili 4 kişi tutuklanmıştı. 

Anket hazırlama bahanesiyle evleri dolaşan bazı kişilerin, HDP'ye oy vermeyeceğini belirten seçmenin evinin kapısına "çarpı işareti" koyduğu ileri sürülmüştü.

Silvan'ın Bağlar Mahallesi'nde seyir halindeki HÜDA PAR'ın anons aracına taşlı saldırıda bulunulmuş, araçta hasar meydana gelmişti.

Siirt

Bağgöze köyü muhtarı ve köy korucusu Mustafa Turhan, uğradığı silahlı saldırıda hayatını kaybetmiş, Turhan'ın ölümünden bir süre önce terör örgütü PKK tarafından tehdit edildiği ortaya çıkmıştı. 

Siirt'te Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun katıldığı mitingin ardından AK Parti Gençlik Kolları üyesi 4 kişi, HDP seçim bürosundaki bir grup tarafından darbedilmiş, saldırıya uğrayan 3'ü kadın 4 kişi, Cumhuriyet Polis Merkezi Amirliğine giderek, şikayetçi olmuştu.

Bazı kişilerin seçim anketi bahanesiyle görüştükleri esnafla "HDP'ye oy verme" meselesi yüzünden tartıştığı ve sonrasında iş yerlerine taşlı saldırıda bulunulduğu iddia edilmişti. AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Yasin Aktay, "Ziyaret ettiğimiz esnafımız, kendisini tehdit altında hissediyor, ciddi anlamda korkuyor" demişti.

Baykan ilçesine bağlı Veyselkarani beldesinde kimliği belirsiz kişilerce kundaklanan AK Parti seçim bürosunda hasar meydana gelmişti.

Siirt'te AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Yasin Aktay'ın seçim minibüsüne, bir grup Tillo Caddesi'nde taşlı saldırıda bulunmuş, araçta hasar oluşmuştu.

MHP'nin Siirt milletvekili adayı Abdullah Bayram'ın fotoğrafları ile parti bayraklarının yer aldığı kamyonete, henüz kimliği belirlemeyen bir kişi taşlı saldırıda bulunmuş, atılan taşlar nedeniyle aracın camları kırılmıştı.

Seçim çalışmaları kapsamında Şirvan ilçesine bağlı Kesmetaş köyü Kale mezrasına gelen HDP Bitlis milletvekili adayı Mahmut Celadet Gaydalı'nın da aralarında bulunduğu bir grup partili, iki gruba ayrılarak vatandaşlarla görüşmüş, HDP'lilerin mezrada cami yapılması ve evlere Türk bayrağı asılmasını eleştirmesine bazı vatandaşlar tepki göstermişti. Partililerle vatandaşlar arasındaki arbedede HDP'li Abdulkerim Gültekin ile muhtar Zeydin Özcan yaralanmıştı. 

Şırnak

İdil ilçesine bağlı Kozluca köyünde HDP'lilerin silahlı saldırısı sonucu HÜDA PAR üyesi  Muhammed Şerif Şimşek (34) ve Abdulcelil Talayhan (38) ölmüş, olayla ilgili bir kişi tutuklanmıştı.

AK Parti İdil İlçe Başkanlığı binasına gelen motosikletli iki kişi, ilçe başkanının çocuklarını, "Burada satılık oy varmış, almaya geldik. Sizinle görüşeceğiz" diyerek tehdit etmiş, İlçe Başkanı Mehmet Emin Bozkurt'un şikayeti üzerine gözaltına alınan 2 şüpheli, savcılıktaki sorgularının ardından serbest bırakılmıştı.

Van

Şehir merkezindeki billboardlarda "kan akan musluk" görseli ve "önleminizi alın, korkmuyor musunuz?" yazılı ilanların kullanılması, tepkiyle karşılanmıştı. Söz konusu billboardlar daha sonra mahkeme kararıyla kaldırılmıştı.

Erciş'in Yeşilova Mahallesi girişindeki caddeye, "HDP dışında başka partinin girmesi tehlikeli ve yasaktır" yazılı pankart asılması, tepkiyle karşılanmıştı. AK Parti Van Milletvekili ve 25. dönem milletvekili adayı Burhan Kayatürk, daha önceki tehdit pankartlarını da HDP'lilerin önce inkar ettiğini belirterek, "Bunların özelliği bu. Burada bir şeyler yapılır, halktan reaksiyon alındığı zaman da inkar ederler" demişti.

Kente tanıtım toplantısı için gelen AK Parti milletvekili adaylarını taşıyan parti otobüsü, şehir merkezinden geçişi sırasında yumurtalı ve taşlı saldırıya uğramıştı. Otobüsün camlarının kırıldığı olayda, yaralanan olmamıştı.

Başkale'de AK Parti heyeti, HDP'lilerin sözlü ve fiziksel saldırısına uğramıştı.

Muradiye ilçesinde AK Parti'ye ait seçim otobüsü, HDP'li olduğu öne sürülen grubun taşlı saldırısına uğramış, araçta hasar oluşmuştu. Milletvekili adaylarının bulunduğu AK Parti İlçe Teşkilatına yürüyen grup, gerginliğin büyümesi üzerine polisin müdahalesi ve HDP'li yöneticilerin araya girmesiyle dağılmıştı.

Ağrı

Bağımsız milletvekili adayı Cemal Kaya, seçim çalışmaları kapsamında gittiği Taşlıçay ilçesinde bir grubun taşlı ve yumurtalı saldırısına uğramıştı. Kaya, "Hangi ilçeye gidersek gidelim HDP'liler tarafından taşa tutuluyoruz. Seçim çalışmalarını kesmek için ellerinden gelen her şeyi yapıyorlar" diye konuşmuştu.

Eleşkirt ilçesinde seçim öncesi vatandaşları tehdit ederek, baskı altına almaya çalıştıkları gerekçesiyle gözaltına alınan 3 kişi tutuklanmıştı.

Mardin

AK Parti Artuklu ilçe seçim bürosu önünde emniyet tedbiri alan polis aracına 2 el yapımı patlayıcı atılmış, ekip otosunda hasar oluşmuş, olayla ilgili 5 kişi gözaltına alınmıştı.

Batman

AK Parti'nin seçim otobüsüne Gültepe Mahallesi Eflatun Caddesi'nde silahla ateş edilmesi sonucu araçta hasar oluşmuş, AK Parti Batman Milletvekili Ziver Özdemir, olaya ilişkin "Taşlı saldırıyı görmüştük, tehditler alıyorduk ama silahlı saldırıyı görmemiştik. Bu saldırıyı lanetliyoruz" demişti.

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın