Dolar
32.32
Euro
34.92
Altın
2,206.94
ETH/USDT
3,580.80
BTC/USDT
70,789.00
BIST 100
9,038.77
Politika, arşiv

'Türkiye tarafından yok hükmünde kabul edilecek'

AB Bakanı Bozkır, AP'nin Türkiye İlerleme Raporu'nun 1915 olaylarına ilişkin aldığı karara atıfla çıkması halinde Türkiye tarafından yok hükmünde kabul edileceğini bildirdi.

30.05.2015 - Güncelleme : 30.05.2015
'Türkiye tarafından yok hükmünde kabul edilecek'

İSTANBUL

AB Bakanı ve Başmüzakereci Volkan Bozkır, AB Bakanlığı Ortaköy Ofisi'nde basın mensuplarına yaptığı açıklamada,  Avrupa Parlamentosu (AP) Türkiye Raportörü Kati Piri ile yaptıkları görüşme konusunda bilgi verdi.

AP'nin her yıl kabul ettiği Türkiye raporunun bu yıl açıklanmasının geciktiğini hatırlatan Bozkır, "Şimdi önümüzdeki sanıyorum ya 9 Haziran haftası yahut 9 Temmuz haftasında bu rapor yayınlanacak" dedi.

Piri ile kesin olarak raporda yer almamasını istedikleri 3 hususu da görüştüklerini aktaran Bozkır, şöyle devam etti:

"Bunlarından birincisi, biliyorsunuz Avrupa Parlamentosu'nda 1915 olaylarını Türkiye'nin hak etmediği, tarihi hiçbir mesnede dayanmayan bir şekilde soykırım olarak addeden bir karar ortaya çıktı. Bunu Türkiye olarak yok hükmünde kabul ettiğimizi resmen bildirdik ve bu karar bizim Brüksel'deki daimi temsilciliğimize iletildiğinde de bu zarf açılmadan iade edildi. Türkiye bakımından hükümsüz bir karar. Bu raporda Avrupa Parlamentosu'nun aldığı bu karara herhangi bir atıf olmaması gerektiğini raportöre izah ettik. Şayet bu rapor böyle bir atıfla çıkarsa, bu rapor Türkiye bakımından yok hükmünde olacaktır ve Avrupa Parlamentosu'ndan çıkan bir Türkiye ilerleme raporu da ilk defa Türkiye bakımından kabul edilmeyecek ve geçersiz addedilecektir."

Terör örgütü PKK'nın AB'nin terör örgütleri listesinde olduğunu hatırlatan Bozkır, "Terör örgütleri listesinden çıkarılmasına yönelik eğer Avrupa Parlamentosu Türkiye raporunda herhangi bir atıf yer alırsa, aynı şekilde bu raporu bu atfıyla kabul etmemiz mümkün değildir. Üçüncü bir husus da raporun bugüne gelişi sırasında bazı temayüllerden hareketle Türkiye'nin müzakere sürecinin devamını engelleyebilecek, Türkiye'nin Gümrük Birliği ilişkisini daha ileri bir noktaya çıkarmasını arzu etmeyen bir görüntü verecek veyahut da Türkiye'ye yapılan ekonomik katkıların sona ermesi anlamına gelebilecek herhangi bir ifade bu raporda yer alırsa, yine bu raporu kabul etmeyeceğimizi kendisine ilettik" diye konuştu. 

Kati Piri'nin bu üç unsurla ilgili herhangi bir endişesinin olmadığını ifade ettiğini belirten Bozkır, "Tabii biz raporun çıktığı günkü haline bakacağız. Bununla ilgili olarak da kararımızı resmen açıklayacağız" diye konuştu. 

"Mahinur kızımızı kimseye ezdirmeyiz" 

Bozkır, bir soru üzerine, Demokratik Hümanist Merkez (CDH) partisinden Brüksel Milletvekili Mahinur Özdemir'in, parti yönetiminden gelen 1915 olaylarıyla ilgili Ermeni iddialarını "soykırım" olarak tanıması baskısını reddetmesi nedeniyle partiden ihraç edilmesini değerlendirdi.

Bozkır, "Yaptığı doğru bir davranıştır ve bu doğru davranışının muhakkak ki sonucunu Avrupa düşünce platformunda alacaktır. Lehinde bir rüzgar esecektir ama Türkiye olarak biz her zaman arkasındayız. Mahinur kızımızı kimseye ezdirmeyiz"  dedi.

Muhabir: Etem Geylan

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın