Dolar
32.31
Euro
34.95
Altın
2,205.21
ETH/USDT
3,585.90
BTC/USDT
70,910.00
BIST 100
9,068.84
Dünya, arşiv

'Parti başkanı başörtümden rahatsızdı'

Belçika'da partisinden 1915 olaylarıyla ilgili Ermeni iddialarını kabul etmediği için ihraç edilen Özdemir, parti yönetiminin başörtüsünden rahatsız olduğunu belirtti.

30.05.2015 - Güncelleme : 30.05.2015
'Parti başkanı başörtümden rahatsızdı'

BRÜKSEL - Feyzullah Yarımbaş

Belçika'da Demokratik Hümanist Merkez (CDH) partisinden 1915 olaylarıyla ilgili Ermeni iddialarını kabul etmediği için ihraç edilen Brüksel Milletvekili Mahinur Özdemir, parti yönetiminin başörtüsünden rahatsız olduğunu belirterek, 1915 olaylarıyla ilgili iddiaları reddetmesinin ihracına bahane olduğunu söyledi.

Hristiyan Demokrat aileye mensup CDH'den 2009'da Brüksel parlamentosuna girerek Belçika ve Avrupa'nın başörtülü ilk milletvekili olan Mahinur Özdemir, hakkındaki ihraç kararını AA muhabirine değerlendirdi.

1915 olaylarıyla ilgili Ermeni iddialarını reddettiği için partisinin etik komitesince alınan ihraç kararının haksız olduğunu belirten Özdemir, "Belçika hükümeti 'soykırımın hukuki bir kavram olduğunu ve  bunun 1915 olaylarını kapsamadığını' kabul ediyor. Partime bunu hatırlattım. Buna rağmen 'Ermeni soykırımını kabul ettiğim' yönünde bir belge imzalamamı istediler. İhraçla tehdit ettiler. Dik durdum ve bunu kabul etmeyeceğimi söyledim" dedi.

Özdemir, ihraç kararında 1915 olaylarına ilişkin tutumunun bir tür bahane olarak olarak kullanıldığını belirtti ve şöyle devam etti:

"İki yıldır görevde olan Genel Başkan Benoit Lutgen geçen yılki seçimlerde Brüksel'de en fazla oy alan beşinci milletvekili olmama rağmen bana parti içerisinde görünür bir pozisyon vermemiş, komisyon başkanlığı talebimi reddetmişti. Başörtümden dolayı rahatsızlık duyduğunu biliyordum. Aldıkları karar beni bir şekilde ihraç etmek istediklerinin ve bunda başörtümün de bir etkisi olduğunun bir göstergesi. Bu olay (ihraç için) bir şekilde bahane oldu."

Bağımsız milletvekili olarak Brüksellilerin hizmetinde olacağını belirten Özdemir, "Dünyadaki haksızlıkları hukuksuzlukları parlamentoda dile getirmeye, ayrımcılıkla, yoksullukla ve işsizlikle mücadele konularını parlamentoya taşımaya devam edeceğini" söyledi.

"CDH'yi gönlümüzden ihraç ettik"

CDH partisinin Özdemir'i ihraç etmesine yoğun tepki gelirken, bu kararın geri alınması için imza kampanyası başlatıldı. 

Sosyal medyada "Hepimiz Mahinur Özdemir'iz" ve "Biz de CDH partisini gönlümüzden ihraç ettik" mesajları hızla yayılırken partinin genel merkezi önünde bugün bazı sivil toplum örgütlerince protesto eylemi yapılacağı açıklandı.

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın