Dolar
32.33
Euro
34.85
Altın
2,195.28
ETH/USDT
3,581.80
BTC/USDT
70,703.00
BIST 100
8,986.28
Teknoloji, arşiv

ABD ordusundan SpaceX'e onay

ABD Hava Kuvvetleri Komutanlığı, SpaceX şirketinin askeri ve istihbarat uyduları fırlatmasına onay verdi.

27.05.2015 - Güncelleme : 27.05.2015
ABD ordusundan SpaceX'e onay

ANKARA 

SpaceX şirketi, ABD ordusuyla işbirliği yapacak. 

Hava Kuvvetleri Komutanlığı, merkezi California eyaletindeki Hawthorne kentinde bulunan SpaceX şirketinin askeri ve istihbarat uyduları fırlatmasına onay verdi. 

SpaceX'in kurucusu Elon Musk, kararı "ulusal güvenliğin uzay ayağında rekabetin sağlanması için çok önemli bir adım" olarak niteledi.   

Hava Kuvvetleri, haziran ayında Lockheed'in ürettiği GPS uydularının uzaya fırlatılması için ihale açacak. İhale, SpaceX'in askeri bir görevi tamamlamak için ilk fırsatı olacak. Orduya ait askeri ve istihbarat uydularını 2006'dan bu yana Lockheed Martin ve Boeing şirketleri tarafından kurulan ortak girişim fırlatıyordu.

Elon Musk tarafından 2002'de kurulan SpaceX, Amerikan uzay mekiklerinin 2011'de emekliye ayrılmasının ardından Uluslararası Uzay İstasyonu'na (UUİ) ikmal yapması için Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA) ile anlaşma imzalamıştı. NASA ile 12 kargo seferi için 1,6 milyar dolarlık anlaşma yapan SpaceX, şimdiye kadar UUİ'ye beş sefer düzenledi. 

Astronotlarının UUİ'ye gidip gelebilmesi için Rus Uzay Ajansı'na milyonlarca dolar ödeyen NASA, yeni nesil uzay kapsüllerinin geliştirilmesine yardım etmesi için de SpaceX ve Boeing şirketlerini seçmişti. Anlaşma çerçevesinde iki şirkete, yeni nesil uzay kapsüllerinin geliştirilmesi için 6,2 milyar dolar ödenek sağlanacak. Şirketlerin üreteceği yedi kişilik kapsülleri 2017 sonuna kadar tamamlaması gerekiyor.

Muhabir: Umur Koçak Semiz

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın