Dolar
32.38
Euro
35.05
Altın
2,233.04
ETH/USDT
3,552.80
BTC/USDT
70,448.00
BIST 100
9,080.44
Gündem, arşiv

Önleme dinlemelerinde yetkili mahkeme değişmedi

HSYK Genel Kurulu, daha önce önleme dinlemesi ve iletişimin tespiti taleplerini değerlendirmekle yetkilendirilen Ankara 4. Ağır Ceza Mahkemesi üyelerinin, bu görev için belirlenmesinin uygun olacağına karar verdi.

27.05.2015 - Güncelleme : 27.05.2015
Önleme dinlemelerinde yetkili mahkeme değişmedi

ANKARA

Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) Genel Kurulu, daha önce önleme dinlemesi ve iletişimin tespiti taleplerini değerlendirmekle yetkilendirilen Ankara 4. Ağır Ceza Mahkemesi üyelerinin, bu görev için belirlenmesinin uygun olacağına karar verdi.

HSYK'nın Resmi Gazetede yayımlanan kararında, HSYK Birinci Dairesinin, 14 Mart 2014'te, önleme (istihbari) amaçlı iletişimin tespiti, dinlenmesi, sinyal bilgilerinin değerlendirilmesi ve kayda alınması konularında yetkili ve görevli mahkemenin Ankara 4. Ağır Ceza Mahkemesi olarak belirlenmesine karar verdiği hatırlatıldı. 

Kararda, Başbakanlık Milli İstihbarat Teşkilatı Müsteşarlığının (MİT), HSYK kararının yeniden gözden geçirilmesi ve iletişimin istihbari amaçlı değerlendirilmesine ilişkin taleplerine yönelik, yargıda ihtisaslaşmaya gidilmesi çerçevesinde yetkili ve görevli mahkemenin belirlenmesi konusunda HSYK'ya yazı gönderdiği belirtildi. 

MİT'in bu talebinin değerlendirildiği ifade edilen kararda, önleme (istihbari) amaçlı iletişimin tespiti, dinlenmesi, sinyal bilgilerinin değerlendirilmesi ve kayda alınması konularında gizliliğin korunması ve karar mekanizması ile denetimde etkinliğin sağlanması bakımından, Ankara ağır ceza mahkemelerinden hangi üyelerinin karar vereceğinin belirlenmesinin uygun olacağı, bu bağlamda daha önce anılan kararları vermekle yetkilendirilen Ankara 4. Ağır Ceza Mahkemesi üyelerinin belirlenmesinin uygun olacağının değerlendirildiği bildirildi. 

2559 sayılı Polis Vazife ve Salahiyet Kanununu, 2803 sayılı Jandarma Teşkilat, Görev ve Yetkileri Kanununu ve 2937 sayılı Devlet İstihbarat Hizmetleri ve Milli İstihbarat Teşkilatı Kanununun ilgili maddelerinde belirtilen düzenlemeler doğrultusunda, iletişimin tespiti, dinlenmesi, sinyal bilgilerinin değerlendirilmesi ve kayda alınması konularında karar vermek üzere Ankara 4. Ağır Ceza Mahkemesi üyelerinin yetkilendirilmesine karar verildiği belirtildi.

Bu çerçevede, mahkemeye gelecek işlerin mahkeme başkanı tarafından yapılacak iş bölümüne veya nöbet çizelgesine uygun, koordineli şekilde yerine getirilmesinin sağlanması da kararlaştırıldı.

Muhabir: Aylin Sırıklı

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın