Dolar
32.37
Euro
34.96
Altın
2,233.04
ETH/USDT
3,552.10
BTC/USDT
70,100.00
BIST 100
9,079.97
Kültür, arşiv

Çözüm Süreci doğa gezilerini artırdı

Tunceli'de bir grup vatandaş, Çözüm Süreci'nin getirdiği olumlu havanın ardından bölgede yapılan geziler kapsamında terör olayları nedeniyle boşaltılan köyü gezdi.

25.05.2015 - Güncelleme : 25.05.2015
Çözüm Süreci doğa gezilerini artırdı

TUNCELİ - HAYDAR TOPRAKÇI

Tunceli'de bir grup vatandaş, Çözüm Süreci'nin getirdiği olumlu havanın ardından bölgede yapılan geziler kapsamında terör olayları nedeniyle 1990'lı yıllarda boşaltılan köyü gezdi.

 Dersim Gezginler Grubu üyesi 60 kişi, Pertek ilçesine bağlı Dereli köyüne gezi düzenledi ve tarihi Dereli Köprüsü'nde piknik yaptı.

Köyün muhtarı Kudret Han, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yıllardır boş olan köye ilk kez böyle bir gezi düzenlendiğini söyleyerek, "Bizler barış, kardeşlik istiyoruz. İnsanların köylerine geri dönmesini istiyoruz. Bu ülkede hepimiz barış ve kardeşlik içinde yaşamak istiyoruz" dedi.

Köylerindeki tarihi köprüyü definecilerin tahrip ettiğini anlatan Han, köprünün restorasyonunun yapılmasını talep ettiklerini söyledi. 

"Çözüm Süreci'nin başlamasıyla gezilerimize katılımcılar arttı"

Geziye katılan fotoğraf sanatçısı ve grup lideri Malik Kaya, altı yıldır Tunceli'nin tarihi ve doğal güzelliklerini keşfederek, geziler düzenlediklerini ifade etti.

Dereli köyünün ilk defa bu kadar kalabalık bir grup tarafından ziyaret edildiğini söyleyen Kaya, "Çözüm Süreci'nin başlamasıyla gezilerimize katılımcılar arttı. Dileriz bu süreç bizim istediğimiz şekilde sona erer ve daha farklı yerlerden, memleketlerden hatta uluslararası turistlere ev sahipliği yaparız. Coğrafyamız bunu hak ediyor" diye konuştu.

Yetkililerden tarihi mekanların restorasyonu için daha çok çaba sarf etmelerini isteyen Kaya, "Bilinmeyen, görülmeyen güzelliklerimizle saklı bir kent olan Dersim, artık turizme açılsın. Turistlerin buraya daha fazla gelmesini istiyoruz. Gizli kalmış mekanlarımızın restore edilerek turizme açılmasını istiyoruz" değerlendirmesinde bulundu. 

Katılımcılardan Birgül Gerçek de Tunceli coğrafyasında birçok noktada tarih ve doğanın iç içe görülebileceğini söyledi.

Gerçek, Çözüm Süreci'nin olumlu sonuçlanması durumunda sadece Türkiye'den değil, dünyanın birçok yerinden turistin Tunceli'ye geleceğini dile getirdi. Gerçek, vatandaşları Tunceli'nin hayranlık uyandıran doğasını görmeye davet etti.

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın