Dolar
32.33
Euro
34.90
Altın
2,210.20
ETH/USDT
3,560.00
BTC/USDT
70,460.00
BIST 100
9,043.13
Yaşam, arşiv

17 yıldır hat bekleyen dolmuşçulara belediyeden söz

Mersin'de 1998'de hat kurup dolmuşlarını alan ancak sefer izni iptal edilince 17 yıldır araçlarını çalıştıramayan esnafa, konunun büyükşehir belediyesince yeniden gündeme alınmasıyla kontak çevirme umudu doğdu.

24.05.2015 - Güncelleme : 24.05.2015
17 yıldır hat bekleyen dolmuşçulara belediyeden söz

MERSİN - Sezgin Pancar

Mersin'de biriktirdikleri paralarla 1998'de toplu taşıma için hat kuran ancak verilen sefer izni iptali olunca 17 yıldır araçlarını çalıştıramayan dolmuşçulara, konunun yeniden gündeme alınmasıyla direksiyon başına geçme ümidi doğdu.

"Adalet arıyoruz" yazılı afiş astıkları duraklarında çürümeye yüz tutmuş dolmuşlarının başında nöbet tutan SS 138 No'lu Yeni Bulvar Motorlu Taşıyıcılar Kooperatifi Başkanı Mehmet Serbes, AA muhabirine, taksicilik yaparken 1998'de, Okan Merzeci Bulvarı çevresindeki yerleşim yerlerinin çoğalmasıyla bölgede ulaşım ihtiyacı doğacağını düşünerek, 134 şoför ile Yeni Hal Kavşağı-Mersin Üniversitesi yerleşkesi güzergahında "dolmuş-taksi" işletmek için başvuru yaptıklarını anlattı.

Serbes, aralarında topladıkları 65 bin lirayı Mersin İdmanyurdu'na bağışladıktan sonra 1999'da Büyükşehir Belediyesi Ulaştırma Koordinasyon Merkezinden (UKOME) hatları için gerekli onayı aldıklarını belirterek, şunları söyledi: 

"Yedi koltuklu 'dolmuş-taksi' işletmek için İl Trafik Komisyonu'ndan da iznimizi almıştık. Tam direksiyona geçmeyi beklerken Mersin Minibüsçüler Esnaf Odası, hattımız için verilen onay kararının iptali için mahkemeye başvurdu. Adana İdare Mahkemesinde görülen davanın ardından hattın sadece "dolmuş" olarak işletilmesi kararı çıkınca SS 138 No'lu Yeni Bulvar Motorlu Taşıyıcılar Kooperatifini kurup, dolmuşlarımızı alarak verilen onay kararının uygulanması için yeniden başvurduk."

Serbes, bu sefer de başvurularının, UKOME'ce "ihtiyaç olmadığı" gerekçesiyle reddedildiğini, o günden beri hukuk mücadelelerini ve eylemlerini sürdürdüklerini söyledi.

Beş esnaf mutlu sonu göremedi

Binbir umutla aldıkları 140 yakın dolmuşun zamanla çürüdüğünü ve örümcek ağlarıyla kaplandığını belirten Serbes, evlerine ekmek götürmek için aldıkları araçların bu hale gelmesine üzüldüklerini ifade etti.

Serbes, 17 yılı geride bıraktıkları mücadelelerini, hatlarının onayı verilene kadar devam ettireceklerini vurgulayarak, "134 üyemizden 8'i aidatlarını ödeyemediği için ayrıldı. 126 üyemizden 5'i vefat etti. Aileleri, yasal olarak süreci devraldı. Eylem yaptığımız alan kiralık. Buraya da masraf yapıyoruz. Yüzlerce aile buraya bel bağladı" diye konuştu.

Yeni yönetimle umut doğdu

Büyükşehir Belediyesinin yeni yönetimin kendilerine sıcak baktığını anlatan Serbes, şöyle konuştu:

"Bugünkü yönetim söz verdi. İnşallah en kısa zamanda bu işi hayırla sonlandıracağız. Hem bizler bu sıkıntıdan kurtulacağız hem de başta öğrenciler olmak üzere halk rahatlayacak. Öğrenciler bize, bu bölgede ev kiraları ucuz olmasına rağmen dolmuş olmadığı için ev kiralayamadıklarını söylüyor. İnşallah hem onlar, hem halkımız hem de biz mutlu olacağız. Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz'ın en kısa zamanda bu konuyu sonuçlandırmasını bekliyoruz. Biz, hakkımızı istiyoruz. Para verdik, kandırıldık. Bize verilen sözlerde durulmasını istiyoruz."

Kooperatif üyelerinden 63 yaşındaki Uğur Ünalıcı da yıllardır umutla beklediklerini anlatarak, "Bu dolmuşlar 1998 yılında alındı. O zamanın parasıyla 10 bin liraya aldık. Şimdi bin lira vermiyorlar, yani yok olduk. Araçlarımızı görünce üzülüyoruz. Buradaki insanlar da bizden hizmet bekliyor. Buradan geçen insanlar bize acınası sözler söylüyorlar" değerlendirmesinde bulundu. 

Ulaşım Dairesi Başkanlığının gündeminde

Mersin Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Daire Başkanı Hüseyin Namlı da işletilmesi planlanan hat ve bölgesinin, UKOME'nin gündeminde olduğunu söyledi.

Bu doğrultuda çalışmaların sürdüğünü anlatan Namlı, "Bu bölgedeki hareketli insan sayısını ölçmeye çalışıyoruz. Bu aksın iki ucundaki Tırmıl Sanayi Bölgesi ve Mersin Üniversitesi ile de görüşüyoruz. Buralara resmi talepte bulunduk. Bu akstaki ihtiyaçları öğrenmeyi hedefliyoruz" ifadelerini kullandı.

Namlı, bölgenin nüfusunun hızla arttığını ve mevcut hatların her ne kadar güçlendirilse de istenilen seviyeye henüz gelmediğini vurgulayarak, şunları kaydetti:

"Bununla alakalı belirli çalışmalar yapıyoruz. Emsal şehirlerdeki yeni güzergahların tesislerinin nasıl yapıldığını araştırıyoruz. İnşallah UKOME'nin haziran gündemine kadar ortaya net bir görüntü çıkacağını düşünüyorum. Aynı zamanda şoförler odası, minibüsçüler odası gibi meslek odalarıyla da görüşüyoruz. İnşallah net bir şey çıkacak ortaya. Ama sadece 'A durağı', 'B durağı' için değil, kentteki bütün ulaşım sorunlarını çözmek istiyoruz."

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın