Dolar
32.32
Euro
34.91
Altın
2,214.04
ETH/USDT
3,601.00
BTC/USDT
71,381.00
BIST 100
9,048.57
Dünya, arşiv

İsrail saldırıları Gazze'deki arıcılığı da vurdu

İsrail'in Gazze'ye düzenlediği son saldırılar ve devam eden abluka, bölgedeki bal üretimini büyük ölçüde azalttı.

28.04.2015 - Güncelleme : 28.04.2015
İsrail saldırıları Gazze'deki arıcılığı da vurdu

GAZZE

İsrail'in Gazze'ye düzenlediği son saldırılar ve devam eden abluka bölgedeki bal üretimini büyük ölçüde azalttı. 

AA muhabirine konuşan Gazzeli arıcılar, İsrailsaldırılarında malzeme ve aletlerinin pek çoğunun zarar gördüğünü, devam eden abluka nedeniyle yenilerini alamadıklarını, dolayısıyla üretimin önceki yıla göre büyük ölçüde azaldığını anlattı. 

Ebu Mualla isimli Gazzeli arıcı, her birinde 20 çıta bulunan yaklaşık 400 kovanı olduğunu, ancak İsrail'in geçen yaz Gazze'ye düzenlediği saldırılarda bu kovanlardan 200'ünü kaybettiğini söyledi.

Bu durumun bu yılki bal üretiminin azalmasına yol açtığını belirten Ebu Mualla, "İsrail saldırılarında evim bombalandı. Evde bulunan 6 bin çıta yani yaklaşık 600 kilo bal ile bal üretiminde kullanılan pek çok malzemem yok oldu. Abluka nedeniyle de bu malzemelerin yenisini satın almam ne yazık ki mümkün değil" dedi. 

Ebu Mualla, yaklaşık 4 bin kilo olması gereken bal üretiminin tahminen bu yıl bin 200 kilo ile sınırlı kalacağını ifade etti.

Bölgede etkili olan yağışın bal üreticilerinin yüzünü az da olsa güldürdüğünü dile getiren Ebu Mualla, "Bu yıl etkili olan yağış ve çiçeklerin erken açması zararımızı biraz da olsa hafifletti. Eğer bu da olmasaydı zararımız çok daha fazla olabilirdi. Ancak tüm bunlara rağmen zararım yaklaşık 60 bin dolar" diye konuştu. 

Hasan Salim isimli bir başka Gazzeli bal üreticisi ise İsrail ablukası nedeniyle gerekli malzemeleri alamadığını dile getirdi.  Yaklaşık 28 yıldır bu işi yaptığını ifade eden Salim,İsrail saldırıları nedeniyle 135 arı kovanından 70'ini kaybettiğini anlattı. Zararının 34 bin dolar olduğuna işaret eden Gazzeli bal üreticisi,  "Şu ana kadar hükümetten zararlarımıza karşılık herhangi bir tazminat söz konusu olmadı" şeklinde konuştu.

Filistin Tarım Bakanlığı verilerine göre genelde Gazze Şeridi'nde yılda yaklaşık 200 ton bal üretiliyor.  Ancakİsrail saldırıları nedeniyle sektörün büyük ölçüde zarar gördüğünü, 24 bin arı kovanından 10 bininin kullanılamaz hale geldiğini kaydeden Bakanlık, son istatistiklere göre arıcılık sektörünün uğradığı toplam zararın 3 milyon dolar olduğunu açıklamıştı . 

İsrail'in, yıllardır abluka altında tuttuğu Gazze'ye, 7 Temmuz 2014'te başlattığı ve 51 gün süren saldırılarda 2 binden fazla Filistinli hayatını kaybetmiş, 11 binden fazlası yaralanmış, binlerce bina ise yıkılmış veya hasar görmüştü. 

Muhabir: Yaser Albanna, Meryem Kasım
Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın