Dolar
32.38
Euro
34.97
Altın
2,233.04
ETH/USDT
3,536.20
BTC/USDT
69,895.00
BIST 100
9,065.91
Dünya, arşiv

"Türk askeri Çanakkale'de savaşın anlamını değiştirdi"

Kanada Genelkurmay Başkanı General Lawson, Anzakları değil, Türklerin ülkelerini cesurca korumasını kutladıklarını belirterek, "Türk askeri Çanakkale'de savaşın anlamını değiştirdi" dedi.

26.04.2015 - Güncelleme : 26.04.2015
"Türk askeri Çanakkale'de savaşın anlamını değiştirdi"

OTTAWA - Seyit Aydoğan

Kanada Genelkurmay Başkanı General Tom Lawson, başkent Ottawa'da Çanakkale Kara Savaşları'nın 100. yıl dönümü dolayısıyla düzenlenen törenin ardından AA muhabirinin sorularını yanıtladı. 

"Bugün Anzakları değil, Türklerin ülkelerini cesurca korumasını kutluyoruz" diyen General Lawson, yıllar sonra olaylara baktıklarında, bugün gelinen noktaya orada hayatlarını feda edenler sayesinde gelindiğini gördüklerini söyledi.

"Bizler, orada savaşın ne kadar korkunç olabileceğini gördük" ifadesini kullanan General Lawson, "Türk askeri Çanakkale'de savaşın anlamını değiştirdi. Dünya, bir ülke nasıl korunur ve savaşın korkunçluğunu Çanakkale’de gördü" diye konuştu.

General Lawson, Çanakkale'nin, dikkatli olunmadığı takdirde neler yaşanabileceğini ve diplomasinin ne kadar önemli olduğunu kendilerine hatırlattığını belirtti.

General Lawson, şöyle devam etti:

"Savaş esnasında ölü ve yaralıları toplamaları, tarafların birbirlerine olan saygısını gösteriyor. Daha da ötesi, bazen çatışmalar durduğunda, iki tarafın askerlerinin yiyeceklerini ve içeceklerini paylaştıklarını biliyoruz. Çanakkale, arkadaşlık duygularının ve dostluğun zirve yaptığı savaş ve noktadır. Biz, orada Atatürk'e, müttefik ordularına karşı gaz bombası kullanmasının emredildiğini ve kendisinin de bu emre karşı çıktığını biliyoruz. Bu Atatürk'ün ne kadar cesur olduğunu gösteriyor."

Çanakkale Savaşları’ndan ders alınması gerektiğini kaydeden General Lawson, "Bir savaş ne kadar acımasız olabilirse Çanakkale de o kadar acımasız bir savaştı. İki tarafın da savaş boyunca ne kadar zorlu kararlar aldığını biliyoruz. Bunlardan ders almalıyız" dedi.

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.