Dolar
32.32
Euro
34.91
Altın
2,214.57
ETH/USDT
3,584.80
BTC/USDT
71,230.00
BIST 100
9,079.97
Yaşam, arşiv

Ermenilerin katlettiği dedelerini andılar

Papa Franciscus’un 1915 olaylarına ilişkin iddiaları ile AP’nin kararına tepki gösteren Zigana köyü sakinleri, Ermeniler tarafından katledilen dedelerinin mezarlarını ziyaret etti.

20.04.2015 - Güncelleme : 20.04.2015
Ermenilerin katlettiği dedelerini andılar

GÜMÜŞHANE/IĞDIR - İbrahim Özdemir/Hüseyin Yıldız

Gümüşhane’nin Torul ilçesine bağlı Zigana köyünde 1900'lü yılların başında çıkan olaylarda Ermeni çeteleri tarafından katledilen köylülerin yakınları ve torunları, köye 4 kilometre uzaklıktaki Çayırköy mevkisinde bulunan atalarının mezarlarını ziyaret ederek dua okudu.

Köy muhtarı Barış Akman, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Ermenilerin köylerinde büyük katliamlar yaptığını belirterek, "Ninemden ve yaşlılarımızdan dinlediğimize göre köylülerimizle diyaloğu olmayan Ermeniler, köyümüzden geçerken 'kötülük, vahşet olsun diye' insanlarımızı katlettiler" dedi.

Katoliklerin ruhani lideri Papa Franciscus’un 1915 olaylarına ilişkin iddiaları ile AP'nin kararına tepki gösteren Akman, "Papa da AP üyeleri de köyümüze gelsin, Ermenilerin atalarımızı nasıl katlettiklerini öğrensinler" diye konuştu.

"Hepsini tek tek süngülemişler"

Köy sakinlerinden 80 yaşındaki Yaşar Topçu da Ermenilerin 7-8 yaşlarındaki dayısını katlettiğini anlatarak, şöyle devam etti:

"Annemin anlattığına göre, 'Ermeniler 11 köylüyü sıraya dizdiler. Dayım da onların içindeymiş. Dayım kaçarak gizlenmeye çalışmış. Ermeniler 10 kişiyi katlettikten sonra dayımı da gizlendiği yerde bulmuşlar ve göğsüne ateş ederek dayımı katletmişler' Dayımı erkek çocuk olduğu için katlettiler. Ermeniler, dayımı katlettikten sonra tekrar dere kenarında katlettikleri köylülerimizin yanına inmiş, ölmüş insanları süngülemişler. Canlı kalmasın diye hepsini tek tek süngülemişler."

Dedesinin mezarında dua eden 69 yaşındaki Neşat Şahin ise Ermenilerin dedesini katlettiğini, belirterek, "Papa gelsin, görsün, ona göre konuşsun" dedi.

Azeri Türkler Ermeni katliamının izlerini taşıyor

Erivan'da, ailesini, yakınlarını kaybeden ve Iğdır'da yaşamlarını sürdüren Azeri Türkler, Ermenilerin yaptığı katliamların izlerini taşıyor.

Ermeni mezaliminin mağdurlarından Bayram Budanur (85), AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Sadece benim aileme yapılan zulüm, Ermenilerin soykırım yaptıklarını kanıtlamaya yeter" dedi.

İşgal sırasında ailesinin akıl almaz eziyetlerle katledildiğini dile getiren Budanur, "Biz 7 kardeştik, 5 kardeşimi Ermeniler öldürdü. Babam, annemi, amcamı, beni ve diğer kardeşimi aldı, bu tarafa kaçtık. Evlerimiz, yerlerimiz, ahırlarımız o tarafta kaldı. Bize soykırım yaptılar, mallarımızı götürdüler. İşkenceler yaptılar. Sonunda evimizi, yerimizi, toprağımızı bıraktık kaçtık Türkiye'ye" diye konuştu.

Erivan'ın Almemet köyünde doğan ve uygulanan zulümden dolayı küçük yaşta kaçarak Türkiye'ye sığınan Tanrıverdi Eyrice (86) de Ermenilerin acımasızca Türkleri katlettiğini vurguladı.

Emir Güneş (84) ise İrevan doğumlu olduklarını belirterek, "(Türk bizi öldürdü diyorlar), en zengin Türk'ün iki öküzü vardı, bir de kırık bir arabası. Desteği veren Rus'tu, akrabalarımızın çoğu Bakü'de kaldı. Karabağı da aldılar, verdiler Ermenilere. Biz İrevanlıyız, topraklarımızı tanıyoruz, bizim toprağımızı versinler" diye konuştu.

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın