Dolar
32.33
Euro
34.88
Altın
2,214.10
ETH/USDT
3,575.00
BTC/USDT
70,486.00
BIST 100
9,056.31
Dünya, arşiv

'Müzakerelerde ilerleme kaydediliyor'

Beyaz Saray Sözcüsü Earnest, İran ile P5+1 ülkeleri arasında İsviçre'de sürdürülen nükleer müzakerelerde ilerleme kaydedildiğini belirtti.

01.04.2015 - Güncelleme : 01.04.2015
'Müzakerelerde ilerleme kaydediliyor'

WASHINGTON

Beyaz Saray Sözcüsü Josh Earnest, İran ile P5+1 ülkeleri arasında İsviçre'de sürdürülen nükleer müzakerelerde ilerleme kaydedildiğini belirterek, "Toplantıların verimli olması halinde, görüşmelerin birdenbire sonlandırılması doğru olmaz" dedi. 

Earnest, günlük basın brifinginde, gazetecilerin, çerçeve anlaşması için belirlenen süre önceki gün dolmasına rağmen, Lozan kentinde devam eden nükleer müzakerelere ilişkin sorularını yanıtladı.

"Görüşmeler verimli olmaya devam ediyor ve müzakerelerde ilerleme kaydediliyor" diyen Earnest, görüşmeler verimli geçse de uluslararası toplumun aradığı spesifik, somut taahhütlerin İran tarafından henüz verilemediğine dikkati çekti.

Earnest, "görüşmeler olumlu seyrederken bugün de geç saatlere kadar bir anlaşmaya varılamaması durumunda müzakerelerin uzaması ihtimaline" yönelik soru üzerine, toplantıların verimli olması halinde, görüşmelerin birdenbire sonlandırılmasını doğru bulmadıklarına yönelik pozisyonlarının değişmediğini kaydetti.

Earnest, "Eğer görüşmelerin durduğu fikrine kapılırsak, o zaman evet, ABD ve uluslararası toplum görüşmeleri terk etmeye hazır durumda. Çünkü bizim ne tür taahhütler beklediğimiz net" diye  konuştu. 

"Bunlar ucu açık müzakereler değil" ifadesini kullanan Earnest, görüşmelere yeterli zaman ayrılmasının önemli olduğuna inandıklarını, dolayısıyla da keyfi ve keskin bir nihai zaman belirlemek istemediklerini bildirdi.

Earnest, ABD Başkanı Barack Obama’nın da hem dün hem bu sabah Lozan’daki görüşmelere ilişkin bilgilendirildiğini söyledi. 

İsrail'e tepki

Öte yandan Almanya Dışişleri Bakanı Frank Walter Steinmeier, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun İran ile nükleer müzakereler hakkında yaptığı eleştirilere tepki göstererek, "Bunu uzaktan yapılmış, cüretkar bir yorum olarak değerlendiriyorum" dedi. 

Muhabir: Erkan Avci

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın