Dolar
32.33
Euro
34.90
Altın
2,210.27
ETH/USDT
3,565.10
BTC/USDT
70,483.00
BIST 100
9,041.71
Kurumsal Haberler, arşiv

AA kameramanlarına 3 dalda 4 ödül

Anadolu Ajansı kameramanları, Türkiye Haber Kameramanları Derneğince düzenlenen 20. Zoom Uluslararası Haber Görüntüleri Yarışması'nda, 3 dalda 4 ödüle layık görüldü.

01.04.2015 - Güncelleme : 01.04.2015
AA kameramanlarına 3 dalda 4 ödül

ANKARA

20. Zoom Uluslararası Haber Görüntüleri Yarışması'nda dereceye giren kameramanlara ödülleri, Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç'ın katılımıyla, JW Marriott Otel'de düzenlenen törenle verildi.

Sunuculuğunu televizyon haber spikerleri Seda Öğretir ile Cem Öğretir'in yaptığı tören, saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başladı.

Törende daha sonra Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Slovakya'dan, 20. Zoom Uluslararası Yılın En İyi Haber Görüntüleri Yarışması'nda dereceye giren ve ödül alan haber kameramanlarını kutladığı görüntüler ve THKD tarafından haber kameramanlarını konu alan özel klip gösterildi.  

Gençlik ve Spor Bakanı Kılıç, "Öksüz Kalan Kamera" rumuzlu görüntüyle "Yılın En İyi Haberi" ödülünü, ATV A Haber kameramanı Taşkın Ural'a takdim ettikten sonraki konuşmasında, kameramanların bazen hayatlarını tehlikeye atarak ilginç ve zor görüntüleri yakalamaya çalıştığını vurguladı.

Görüntünün çekildikten sonra yok edilme şansının bulunmadığına dikkati çeken Kılıç, kameramanlardan olaylar karşısında tarafsız kalmalarını istedi.

"Mutlaka karşınızda bir olay, insanın olduğunu unutmayın" diyen Bakan Kılıç, şu ifadeleri kullandı:

"Omzunuzda gerçekten ağır bir yük taşıyorsunuz. Ancak şunu özellikle sizlerden rica ediyorum. Vicdanınız ve tarafsızlığınızı lütfen kaybetmeyin. Elinizdeki görüntü hem her şeyi gösterebilir hem de bir insanın ömür boyu takipçisi olabilir. Onun için gerçekten sorumluluğunuz ağır. Siyaset ve basın da her zaman iç içe. Sizlerle çok karşılaşacağız. Karşılıklı anlayış içinde herkes işini yaparsa çok daha güzel görüntüler ve çalışma ortamı olur."

"Sektörün fikir işçisi olduğumuz kadar, beden işçiliği de yapıyoruz"

Türkiye Haber Kameramanları Derneği Başkanı Aytekin Polatel ise dünyada örneği olmayan yarışmayı, dünyanın en prestijli yarışmalarından biri haline getirmek istediklerini ifade etti. 

Yarışmaya bu yıl katılan 86 eserden 21'inin finale kaldığını, görüntülerin Türkiye'den ve 8 yabancı ülkeden 2 bin 400 gazeteci tarafından değerlendirildiğini aktaran Polatel, "Önümüzdeki dönemde dünyanın en ücra köşesinde elinde kalemi omzunda kamerası olan meslektaşlarımızın da katılımını ve oy kullanabilmelerini sağlamak için daha fazla gayret göstereceğiz" diye konuştu. 

"Haberlerin gizli kahramanları, kameramanların tarihe görüntüleriyle not düşen basın çalışanları olduğunu" vurgulayan Palotel, "Bizler zor şartlar altında çalışan insanlarız. Bu sektörün fikir işçisi olduğumuz kadar taşıdığımız 20 kilogramlık ekipmanla beden işçiliği de yapıyoruz. Bu kapsamda bazı meslek hastalıklarımız ile mesleğimizi sürdürmeye devam ediyoruz" ifadelerini kullandı. 

"İki meslek grubunu hep kıskandım"

Ankara Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Nazmi Bilgin ise çok farklı "haber" tarifleri yapıldığını ancak en çok ABD'li bir gazetecinin "tarihin kabaca yazılmış müsveddesidir" tarifinden etkilendiğini dile getirdi.

Haber kameramanlarının çektiği görüntüler için bilgisayarlardaki "sil" tuşunun olmadığını anlatan Bilgin, "Haber kameramanı milyonların gözü olarak vizörün arkasından dünyaya bakıyor. Onlar, tarihin kabaca müsveddesini yapmıyorlar, tanıklığını yapıyorlar ve aynı zamanda da tarihe not düşüyorlar. 45 yıllık meslek hayatımı geride bıraktığım bugün şunu söylemek isterim ki, iki meslek grubunu kıskanmışımdır. Biri haber kameramanlarıdır, biri de foto muhabirleridir. Bizim sayfalarca yazıp belki anlatamadığımız şeyleri onlar bizim adımıza vizörün arkasından hep ulaştırdılar" diye konuştu. 

Bilgin, salonda bulunanlardan, ödül için törene katılmayan, ancak dünyanın her tarafında haber takibi yapan kameramanların alkışlanmasını istedi.

Anadolu Ajansı kameramanlarına 4 ödül birden

Konuşmaların ardından, yarışmada başarı gösterenlere ödülleri verildi. 

Törende Bakan Kılıç, "Yılın En İyi Haberi" kategorisinde birincilik ödülünü "Öksüz Kalan Kamera" rumuzlu görüntüsüyle ATV A Haber kameramanı Taşkın Ural'a takdim etti. 

Bakan Kılıç, daha sonra gelenek haline gelen uygulamayla eline aldığı kamerayla ödül töreninin yapıldığı salondan görüntü kaydetti. Kılıç, sahne önünde çalışan basın mensuplarını da görüntüledi. 

Kameraman Taşkın Ural birincilik ödülünü aldığı görüntüde, 2014'te Gazze'deki saldırı sırasında yaşamını yitiren Halit Hamad isimli gazetecinin bulunduğunu belirterek, Hamad için "O ne ABD'li bir gazeteci ne Avrupalı bir gazeteci. Onun ülkesinde ölüm sıradan bir şey. Şimdi bu ödülü alarak inşallah adını biraz duyurmuşumdur. Ödülü onun adına alıyorum. Ruhu şad olsun. İki çocuk babasıydı" yönelik sözleri salondakileri duygulandırdı. 

Taşkın Ural, "Bir televizyon haberinde asla tek bir başarı yoktur" sözleriyle ödülünü beraber kazandığını belirttiği muhabir Ahmet Görmez'i sahneye davet etti. Görmez de görüntü çekildikten bir süre sonra Dışişleri Bakanı Basın Müşaviri olarak göreve başladığını belirterek, "12 yıllık gazetecilik hayatımda hep bize 'görüntüsü var mı' diye sorarlardı. O görüntüyü çeken kameramanların emekleri çok büyük. Halit Hamad'la ilgili bir tek şey söylemem gerekiyor. Halit sadece 25 yaşındaydı ve hayatını kaybettiğinde ambulanslarla ilgili bir haber yapıyordu, ambulansın kenarında vuruldu ve eşi hamileydi maalesef" şeklinde konuştu.

Aynı kategoride "Ana Yüreği" rumuzlu görüntüyle ikinciliği elde eden Anadolu Ajansı kameramanı Kasım Sakallı, ödülünü Kızılay Başkanı Ahmet Lütfi Akar'ın elinden aldı. 

Sakallı, çektikleri görüntüleri seçme şanslarının olmadığını, her zaman perdenin arkasında kaldıklarını belirterek, "Bize perdenin önüne çıkma fırsatı verenlere teşekkür ediyorum" dedi. 

Üçüncülük ödülünü "Bomba" rumuzlu görüntüsüyle Anadolu Ajansı Gazze bürosu kameramanı Hassam Keshta elde etti. Gazze'deki koşullar nedeniyle törene katılamayan Keshta'nın ödülünü, AA Görsel Haberler Yayın Yönetmeni Ahmet Sel aldı.

Sel, zor koşullarda çok değerli işler çıkaran AA Gazze ofisi çalışanlarına teşekkür etti. 

Serbest haber kategorisi

Serbest haber kategorisinde birinciliği "Taş Yağmuru" rumuzlu görüntüsüyle kazanan Show TV kameramanı İbrahim Kördemirci, ödülünü sahneye birlikte çıktığı kızıyla aldı. 

İkincilik ödülü ise "Gül Kolonyası" rumuzlu görüntüyle, Kanal A kameramanı Kazım Özbek'e verildi. 

Aynı kategoride "Oğlum Yüzme Bilmezdi" rumuzlu görüntüsüyle üçüncülüğe layık görülen Anadolu Ajansı kameramanı Anıl Kuru, ödülünü Gölbaşı Belediye Başkanı Fatih Duruay'dan aldı. 

Kuru, konuşmasında Ermenek'teki maden kazasının ardından pek çok haberin yapılmasına katkı veren AA muhabiri Metin Bolat'a teşekkür etti. 

Spor haberi kategorisinde ise NTV kameramanı Bülent Akdeniz, "Süleyman Seba ile son röportaj" rumuzlu görüntüsüyle "Spor Toto Özel Ödülü"ne layık görüldü.

"Gariban Madenci" rumuzlu görüntüsüyle "Cengiz Mustafayev özel ödülü"nün sahibi olan AA İstanbul Bölge Müdür Vekili Sabri Çelebioğlu ödülünü, TRT Genel Müdürü Şenol Göka'nın elinden aldı.

Çelebioğlu, ödülünü aldıktan sonra bir kameramandan ziyade daha çok muhabir ve idareci olduğunu anlatarak, "Bu görüntüyü çekerken İzmir'de bölge müdürlüğü yapıyordum. Benim görev sahamdaydı ve arkadaşlarımla Soma'ya koşmuştuk. Cebinizdeki bu telefonlara iyi davranın, size bir ödül getirebilir" diye konuştu. 

Kanal A Televizyonu kameramanı Fatih Kalkan ise "Cumhur'un Sarayı" rumuzlu görüntüyle "Gölbaşı Belediyesi Özel Ödülü"nü, Çankaya Belediye Başkanı Alper Taşdelen'den aldı. 

TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker, Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik de telgraf göndererek haber kameramanlarını kutladı. 

Törene, AA Genel Müdür Yardımcısı Metin Mutanoğlu ve Türkiye Haberleri Genel Yayın Yönetmeni Hasan Öymez de katıldı. 

Muhabir:Selma Kasap-Halil İbrahim Avşar

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın