Dünya, arşiv

'Irak güvenlik güçleri Tikrit kent merkezine ulaştı'

Irak Başbakanı İbadi, güvenlik güçlerinin, DAEŞ kontrolündeki Tikrit'in güney ve batısını temizleyerek kent merkezine ulaştığını bildirdi.

31.03.2015 - Güncelleme : 31.03.2015
'Irak güvenlik güçleri Tikrit kent merkezine ulaştı'

BAĞDAT

Başbakanlık ofisinden yapılan açıklamaya göre, Irak Başbakanı Haydar el-İbadi, Tikrit'in güney ve batısının güvenlik güçleri ve koalisyon ülkelerinin hava desteği sonucu kurtarıldığını söyledi. 

Güvenlik güçlerinin, kentin tamamını almak üzere ilerlediğini belirten İbadi, "Kenti kurtarma operasyonu, ordu, polis, Heşdi Şabi (Halk Toplulukları), aşiret güçleri ve halkın yardımıyla gerçekleşiyor" ifadesini kullandı.

Tikrit'i kurtarma operasyonuna, DAEŞ'e karşı koalisyon ülkeleri uçaklarıyla destek verdiğini bildiren İbadi, "Sivillerin korunması ve güvenlik güçlerine yönelik minimize edilmiş zararla sonuçlanan Tikrit'teki başarı tecrübesi ülkenin diğer bölgelerinde de uygulamaya sokulacak" diye konuştu.

İçişleri Bakanlığı da polis güçlerinin, devrik lider Saddam Hüseyin'in "Başkanlık Sarayı" bölgesini, DAEŞ'ten geri aldığını, kente ulaşım noktasında stratejik öneme sahip Alem Köprüsü'nü ele geçirildiğini duyurdu.

Ramadi'de sokağa çıkma yasağı ilan edildi

Öte yandan, Enbar Emniyet Müdürü Kazım Muhammed el-Fehdavi, AA muhabirine yaptığı açıklamada, DAEŞ'in geniş kapsamlı saldırı başlatmasının ardından emniyet güçlerinin, Ramadi'de ikinci bir emre kadar sokağa çıkma yasağı ilan edildiğini belirtti.

Güvenlik güçleri ile DAEŞ militanları arasında şiddetli çatışmaların devam ettiğini ifade eden Fehdavi, Ramadi'deki durumu "çok kritik" olarak nitelendirdi.

Enbar Valisi Güvenlik Müsteşarı Aziz Halef et-Tarmuz ise DAEŞ'in Ramadi'nin kuzeyindeki Elbu Celib ve Tuva'da kontrolü ele geçirdiğini bildirdi.

Memurlara iş başı çağrısı

Irak'ta Selahaddin Valisi Raid el-Cuburi, büyük kısmı terör örgütü DAEŞ'ten kurtarılan Tikrit'teki tüm devlet memurlarına yarın iş başı yapmaları çağrısında bulundu. 

Cuburi, yaptığı açıklamada, Tikrit'in DAEŞ'ten kurtarılması dolayısıyla tüm Irak ve Salahaddin halkını tebrik etti. Cuburi, "Bu muhteşem gelişmenin ardından yarın Tikrit şehir merkezindeki tüm devlet kurum ve kuruluşları resmi mesaisini yapacaktır. Tüm kamu kurum ve kuruluş müdürleriyle memurların iş başında olmasını istiyoruz" dedi. 

Muhabir: Haydar Hadi-Arif Yusuf, Ali Mukarrem Garip

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın