Dolar
32.37
Euro
34.96
Altın
2,233.04
ETH/USDT
3,558.20
BTC/USDT
70,230.00
BIST 100
9,079.97
Gündem, arşiv

Balyoz davasında beraat kararı

Anadolu 4. Ağır Ceza Mahkemesi, yeniden görülen "Balyoz Planı" davasında, Çetin Doğan, Halil İbrahim Fırtına ve Engin Alan'ın da aralarında bulunduğu 236 sanığın beraatine karar verdi.

31.03.2015 - Güncelleme : 31.03.2015
Balyoz davasında beraat kararı

İSTANBUL

Anayasa Mahkemesi'nin "haklarının ihlal edildiği" yönünde verdiği kararın ardından yeniden görülen "Balyoz Planı" davasında, yüklenen suçu işledikleri sabit olmadığından tüm sanıkların beraatine karar verildi. 

Anadolu Adalet Sarayı'ndaki Şehit Hakan Kılıç Konferans Salonu'nda yapılan duruşmada, verilen aranın ardından Anadolu 4. Ağır Ceza Mahkemesi Heyeti Başkanı Özlem Karaçam tarafından karar açıklandı. 

Mahkeme heyeti, aralarında eski 1. Ordu Komutanı emekli Orgeneral Çetin Doğan, eski Hava Kuvvetleri Komutanı emekli Orgeneral Halil İbrahim Fırtına, MHP İstanbul Milletvekili emekli Korgeneral Engin Alan, emekli Orgeneral Ergin Saygun, emekli Orgeneral Bilgin Balanlı, eski Deniz Kuvvetleri Komutanı emekli Oramiral Özden Örnek ve emekli Kurmay Albay Dursun Çiçek'in de bulunduğu 236 sanığın, yüklenen suçu işledikleri sabit olmadığından beraatine hükmetti. 

Mahkemenin kararını açıklamasının ardından, sanıklar ve avukatları ayağa kalkarak, mahkeme heyetini alkışladı. "Türkiye sizinle gurur duyuyor" şeklinde tezahürat yapan sanıklar, "Balyoz Planı" davası sanıklarından hayatını kaybeden Kurmay Albay Murat Özenalp için bir dakikalık saygı duruşunda bulundu. 

Tutuklulukta geçen sürelere tazminat hakkı

Başkan Özlem Karaçam, sanıklar ve vefat eden sanık Murat Özenalp'in mirasçılarına, "tutuklulukta geçirilen süreler yönünden ve önceki mahkumiyet kararının kısmen infaz edilmesi" nedeniyle uğranılan maddi ve manevi zararlarla ilgili tazminat davası açma haklarının bulunduğunu hatırlattı.

"Aklanma son derece önemlidir"

Bir kısım sanıkların avukatı Celal Ülgen, dava sonrasında gazetecilere yaptığı açıklamada, 5 yıllık süreçte savunmada çok yalnız kaldıklarını söyledi.

Gelinen noktada tam anlamıyla maddi gerçeğin ortaya çıktığını vurgulayan Ülgen, şunları dile getirdi:

"Sayın mahkeme çok titiz yargılamadan sonra bütün dosya ve delilleri toplayarak sanıkların aklanmasına karar verdi. Aklanma son derece önemlidir. Biz aslında bu aklanma kararıyla daha önce mahkumiyet kararı veren ve yargı içerisine sızmış çete tarafından yönlendirilen yargı sisteminin de yeniden aydınlandığını ve aklandığını gördüğümüz için çok sevinçliyiz." 

Muhabir: Filiz Kınık-Melike Gallenkuş

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın