Dolar
32.37
Euro
34.92
Altın
2,233.04
ETH/USDT
3,557.20
BTC/USDT
70,640.00
BIST 100
9,079.97
Eğitim, arşiv

'Kopya skandalı yeni bir ÖSYM oluşturdu'

ÖSYM Başkanlığı görevini devralan Prof. Dr. Ömer Demir, KPSS'deki kopya skandalının ÖSYM'nin yeniden yapılanmasının tetikleyicisi olduğunu belirtti.

30.03.2015 - Güncelleme : 30.03.2015
'Kopya skandalı yeni bir ÖSYM oluşturdu'

ANKARA

Prof. Dr. Ömer Demir, ilk röportajını Anadolu Ajansı'na verdi.

Gündemde 2010'daki KPSS'de yaşanan kopya iddialarına ilişkin yürütülen soruşturmasının olduğunun hatırlatılması ve bu konuda yeni bilgilerin olup olmadığının sorulması üzerine Demir, yeni bilgilerin ortaya çıktığının söylendiğini ancak kendisinin yeni bir bilgi görmediğini ifade etti.

Kamuoyunda konuşulan bilgilerin, 2010'daki YÖK Denetleme Kurulu'nun raporunda bulunduğunu anımsatan Demir, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Dolayısıyla, o dönemden itibaren ekstra bir bilgiyi ben şu anda görmedim. Gazetelere yansımış olan yeni bilgiler, telefon görüşmeleri hariç bu sınava giren kişilerin niteliğine, akrabalık ilişkilerine, aynı mekanlarda bulunmalarına ilişkin bilgiler o dönemlere ait. 

Belki de o kopya skandalı, ÖSYM kanununun çıkartılması, buraya yeni bir çehre verilmesi, yasal statülerin oluşturulması, hukuki yaptırımların ortaya çıkması, sınav güvenliğine ilişkin yasal maddelerin oluşturulmasının tetikleyicisiydi. Dolayısıyla bu olaylar aslında bugünkü ÖSYM'nin ortaya çıkmasının sebebidir. Gecikmeli bir şekilde yargı süreci bugün yeniden konuları ele aldığı için güncelmiş gibi düşünülüyor ama bugünkü ÖSYM'ye ait durum değil o. Onu özellikle vurgulamak isterim. Orada bahsedilen, gazetelerde bugün bahsedilen işler olmasın diye yeni bir yasa çıkarıldı, bağımsız, güçlü bir enstrümanla yeni bir kurum oluşturuldu. Ve amaca ulaşıldı diye düşünüyorum. Çok şükür o günden bugüne buna benzer bir şaibe durumu söz konusu olmadı."

Devir-teslim töreni

ÖSYM Başkanlığından görev süresinin dolması nedeniyle ayrılan Prof. Dr. Ali Demir, görevini Prof. Dr. Ömer Demir'e devretti. Ali Demir, kurum çalışanlarına veda ederek, ÖSYM'den ayrıldı.

ÖSYM'deki devir teslim töreninde, Ali Demir, 20 Eylül 2010'da görevini devralırken o dönem YÖK Başkanvekili olan Ömer Demir'in kendisini kuruma getirdiğini hatırlattı. 

Ömer Demir'in de görüşleri doğrultusunda sınav güvenliğini esas alan bir çalışma başlattıklarını ifade eden Ali Demir, Türkiye'nin temel direklerinden birisi olan ve sosyal barışın temini sağlamaya büyük katkısı bulunan ÖSYM'de 4,5 yılda önemli gelişmeler kaydedildiğini dile getirdi.

Bu 4,5 yılın kendileri için zor geçtiğini belirten Demir, sözlerini şöyle sürdürdü:

"2011'de belki de Türkiye'nin karşılaştığı en büyük iftira kampanyasıyla karşılaştık. Ancak şunu net bir şekilde söyleyebilirim ki biz hiç bir adaya tek bir adaya dahi haksızlık edilmesine göz yummadık. Tek bir adayın haksız bir kazanç elde etmesine göz yummadık asla da göz yummayacağız. O gün öyle bir algı, bir kampanya oluşturuldu ve daha sonraki süreç gösterdi ki bu tamamen iftiraydı. Daha sonraki süreçte her adaya farklı soru kitapçığı, sınav güvenlik uygulamaları ve soru havuzu yazılımları, tüm bilişim sistemleriyle Türkiye’nin gururu olacak bir ÖSYM kurguladık, oluşturduk. Bundan gurur duyuyorum."

ÖSYM'nin çok önemli bir başarıya imza atarak 2 milyona yakın adayın katıldığını Yükseköğretime Geçiş Sınavını (YGS) 3,5 günde açıkladığını hatırlatan Demir, bunu hız tutkusu adına değil adaylara saygı duydukları ve katkı sağlamak istedikleri için yaptıklarını belirtti.

"Güzel bir altyapı oluşturuldu"

Yeni ÖSYM Başkanı Demir ise 2010 kendisinin YÖK Başkanvekili olduğunu anımsatarak, "O zaman ÖSYM YÖK'ün bir birimiydi. Aklımın ucundan geçmezdi bir gün böyle bir devir teslim töreninde birlikte olacağımız. Bu ilginç bir anekdot" dedi.

O günden itibaren ÖSYM'ye ilişkin her gelişmeyi takip ettiğini ve gerektiğinde birinci kaynaktan bilgi aldığını anlatan Ömer Demir, "Burada güzel bir altyapı oluşturuldu. Sınav güvenliği bakımından şu anda ÖSYM takdir edilecek bir düzeyde. Bu sınav güvenliği, nesnellik, güvenilirlik, ÖSYM'nin en büyük sermayesi. Dolayısıyla bunu koruyarak devam ettirmek en önemli işlevi olacaktır. Çünkü nesnelliği, objektifliği, güvenilirliliği kaybettiğinizde yapacağınız diğer tüm işlerin değeri düşecektir" diye konuştu.

Konuşmaların ardından, Eski ÖSYM Başkanı Ali Demir, kurum çalışanlarına teşekkür ederek Başkanlıktan ayrıldı. Ömer Demir'e Ali Demir'i uğurladı ve başarılar diledi.

Muhabir: Yıldız Aktaş

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın