Dolar
32.37
Euro
34.92
Altın
2,233.04
ETH/USDT
3,551.10
BTC/USDT
70,597.00
BIST 100
9,079.97
Sağlık, arşiv

'Sütü kesilen anne bebeğini yeniden emzirebilir'

Sağlık Bakanlığı anne sütü denetimcisi Öztürk, bebeğin süt kanallarını uyarması ile yeniden süt üretimine olanak sağlayan "Relaktasyon" yöntemi ile sütü kesilen annelerin yeniden emzirebileceğini belirtti.

29.03.2015 - Güncelleme : 29.03.2015
'Sütü kesilen anne bebeğini yeniden emzirebilir'

ANKARA - Selma Bıyıklı Adabaş

Dr. Sami Ulus Kadın Doğum Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesinde hemşire olarak görev yapan Sağlık Bakanlığı anne sütü denetimcisi Seval Öztürk, AA muhabirine yaptığı açıklamada, doğum sonrası anne ve bebek buluşmasının hemen olmasının ve tensel temasın önemine işaret etti.

Çabalara rağmen anne sütünün kesilebildiğini aktaran Öztürk, "Annenin çeşitli nedenlere bağlı yaşadığı stres de sütün kesilmesine neden olan etkenlerden biridir. Yeni doğum yapan annelerin en büyük korkularından biri de strese bağlı sütün kesilmesidir" dedi.

Öztürk, bu tür talihsizlikler yaşayan annelerin sütünün tekrar oluşturulmasının artık mümkün olduğunu, bunun için "Relaktasyon" adı verilen yönteme başvurulduğunu belirterek, şu bilgileri aktardı:

"Sütü kesilen annenin bebeğini yeniden emzirebilmesi mümkün. Ama bunun için uzmanların tavsiyesine harfiyen uyması, işbirliği yapması ve sabırlı davranması gerekiyor. Aslında yöntemle bebeği annenin göğsünü emmesi için kandırıyoruz. Silikon beslenme sondasını annesinin göğüs ucuna bağlıyoruz. Enjektörle üstten mama veriyoruz. Bebek sütün annesinin göğsünden geldiğini sanarak emmeye başlıyor. Böylece süt kanalları uyarılıyor ve yeniden süt üretimi başlıyor. Bunu 1 hafta süreyle bebeğin beslenmesi gereken her 3 saatte bir tekrarlıyoruz. 2-3 gün sonra damla damla, 3'üncü gün sonunda her iki göğüsten süt gelmeye başlıyor. Bir hafta, 10 gün içinde her şey normale dönüyor."

Bu yöntemle sütü kesildikten sonra bebeğini tekrar emzirmeye başlayan çok sayıda anne olduğunu kaydeden Öztürk, bu tür sorun yaşayan annelerin umutsuzluğa kapılmamaları gerektiğini vurguladı.

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.