Dünya, arşiv

IKBY'den çözüm sürecine destek

IKBY Hükümeti Sözcüsü Dizayi, PKK'ya silah bıraktırma çağrısına ilişkin, "Her şey barış, istikrar, huzur, kardeşlik, birlik ve beraberlik için. Barış sürecini destekliyoruz. Barış ve diyalog en iyi çözümdür" dedi.

06.03.2015 - Güncelleme : 06.03.2015
IKBY'den çözüm sürecine destek

ERBİL - Salih Bilici

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Hükümeti Sözcüsü Sefin Dizayi, çözüm sürecinde PKK'ya silah bıraktırma çağrısına ilişkin, "Her şey barış, istikrar, huzur, kardeşlik, birlik ve beraberlik için. Barış sürecini destekliyoruz. Barış ve diyalog en iyi çözümdür. O yüzden bu son açıklamalara sıcak bakıyoruz" dedi. 

Dizayi, çözüm süreci, Türkiye'nin Irak'a askeri yardımı, Peşmergenin eğitilmesi, Musul'u kurtarma operasyonu ve petrol ihracına ilişkin AA muhabirine açıklamalar yaptı. 

Irak'ın zor bir süreçten geçtiğine işaret eden Dizayi, tüm tarafların birlikte hareket etmesiyle bu sıkıntılı dönemin atlatılacağını bildirdi. Dizayi, Türkiye ile sadece siyasi seviyede değil, sosyal, ekonomik ve askeri tüm alanlarda işbirliğinin gelişmesini istediklerini dile getirdi. Dizayi, Irak'taki istikrarsızlığın, Musul, Tikrit ve "Kürdistan" bölgesindeki olumsuz gelişmelerin direkt veya dolaylı olarak Türkiye’yi etkileyebileceğine dikkati çekerek, "Bu yüzden bunlara yol vermememiz lazım. Türkiye ile daha geniş alanlarda işbirliğimiz olmalı" ifadelerini kullandı. 

Peşmergenin eğitilmesi

Türk subaylarının Peşmergeye yönelik askeri eğitimi hakkında bilgi veren Dizayi, "Türkiye'nin silahlı kuvvetleri, eylülden beri Peşmergeye bazı silahların kullanımına ilişkin eğitim veriyor. Süleymaniye ve Soran bölgesinde bu eğitimler devam ediyor. Uzmanlarımızdan aldığımız bilgilere göre bu eğitim iyi bir bir seviyede devam ediyor ve belki daha da geliştirilecek" diye konuştu. 

Dizayi, terör örgütü IŞİD'in Kürt bölgesine saldırdığı 2014 Ağustos ayından beri Türkiye'nin Peşmergeye mühimmat ve diğer malzemeleri gönderdiğini ancak Musul'daki rehinelerin durumu ve diğer nedenlerden dolayı bunu açıklamadığını kaydetti. Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı'nın (AFAD) Duhok'ta mülteciler için iki önemli kamp açtığını belirten Sefin Dizayi, Türkiye'nin askeri ve insani yardımlarını sürdüreceğini söyledi. 

Çözüm süreci

Çözüm sürecinde silah bırakma aşamasına ilişkin değerlendirmesi sorulan Dizayi, şöyle konuştu:

"Her şey barış, istikrar, huzur, kardeşlik, birlik ve beraberlik için. Biz barış sürecini destekliyoruz. Son 3-4 yıldır Sayın Başkan (Mesut Barzani), Sayın Başbakan (Neçirvan Barzani), Kürdistan hükümeti ve Parlamentosu ve bütün siyasi partiler, çözüm sürecine destek veriyor. Barış ve diyalog en iyi çözümdür. O yüzden bu son açıklamalara biz sıcak bakıyoruz. Ümit ediyoruz yakın zamanda hem devlet hem de PKK tarafından somut adımlar atılsın."

Musul operasyonu

Dizayi, "Peşmerge, Musul operasyonunda yer alacak mı?" sorusuna, "Bölgenin fiili olarak savaşan ve başarılı olan tek gücü Peşmergedir. Yalnız Musul'un durumu hassas ve kritiktir. Sadece Peşmergeyi oraya göndermek ve sokak savaşına sokmayı pek uygun görmüyoruz. Bu, başka çatışmalara yol açabilir. Peşmerge ve Kürdistan bölge hükümetinin, Musul'u kurtarmak için bir desteği olacak. Ama bunun için daha geniş bir plan ve proje olması lazım. Sadece Irak ordusuyla veya Peşmergelerle bu iş olmaz. Uluslararası bir destek olmalı. Bunlar  konuşuluyor. Ama belli bir noktaya daha varılmadı" cevabını verdi. 

İran'ın Irak üzerindeki etkisi

Bir soru üzerine İran'ın, Irak üzerindeki siyasi ve askeri etkisine değinen Dizayi, "İran ve Irak yakın iki komşu ülke. Siyasi, sosyal, tarihi ve coğrafi yakınlık var. O yüzden bu ilişki doğaldır. Irak'ın nasıl Türkiye ile doğal bir ilişkisi varsa İran'la da böyledir. Tabii son zamanlarda Irak ordusu çok zor durumda kaldı, neredeyse yıprandı ve İran desteğiyle belli bir noktaya vardı, belli bir başarı kazandı. İran devleti bunu gizli tutmuyor, çok net söylüyor. Irak hükümeti de bunu gizlemiyor. İran desteği önemlidir. Şimdi işbirliği hangi seviyede ve nereye kadar olacak, bunu ben bilemem, bunu federal hükümet daha iyi bilir" görüşlerini dile getirdi. 

IKBY Hükümeti Sözcüsü Sefin Dizayi, Irak ordu birliklerini yanında IŞİD ile savaşan Şii milislerden oluşan Heşdi Şabi grubuna ilişkin ise bölgenin hassas dengelerine dikkati çekerek, "Herkesin çok mantıklı ve akıllı davranması lazım. Eğer bölge halkını tedirgin eden bir faaliyetse bundan uzak durmalıyız" dedi. 

Petrol ihracı

Dizayi, Türkiye üzerinden petrol ihracına devam ettiklerini, merkezi Irak hükümetinin iddia ettiği gibi sevkıyatın düşürülmediğini aktararak, "Bağdat'ta yanlış bir düşünce var. Ortalama olarak yılın sonunda istedikleri kadar petrol alacaklar. Biz bunu ayarlıyoruz. Zaten bu petrol Ceyhan'da Irak Milli Petrol Şirketi'ne (SOMO) teslim ediliyor" ifadelerini kullandı. 

Kandil Dağı'nda petrol arama

Dizayi, Enerji Bakanı Taner Yıldız'ın, "Merkezi Bağdat yönetimi ile yapılan anlaşmalar ve IKBY ile imzalanan sözleşmeler çerçevesinde Türkiye'nin, Kandil Dağı eteklerinde blokları bulunuyor. Hindırın ile Çoman sahalarında petrol arayacağız" açıklamasını hatırlatması üzerine, "Bunu ben duymadım ama zaten bu konuda Türkiye ile enerji alanında işbirliğimiz çok iyi beri seviyededir" yorumunda bulundu.

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın