Dünya, arşiv

Hadi'den Aden çağrısı

Yemen Cumhurbaşkanı Abdurabbu Mansur Hadi, "Ulusal Diyalog Konferansı (UDK) Genel Sekreterliği'ne, faaliyetlerini Aden'den devam etmesi" yönünde çağrıda bulundu.

05.03.2015 - Güncelleme : 05.03.2015
Hadi'den Aden çağrısı

SANA

Yemen Cumhurbaşkanı Abdurabbu Mansur Hadi, "Ulusal Diyalog Konferansı (UDK) Genel Sekreterliği'ne, faaliyetlerini Aden'den devam etmesi" yönünde çağrıda bulundu. 

Ulusal Diyalog Konferansı’nın Genel Sekreter Yardımcısı Yasir er-Raini, Husi Ensarullah Hareketi militanlarının, başkent Sana'daki UDK Genel Sekreterliği merkezine düzenlediği baskının ardından, "Genel sekreterliğin faaliyetlerinin Aden'den yürütülmesi konusunda çağrıda bulunduğu"nu ifade etti. 

Genel Sekreterliğin ülkedeki gelişmeler karşısındaki tarafsız tutumuna işaret eden Raini, söz konusu baskınının "sürpriz" şekilde geliştiğini dile getirdi.  

Husi militanlarının, dün geç saatlerde başkent Sana'da Ulusal Diyalog Konferansı Genel Sekreterliği merkezini bastığı bildirilmişti. Genel Sekreterliğin Sana'da faaliyetlerini durdurduğu ve Husiler çekilene kadar diğer kentlerde görevine devam edeceği ifade edilmişti. 

-UDK federal demokrasi için kuruldu

 Hadi başkanlığında 28 Ocak'ta federal demokratik temeller üzerine kurulacak bölgelerin sayısı ve dağılımının belirlenmesi için 22 kişiden oluşan kurul oluşturuldu.

Farklı siyasi parti ve oluşumlardan müteşekkil kurul, Yemen'in federal sisteme geçişinin nasıl olacağına karar verecek. Kurulun, bölgelerin kuzeyde 4, güneyde 2 olmak üzere 6, ya da 1'i kuzeyde 1'i güneyde 2 bölgeye ayrılması seçeneklerini değerlendirilecek.

Yemen'deki "Husi darbesi"

Geçtiğimiz yılın Eylül ayında militanlarıyla başkent Sana'ya girerek kontrolü sağlayan Husiler ile yönetim arasında 21 Eylül'de anlaşma imzalanmıştı. 

Gelişmelere rağmen olayların durulmadığı ülkede Hükümet ve Cumhurbaşkanı Hadi bu yılın Ocak ayında istifa kararı almış, Husiler ise Yemen Meclisi'ni feshetmişlerdi.

Yemen siyasetinin yaklaşık yüzde 3'ünü temsil eden Husilerin siyasete silahlı müdahalesi ülkedeki diğer kesimler tarafından ''Darbe" olarak nitelendirilmişti.

Birleşmiş Milletler Genel Kurulu 16 Şubat'ta oylamaya sunduğu Yemen tasarısıyla, Husilerden, silahlı milislerini hükümet kurumlarından ve kontrolü altındaki bölgelerden çekmesi, ev hapsinde tutulan herkesi serbest bırakması, hükümete ve halka karşı her türlü saldırgan eylemlere son vermesi ve ele geçirdikleri askeri kurumlardan elde ettikleri silahları teslim etmesini istemişti.

Hadi'nin Yemen'in güneyinde

Husilerin başkent Sana'daki evinde gözetim altında tuttuğu Hadi, 21 Şubat'ta Aden'e gitmiş ve burada "Cumhurbaşkanı" sıfatını kullanarak yaptığı açıklamada, "Husilerin Sana'da kontrolü ele geçirdiği 21 Eylül tarihinden itibaren alınan kararların geçerli olmadığını" ifade etmiş, ülkenin bir çok valisiyle temaslarda bulunmuştu. 

Hadi, Yemen Anayasası'na göre istifa kararının Meclis tarafından onaylanması gerektiğini ancak meclisin feshedilmesi ve kararının darbe ortamında alındığını gerekçe göstererek istifasını geri çekmişti.

Husiler başkent Sana dahil olmak üzere Yemen'nin yönetim merkezi konumundaki kuzeybatısını ellerinde bulundururken, ülkenin kuzeydoğusu, batısı, güneyi Sünni aşiretler ve yerel güçlerin egemenliği altında bulunuyor. 

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın