Dünya, arşiv

BM'den Gazze için çağrı

BM Ortadoğu Barış Süreci Özel Koordinatörü Robert Serry, başta İsrail ve Mısır olmak üzere tüm taraflara başarısız olan Gazze politikalarını değiştirme çağrısı yaptı.

02.03.2015 - Güncelleme : 02.03.2015
BM'den Gazze için çağrı

BİRLEŞMİŞ MİLLETLER

BM Ortadoğu Barış Süreci Özel Koordinatörü Robert Serry, "Ortadoğu Barış Süreci Özel Koordinatörü" sıfatıyla Gazze'ye son ziyaretini gerçekleştirdi.

Serry, ziyaretin ardından yaptığı yazılı açıklamada, son yedi yılda Gazze'de 3 savaş yaşandığını ve sonuncusunun bölgeyi "mahvettiğini" kaydetti.

Yıkımın ardından Gazze'nin yeniden inşası sürecinin başladığını dile getiren Serry, bunun için gerekli fonun sağlanamadığını ve Kahire Konferansı'nda söz verilen 5.4 milyar doların ancak küçük bir kısmının yerine getirildiğini belirterek bu durumun kabul edilemez olduğunu vurguladı.

"Gazze her zamankinden daha izole edilmiş bir durumda" ifadelerini kullanan Serry, İsrail'den Gazze'ye geçişlerde halen büyük kısıtlamalar yaşandığını, Refah kapısının ise "pratik olarak kapalı" olduğunu bildirdi.

BM olarak, Gazze'de sürdürülebilir bir yönetim, ekonomi ve istikrar için kuşatmanın kalkmasını hep savunduklarına işaret eden Serry, son ziyaretinde Gazze'deki muhataplarından da yer altında ve üstünde tüm askeri aktiviteleri bir kaç yıl dondurmalarını istediğini ve olumlu yanıtlar aldığını kaydetti.

Başarısız politikaları değiştirin

Bölgedeki taraflara politika değişikliği çağrısı da yapan Serry, "Bölgede İsrail, Mısır, uluslararası toplum ve Filistinli gruplar başta olmak üzere tüm taraflardan bugüne kadar başarısız olan politikalarını değiştirme ve 'önce Gazze' stratejisini benimsemelerini istiyorum. Gazze bir siyasi sorundur ve çözümü de işgalin sonlandırılması ve iki devletli çözümün başarılmasıyla sağlanabilir. Gazze'nin ihtiyaçlarına öncelikle cevap verilmeden burada barış olamaz" ifadelerini kullandı.

BM Ortadoğu Barış Süreci Özel Koordinatörü Robert Serry'nin yerine, 1 Nisan itibarıyla halen BM Genel Sekreteri'nin Irak özel temsilciliği görevini yürüten Nikolay Mladenov getirilecek.

Muhabir: Mustafa Keleş

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın