Dolar
32.35
Euro
34.91
Altın
2,219.33
ETH/USDT
3,554.00
BTC/USDT
70,540.00
BIST 100
9,079.97
Gündem, arşiv

28 Şubat şüphesiz darbeydi

Kapatılan Fazilet Partisi milletvekillerinden Sılay, "28 Şubat şüphesiz darbeydi, hem de o günlerin meşhur tabiriyle 'post modern' darbeydi" dedi.

28.02.2015 - Güncelleme : 28.02.2015
28 Şubat şüphesiz darbeydi

ANKARA - Durmuş Koçak

Anayasa Mahkemesince kapatılan Fazilet Partisi (FP) milletvekillerinden Mehmet Sılay, "28 Şubat şüphesiz darbeydi, hem de o günlerin meşhur tabiriyle 'post modern' darbeydi. Bunu neden böyle söylüyoruz? Kan dökülmedi ama siyasal haklar iptal edildi" dedi.

Sılay, AA muhabirine yaptığı açıklamada, FP'nin kapatılması kararı ile "Parlamentodan Haber" isimli kitabı gerekçe gösterilerek milletvekilliği görevinin sona erdirildiğini, 5 yıl siyasetten uzak kaldığını, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine dava açarak haksızlığa uğradığını kanıtladığını belirtti. 

28 Şubatı, "darbe" olarak niteleyen Sılay, şöyle konuştu:

"Şüphesiz darbeydi, hem de o günlerin meşhur tabiriyle post modern darbeydi. Bunu neden böyle söylüyoruz? Kan dökülmedi ama siyasal haklar iptal edildi. Bir iktidar değişikliğine sebep oldu. Çok mazlum insanlar hapishanelere tıkıldı, sokuldu. Bunların arasında öğrenciler olduğu gibi Kudüs piyesinde 2 dakika rol alan 4 çocuk 3,5 yıl hapse mahkum edildiler.  Onun dışında da Türkiye'de Refah'tan sonra en büyük sivil toplum örgütlerin biri olan Fazilet Partisi kapatıldı. 28 Şubat sürecidir bunun nedeni."

Mahkemede, sanıkların "darbe" suçlamasını kabul etmeyerek, hükümetin kendisinin istifa ettiğini savunmalarıyla ilgili de Sılay, "Tam bir askeri, militer baskı ve zorbalık vardı. O günler için bunu söylüyorum. Şüphesiz hiç kaçmasınlar, korkmasınlar, adam gibi konuşsunlar. Meydana çıksınlar ve desinler ki 'Evet biz o zaman sivil, milli iradenin üzerinde baskı unsuruyduk.' Çünkü öyleydiler" diye konuştu.

"Tetikçisi Amerikalı, anası İsrail olan bir paralel fitne çıktı"

Türkiye'de bir daha darbe olmayacağını savunan Sılay, "Eğer herşeye rağmen Silivri'de darbecilerin burnu sürtülmeseydi, Türkiye bugün Mısır gibiydi. Mısır'dan farkımız yoktu. İnşallah bundan sonra olmayacak. Ancak Türkiye'de kökeni, tetikçisi Amerikalı, anası İsrail olan bir paralel fitne çıktı. Bu fitneye alet olanlar yukarıda, dışarıda. Son 10 yıl ben diyorum ki Türkiye'deki cumhuriyet döneminin asrı saadetidir" ifadesini kullandı.

Sılay, 28 Şubat Davası sanıklarının, yargılama sonucunda ceza alacaklarına inandığını dile getirerek, verilecek ceza ile vicdanların rahatlayacağını kaydetti.

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın