Gündem, arşiv

"İstanbul-Bursa-İzmir Otoyolu" hedefin önünde gidiyor

Bursa Valisi Karaloğlu, İstanbul-Bursa-İzmir Otoyolu Projesi çalışmalarında herhangi bir aksama olmadığını, hatta çalışmaların planlananın önünde ilerlediğini belirtti.

30.01.2015 - Güncelleme : 30.01.2015
"İstanbul-Bursa-İzmir Otoyolu" hedefin önünde gidiyor

BURSA - Haluk Yüksel

Bursa Valisi Münir Karaloğlu, İstanbul-Bursa-İzmir Otoyolu Projesi çalışmalarında herhangi bir aksama olmadığını, hatta çalışmaların planlananın önünde ilerlediğini belirterek, "Hem bu otoyol hem de devam eden bu hızlı tren projesi gerçekten Bursa'nın her şeyini değiştirecek, algısını değiştirecek" dedi. 

Karaloğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, İstanbul-Bursa-İzmir Otoyol Projesi ve Bandırma-Bursa-Ayazma-Osmaneli Hızlı Tren Projesi'nin ilk adımı olan Bursa-Yenişehir hattının, kent için çok önemli iki proje olduğunu belirtti. 

Bu iki proje bittikten sonra "Bursa'da hiçbir şey eskisi gibi olmayacak" ifadelerini kullanan Karaloğlu, o nedenle projelerden sonrasını bugünden görüp şehri ona göre hazırlamak gerektiğini vurguladı. 

Karaloğlu, Bursa Eskişehir Bilecik Kalkınma Ajansının (BEBKA) yabancı bir firmaya İstanbul-Bursa-İzmir Otoyol Projesi'ne ilişkin bir etki analiz raporu yaptırdığını hatırlatarak, turizmden tarıma, sanayiden nüfus yoğunluğuna ve çevreye kadar çeşitli alanlarda elde edilen verilere göre kenti hazırlamak gerektiğini ifade etti. 

"İstanbul-Bursa 45 dakika"

Otoyol bittiğinde İstanbul-Yalova'nın 15 dakikaya, İstanbul-Bursa arasının ise 45 dakikaya düşeceğini belirten Karaloğlu, şöyle konuştu:  

"İstanbul-Bursa 45 dakika. Yani İstanbul'un Anadolu yakasındaki bir insan Avrupa yakasına geçmekten daha kolay Bursa'ya gelmiş olacak. 15 milyonluk büyük bir pazar. Biz hep şunu söylüyoruz; İstanbul bizim rakibimiz falan değil, biz İstanbul'a partner olabiliriz. İstanbul'dan istifade eden bir şehir olabiliriz. Biz ona oynamalıyız. Bazıları söylüyor; 'İstanbul'un arka bahçesi olduk.' Niye arka bahçesi olalım, İstanbul büyük bir imkan, dev bir pazar, o pazara şimdi benim mesafem 45 dakikaya düşüyor. 3 saatten 45 dakikaya düşüyor. Ben bunu nasıl kentin lehine kullanacağım; bunu tartışmamız lazım."

"Hem bu otoyol hem de devam eden bu hızlı tren projesi, gerçekten Bursa'nın her şeyini değiştirecek, algısını değiştirecek" diyen Karaloğlu, dünyanın en hızlı büyüyen kentleri arasında yer alan Bursa'nın, demir yolu ve otoyola kavuştuktan sonra daha büyük sıçrama yapabileceğini söyledi. 

Otoyol tam gaz YHT'de aksama

Karaloğlu, otoyol ve Yüksek Hızlı Tren projelerin bütün hızıyla sürdüğünü ifade ederek, şunları kaydetti:  

"Otoyolda herhangi bir aksama yok, hatta planlananın önündeyiz. Maalesef hızlı tren projesinde bir aksamamız var. O da bir mücbir sebep var. Yenişehir ile Bilecik arasında projelendirilen ve projesi biten hatta, özellikle Bilecik'teki hatta bağlandığı noktada ciddi bir heyelanlı bölge var. İstanbul hızlı treninin de orada bir sorunu var, çözemediler biliyorsunuz. Orada tren yavaşlıyor. Şimdi orada yeni proje yapıyor Devlet Demiryolları. Yani Bilecik'ten bağlanamayacak, o heyelanlı bölgeden kaçacaklar. Ya biraz güneyden veya biraz kuzeyden bağlayacaklar."

Yenişehir-Bilecik hattının yine yapılacağını ifade eden Karaloğlu, şöyle devam etti: 

"Geçenlerde gereksiz bir tartışma oldu, 'İnegöl'e alınıyor mu veriliyor mu?' öyle bir şey söz konusu değil. Yine aynı güzergah Yenişehir'den devam edecek ama bağlantı noktası değişecek. Ya biraz kuzey ya biraz güney yani o heyelanlı bölgeden kaçma noktasında bir çalışma var. Şu anda projelendiriliyor. Zaten, şey hızla davam ediyor Yenişehir-Bursa arasında daha önce ihalesi yapılmış tünellerin kazıları bitti, viyadüklerini görüyorsunuz, burada çalışma devam ediyor ama bu proje değişikliği, tabii projenin bitmesini biraz ötelemiş olacak. Ama o proje de mutlaka bitecek tabii. Bursa için çok önemli projelerden bir tanesi. "

Yeni proje; Bursa-Ankara Otoyolu

Vali Karaloğlu, Bursa'yı Ankara'ya bağlayacak yeni bir otoyol projesinin olduğuna da değinerek, şu bilgileri verdi:  

"Sivrihisar'dan bizim çevre yolunun doğu ucuna gelip bağlanacak, Yenişehir ile İnegöl arasından geçip bizim çevre yoluna bağlanacak olan otoyol. Onun projeleri de tamamlanmak üzere. Bakanlık onu yap-işlet-devret bulabilirse, yap-işlet-devret olarak çıkmak istiyor, yap-işlet-devret olmazsa belki kamu kaynaklarıyla onun da yakın bir zamanda inşallah ihalesi yapılır ve Bursa o zaman hem İstanbul'a hem İzmir'e hem Ankara'ya otoyol ile bağlanmış ve Türkiye'nin her bölgesine hızlı trenle ulaşılabilen bir merkeze dönüşüyor."

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın