Dolar
32.37
Euro
34.92
Altın
2,233.04
ETH/USDT
3,565.40
BTC/USDT
70,758.00
BIST 100
9,079.97
Dünya, arşiv

PEGIDA hareketi bölündü

Dağılma sürecinde olduğu yorumları yapılan PEGIDA'dan ayrılan 5 kişi, yeni bir oluşumda buluşarak PEGIDA ile aynı gün Dresden'de gösteri düzenleme kararı aldı.

29.01.2015 - Güncelleme : 29.01.2015
PEGIDA hareketi bölündü

BERLİN

Almanya'nın Dresden kentinde geçen yıl ekim ayında ortaya çıkan ve son günlerde dağılma sürecinde olduğu yorumları yapılan İslam ve göçmen karşıtı "Batı’nın İslamlaşmasına Karşı Vatansever Avrupalılar" (PEGIDA) hareketinden ayrılan 5 yönetici, yeni bir organizasyonla yola devam etme kararı aldı.

Bild gazetesine konuşan eski PEGIDA Başkan Yardımcısı Rene Jahn, ''Biz 5 kişi PEGIDA yönetiminden ayrıldık. Yeni bir organizasyon kuracağız. 9 Şubat için bir gösteri başvurusunda bulunduk. Yeni organizasyonun adını ve nasıl yola devam edeceğimiz konusunda cumartesi günü bir basın toplantısı düzenleyeceğiz'' dedi. PEGIDA da 9 Şubat günü gösteri yapmayı planlıyor.

Saksonya'daki günlük yerel gazete Saechsiche Zeitung, yeni hareketin adının "Avrupa için Doğrudan Demokrasi Hareketi" olacağını bildirdi. 

Rene Jahn, yeni organizasyonun ''Avrupa için Doğrudan Demokrasi Hareketi'' adını taşıyacağına ilişkin haberi doğrulayarak, ''Bunun üzerinde çalışmalar yürütülüyor'' dedi.

PEGIDA'nın kurucusu olan ve liderliğini yapan, ancak daha sonra istifa eden Lutz Bachmann ile daha fazla çalışamayacakları için aralarına mesafe koyduklarını ve PEGIDA'dan ayrılarak yeni bir organizasyonla yola devam etme kararı aldıklarını belirten Rene Jahn, beş kişinin yetkilerinin eşit olacağını ifade etti.

"PEGIDA dağılma sürecinde" haberleri

Son günlerde Alman basınında PEGIDA hareketinin dağılma sürecinde olduğuna ilişkin haberler yer alıyordu. Son olarak PEGIDA hareketinin basın sözcüsü Kathrin Oertel ile organizasyon ekibinden dört kişinin hareketten ayrılmasının ardından pazartesi günü yapılması planlanan Dresden'deki gösteri iptal edilmişti. 

Alman medyasında, hareketin liderleri arasında çıkan anlaşmazlıklar nedeniyle PEGIDA'nın dağılma sürecine girdiğini yorumları yapılıyordu. Hareketin liderliğini yapan Bachmann ve derneğin önde gelen isimlerinin istifasının ardından hareket lidersiz kalma tehlikesiyle karşı karşıya kaldığı yazıldı.

Lutz Bachmann'ın daha çok aşırı sağ çevreye yakın durması, organizasyonu aşırı sağ bir örgüte çevirme düşüncesinde olması, buna karşı gelen diğer üyelerle anlaşamaması, istifa etmesine rağmen hala hareketin planlamalarına karışmak istemesi gibi nedenlerin PEGIDA'yı dağılma sürecine soktuğu konusunda Alman basınında uzman görüşleri yer aldı.

Siyaset bilimci Hajo Funke, Alman haber ajansı DPA'ya yaptığı açıklamada, PEGIDA'nın geleceği olmadığını ifade ederek, PEGIDA için sonun başlangıcının göründüğünü söyledi.

Ayrı ayrı gösteriler olabilir

Alman Bild gazetesi de yönetimde çıkan anlaşmazlık nedeniyle ilerleyen günlerde Dresden'de iki farklı gösteri olabileceğini iddia etti. Gazete, Lutz Bachmann'a yakın aşırı sağ çevrenin ve "yarı aşırı sağcı" Kathrin Oertel ve ekibinin ayrı ayrı gösteriler yapabileceğini yazdı.

PEGIDA'nın sosyal paylaşım sitesindeki hesabından yapılan açıklamada ise liderlerin istifa etmesinin ardından "hareketin kaldığı yerden yoluna devam edeceği" ve yeni gösterinin 9 Şubat pazartesi günü yapılacağı belirtildi.

PEGIDA’nın kurucusu Bachmann, Adolf Hitler’in saçını ve bıyığını taklit ettiği fotoğrafını ve yabancı düşmanlığı içeren ifadelerini sosyal paylaşım sitesinden paylaştığının ortaya çıkması ve Dresden Savcılığı'nın soruşturma başlatması üzerine görevinden istifa etmişti.

Dresden kentinde 20 Ekim'de 350 kişilik PEGIDA grubu gösterilere başlamış, İslam ve göçmen karşıtı söylemleriyle desteğini artırmıştı. Grubun 12 Ocak’ta yaptığı gösteriye 25 bin, 25 Ocak'taki son gösteriye ise 17 bin 300 kişi katılmıştı. 19 Ocak’taki gösteri Bachmann’a terör saldırısı yapılacağı tehdidi üzerine iptal edilmişti.

Ülkenin diğer kentlerinde de yabancı düşmanı gruplara ilham kaynağı olan PEGIDA hareketini taklit eden oluşumlar ortaya çıkmış, Berlin’de BAERGIDA, Köln’de KOEGIDA, Münih’te BAGIDA, Leipzig'de LAGIDA gibi benzer gruplar kurulmuştu.

Bu arada, ABD, PEGIDA'nın gösterilerini gerekçe göstererek Almanya’ya gitmek isteyen ve bu ülkede ikamet eden vatandaşlarına seyahat uyarısında bulundu. Geçen yıl Almanya'yı 2,4 milyon ABD vatandaşı ziyaret etmişti.

Muhabir: Cüneyt Karadağ

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın