Dünya, arşiv

Libya'da barış için diyalog turu

Libya'da çatışan tarafların ülkedeki krizi sonlandırmak amacıyla gerçekleştireceği diyalog görüşmelerinin ikinci turu BM Cenevre Ofisi'nde başladı.

26.01.2015 - Güncelleme : 26.01.2015
Libya'da barış için diyalog turu

CENEVRE

Birleşmiş Milletler'den yapılan yazılı açıklamaya göre, ilk turu 14-15 Ocak'ta yapılan basına kapalı görüşmelerde, ülkenin belediye ve bölgesel konsey temsilcileri, güven arttırıcı önlemler ve bunların uygulanması konularını tartışmak için bir araya geliyor.

Görüşmelere, Tobruk'taki Temsilciler Meclisi temsilcileri katılırken, Trablus'taki Milli Genel Kongre temsilcileri Cenevre'deki toplantılarda yer almıyor.

BM'den dün yapılan açıklamada, Libya'daki BM misyonunun daha sonraki tarihlerde Libya siyasi parti temsilcileri ve askeri grupların da toplantılara katılmasını hedeflediği kaydedilmişti.

Libya'da 17 Şubat 2011'de başlayan ve Muammer Kaddafi'nin devrilmesine yol açan devrimin ardından istikrar sağlanamamış, Mayıs 2014'te emekli General Hafter'in Zintanlı milis gruplarla başlattığı darbe girişimi, Trablus ve Misrata'daki devrimci gruplarla ortak hareket eden Trablus'taki merkezi yönetim tarafından engellenmişti.

Olayların ardından biri Tobruk'ta (Temsilciler Meclisi) diğeri Trablus'ta (Milli Genel Kongre) olmak üzere iki meclisin faaliyete geçtiği ülkede, başkentteki Milli Genel Kongre'nin desteklediği Libya Şafağı (Fecr-i Libya) Koalisyonu ile Tobruk Temsilciler Meclisi'nin destek verdiği Hafter'e bağlı "Onur Operasyonu" koalisyonu arasındaki çatışmalar devam ediyor.

Muhabir: Fatih Erel

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın