Dolar
32.37
Euro
34.92
Altın
2,233.04
ETH/USDT
3,570.00
BTC/USDT
70,795.00
BIST 100
9,079.97
Kültür, arşiv

Haldun Taner için uluslararası piyes yarışması

Cumhuriyet dönemi Türk edebiyatının önde gelen öykü, tiyatro ve kabare yazarlarından Haldun Taner'in doğumunun 100. yılında Türk dünyasında uluslararası piyes yarışması düzenlenecek.

21.12.2014 - Güncelleme : 21.12.2014
Haldun Taner için uluslararası piyes yarışması

ANKARA  - Şenay Ünal

Cumhuriyet dönemi Türk edebiyatının önde gelen öykü, tiyatro ve kabare yazarlarından Haldun Taner'in doğumunun 100. yılında Türk dünyasında uluslararası piyes yarışması düzenlenecek.

Uluslararası Türk Kültürü Teşkilatı (TÜRKSOY) Genel Sekreter Yardımcısı Prof. Dr. Fırat Purtaş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, TÜRKSOY üyesi ülkeler kültür bakanlarının kararıyla ilan edilen "2015 Haldun Taner Yılı" kapsamında, uluslararası bir piyes yarışmasının yapılmasının kararlaştırıldığını söyledi. 

Purtaş, konunun Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Nihat Gül'ün teklifiyle gündeme geldiğini belirtti. 

Tataristan'ın başkenti Kazan'da gerçekleştirilen 32. Dönem Türk Dili Konuşan Ülkeler Kültür Bakanları Daimi Konseyi Toplantısı sırasında Türkiye Cumhuriyeti Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Abdurrahman Arıcı'nın önerisiyle 2015 yılının, doğumunun "100. Yılında Haldun Taner Yılı" olarak kutlanmasının onaylandığını da hatırlatan Purtaş, "Toplantıya katılan 14 bakanın ve temsilcilerinin ortak kararıyla ilan edilen yıl çerçevesinde, Haldun Taner, 2015 yılında çeşitli etkinlerle anılacak" dedi. 

Fırat Purtaş, şöyle konuştu:

"Burada esas amaçlanan Haldun Taner ve onun ölümsüz eserleri vasıtasıyla Türkiye'nin tiyatro geçmişini, tiyatro sanatını tanıtmak ve tiyatro alanında ülkelerimiz arasında var olan mevcut işbirliğini güçlendirmektir. Kuşkusuz ki Haldun Taner'in eserlerinin diğer Türk cumhuriyetlerinin repertuvarlarına dahil edilmesi mevcut işbirliğimizin güçlenerek gelişmesine fırsat sunacaktır. Tiyatro alanında TÜRKSOY üyesi ülkeler arasında uzun süredir devam etmekte olan bir işbirliği mevcut. Bu işbirliği TÜRKSOY'a üye ülkeler Tiyatro Yöneticileri Kurulu tarafından başarıyla yürütülmektedir. Önümüzdeki yıl bu tür etkinliklerde Haldun Taner ismini daha çok duyacağız."

Haldun Taner'in bir eseri ilk kez Türkmenistan'da 

Purtaş, daha önce de Türkçe'nin ilk sözlüğünü yazan Kaşgarlı Mahmut'un doğumunun bininci yıl dönümü dolayısıyla Kaşgarlı Mahmut Hikaye Yarışması'nın üçüncüsünün bu yıl 100'ün üzerinde yazarın katılımıyla gerçekleştirildiğini de hatırlattı. 

Tiyatro alanında TÜRKSOY üyesi ülkeler arasında uzun süredir devam eden bir işbirliğinin bulunduğuna dikkat çeken Purtaş, şunları söyledi:

"Bu işbirliği TÜRKSOY Üye Ülkeler Tiyatro Yöneticileri Kurulu tarafından başarıyla yürütülmektedir. Bu çerçevede her yıl festivaller düzenlenmektedir. Tataristan Nevruz Tiyatro Festivali, Konya Bin Ses Bir Nefes Tiyatro Festivali bu festivallerin başlıca örnekleridir. Haldun Taner Piyes Yarışması fikrini sunan Müsteşar Yardımcımız Sayın Gül toplantıda, bu adımın yeni eserlerin tiyatroya kazandırılması ve Türk dünyası yazarları arasında tiyatro alanında yeni eserlerin ortaya çıkması açısından son derece önemli olduğunu vurguladı. Biz bu yarışma için TÜRKSOY üyesi ülkeler Tiyatro Yöneticileri Kurulunu ve edebiyat alanında işbirliği yaptığımız Avrasya Yazarlar Birliği çatısını kullanarak çalışmalarımıza başladık. 2015 yılının ilk günlerinde Haldun Taner Yılı'nın açılışını Ankara'da yapmayı planlıyoruz. Mart ayı başında ise 2015 Türk Dünyası Kültür Başkenti olan Merv şehrinde, geniş katılımlı bir açılış olacak. Bu açılış sırasında Haldun Taner'in bir eseri ilk kez Türkmenistan'da sanatseverlerle buluşacak. Yıl boyunca tüm Türk cumhuriyetlerinde benzeri temsilleri gerçekleştirilecek."

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın