Dolar
32.37
Euro
34.97
Altın
2,233.04
ETH/USDT
3,559.10
BTC/USDT
70,250.00
BIST 100
9,079.97
Gündem, arşiv

Çalışan annelere bakıcı desteği

SGK, ilk kez iş hayatına girecek ya da iş hayatına geri dönecek küçük çocuk sahibi 5 bin anneye 30 ay süreyle bakıcı desteği verecek.

05.12.2014 - Güncelleme : 05.12.2014
Çalışan annelere bakıcı desteği

ANKARA

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), hazırladığı proje ile "ilk kez iş hayatına girecek ya da iş hayatına geri dönecek küçük çocuk sahibi annelere ve hizmet akdiyle çalışan annelere (5510 4/a sigortalısı annelere) çocuklarının bakımı için çocuk bakıcısı istihdam edebilmelerini temin etmek üzere mali destek sağlanması" planlanıyor.

İlk olarak 3 ilde hayata geçirilmesi planlanan bu proje ile "kayıt dışı çalışan çocuk bakıcılarının kayıtlı istihdamının artırılması, çalışan annelerin doğum sonrasında işlerine geri dönme süreçlerinin kolaylaştırılarak işgücü piyasasından kopmalarının önlenmesi ve genel olarak, kadınların işgücüne katılımlarının artırılması" amaçlanıyor. 

Avrupa Komisyonu’ndan gerekli onayların çıkması halinde en kısa süre içerisinde başlaması öngörülen ve 30 aylık bir süreçte uygulanacak proje ile her ay iş yaşamına dönen ya da ilk kez başlayan 5 bin kadın doğrudan desteklenecek.

Kadınların proje yararlanıcısı olabilmeleri için çocuk bakıcısı istihdam edecek olmaları sebebiyle dolaylı yoldan 5 bin kadın daha desteklenmiş olacak. Böylece, proje süresince 10 bin dolayında kadın, kayıtlı olarak çalışma imkanı bulacak. 

SGK Başkanlığından konuyla ilgili olarak yapılan açıklamada, ücret beklentilerinin düşük olması ve çocuk ve yaşlı bakım hizmetlerinin istenen seviyede olmaması nedeniyle Türkiye’de kadınların işgücüne katılımının düşük düzeylerde kaldığına dikkat çekildi. 

Kadınların erkeklere oranla daha yüksek düzeyde kayıt dışı olarak çalıştığı belirtilen açıklamada, kadınların işgücü piyasasında karşılaştığı başlıca sorunlardan biri olan "yaşlı ve çocuk bakımı nedeniyle iş hayatına uzun süre ya da süresiz olarak ara vermek zorunda kalmasının,  üzerinde dikkatle çalışılması gereken konulardan biri olduğu" vurgulandı. 

Açıklamada, SGK'nın bu noktadan hareketle ilgili paydaşlarla işbirliği içinde geliştirdiği ve Avrupa Birliği tarafından finanse edilecek “Evde Çocuk Bakım Hizmetleri Yoluyla Kayıtlı Kadın İstihdamının Desteklenmesi Operasyonu” projesinin son aşamasına geldiği belirtildi.  

Ayrıca, çocuk bakıcıları başta olmak üzere ev hizmetlerinde çalışanlar ve bu kimseleri istihdam eden işverenler arasında kayıtlı çalışma sisteminin geliştirilmesi hedefleniyor.

Proje ile özellikle "küçük çocukların belli bir süre evde bakımının teşvik edilerek fiziksel ve psikolojik gelişimlerini belirli ölçüde tamamladıktan sonra kreş ve gündüz bakım evi gibi kurumsal çözümlere yönlendirilmesi" de amaçlanıyor.

Bu yaklaşımın bir parçası olarak, "Milli Eğitim Bakanlığından sertifikalı olan çocuk bakıcılarının çalıştırılması halinde projeden destek miktarı artırılarak bu mesleğin kurumsallaşmasının desteklenmesi" hedefleniyor. 

Açıklamada, projenin aynı zamanda 1 Nisan 2015 tarihinden itibaren yürürlüğe girecek olan ve ev hizmetlerinde çalışanları sosyal güvenlik kapsamına alarak basit usulde bildirim imkanı getiren uygulamanın sonuçlarını görmek anlamında kurumun "çok büyük önem verdiği bir operasyon olduğu" kaydedildi. 

Muhabir: Gamze Güher Rastgeldi

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın