Dolar
32.54
Euro
34.94
Altın
2,332.55
ETH/USDT
3,180.80
BTC/USDT
64,833.00
BIST 100
9,716.77
Gündem, arşiv

Daha yaşanabilir bir dünya yaratabiliriz

Başbakan Davutoğlu, Türkiye'nin G20 dönem başkanlığı hedeflerini kaleme aldı ve üye ülkelerin, bir arada hareket ederek daha yaşanabilir bir dünya yaratabileceklerini belirtti.

14.11.2014 - Güncelleme : 14.11.2014
Daha yaşanabilir bir dünya yaratabiliriz

ANKARA

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Avustralya'nın Brisbane kentinde düzenlenen G20 zirvesine özel olarak hazırlanan dergide yayımlanan yazısında, Türkiye'nin dönem başkanlığı hedeflerini kaleme aldı ve üye ülkelerin, bir arada hareket ederek daha yaşanabilir bir dünya yaratabileceklerini belirtti. 

Başbakan Davutoğlu, "Yaşamak İstediğimiz Dünyayı Yaratmak" başlıklı yazıda, tüm ülkelerin sıra dışı bir hızla ilerleyen küresel dünya ekonomisiyle baş etme konusunda yeni yöntemler arayışında olduğunu, küresel ekonomik ve siyasi sistemin daha komplike hale geldiğini ifade ederek, insanlar arasında artan dijital bağlantının, sadece ülkeler değil dünya çapında şirketler, sektörler ve endüstriler üzerinde büyük etkisinin bulunduğunu dile getirdi. 

Başbakan Davutoğlu, G20'nin bu büyük mücadele alanıyla başa çıkmak konusunda uygun bir platform olduğunu vurgulayarak, ilk G20 zirvesinin, küresel ekonomik krizin en karanlık günlerinde 2008'de yapıldığını, G20'nin, küresel ekonominin yeniden istikrara kavuşturulmasına önemli ölçüde katkı sağlayan bir dizi somut adımın atılmasında, gelişmiş ve gelişmekte olan ekonomileri bir araya getirmekte etkili olduğunu hatırlattı. 

Türkiye'nin 2015 yılında G20 dönem başkanlığını üstlenmeyi dört gözle beklediğini ifade eden Başbakan Davutoğlu, 2015'i, politika uygulama yılı yapmayı, G20 üyelerinin taahhütlerinin kararlı biçimde uygulanmasını, görüşmelerin merkezine oturtmayı hedeflediğini bildirdi. 

Ahmet Davutoğlu, Uluslararası Para Fonu'nun (IMF) kısa bir süre önce küresel ekonomik büyüme konusunda düşük bir tahminde bulunduğunu, büyümeye odaklanmayı sürdürmenin gerçek bir aciliyet olduğunu belirterek, bu bağlamda, gelecek beş yılda kolektif gayri safi yurt içi hasılayı en az yüzde iki oranında artırma hedefini uygulamanın özellikle önemli olduğunu vurguladı. 

Davutoğlu, Türkiye'nin dönem başkanlığı sırasında bu hedefin gerçekleştirilmesine büyük önem vereceğini, bunun için G20 üyelerinin büyüme stratejisinde başlıca alanlar olan altyapı, yatırım ve ticarete odaklanılması gerektiğini söyledi. 

Başbakan Davutoğlu, Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü'nün (OECD), gelecek 15 yılda altyapıya 70 trilyon dolar yatırım yapılması gerektiği tahminini hatırlatarak, Türkiye'nin diğer G-20 ülkeleri gibi özel sektör desteğiyle kamusal altyapı projeleri geliştirme konusunda kayda değer deneyime sahip olduğunu ve bu önemli alanda işbirliğini geliştirmek için bilgi ve deneyimini paylaşması gerektiğini bildirdi. 

Yatırımın, büyümenin ve yeni iş alanları yaratmanın önünün açılması konusunda kritik bir rol oynadığını ifade eden Davutoğlu, işleyen çoklu bir ticaret sistemine sahip olmanın, büyümeyi ve iş alanlarının yaratılmasını sağladığını, serbest ticaretin, çok sayıda sorunun ilacı olabileceğini dile getirdi. 

Başbakan Ahmet Davutoğlu, G20 üyeleriyle, gelişmekte olan ve az gelişmiş ülkeler arasında etkileşimin, ekonomik büyümeye gerçekten küresel bir yaklaşım geliştirmek istiyorsak, güçlendirilmesi gerektiğini vurgulayarak, Türkiye'nin dönem başkanlığında, hem kapsayıcı büyüme hem de küresel güvenlikle istikrarın temin edilmesi için gerekli olduğunu aktardığı bu etkileşime çok önem vereceğini belirtti. 

Türkiye'nin, G20 Gıda Güvenliği ve Beslenme Çerçevesi'ni uygulayacak ilk dönem başkanı olacağına dikkati çeken Davutoğlu, en büyük insani yardım bağışçılarından biri olan Türkiye'nin, bu önemli konu üzerinde daha fazla işbirliği için küresel farkındalık inşa etmek amacıyla 2016'da Dünya Yardımsever Zirvesi'ne ev sahipliği yapmaya hazırlandığını da açıkladı.

Ahmet Davutoğlu, dengeli ve sürdürülebilir büyüme hedefini tutturmak için küçük ve orta ölçekli yatırımcıları desteklemenin önemini de vurgulayarak, söz konusu yatırımcıların, büyümenin ve iş alanlarının başlıca itici güçleri olduğunu, Türkiye'nin dönem başkanlığı sırasında bu yatırımcılara daha fazla desteği teşvik etmenin, büyümeleri önündeki engelleri kaldırmanın yol ve yöntemlerini araştıracağını belirtti. 

Türkiye'nin, 2015 yılında enerji alanında işbirliğine ivme kazandırmak için bir G20 enerji bakanları toplantısı organize etmeyi planladığını da ifade eden Başbakan Davutoğlu, G20 üyesi olmayan ülkeler, uluslararası örgütler, sivil toplum örgütleri, iş ve çalışma hayatından kuruluşlarla diyaloğun olumlu sonuçlar doğuracağı inancıyla, Türkiye'nin dönem başkanlığında diyalog, açıklık ve kapsayıcılığın çalışma prensipleri haline getirileceğini  ifade etti.

Başbakan Davutoğlu, son olarak küresel meseleler ele alınırken çoğunlukla farklılıklara değinildiğini, bu sınıflandırmaların, küresel ölçekte neyle karşı karşıya olduğumuzu anlamak açısından gerekli olabileceğini, öte yandan G20 liderlerinin, ortak idealler ve değerleri yansıtan ortak bir dil kullanması gerektiğini, yaşamayı arzu ettiğimiz dünyanın, sadece birlikte hareket edersek inşa edilebileceğini vurguladı.

Muhabir: Gamze Türkoğlu Oğuz

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.