Dolar
32.33
Euro
34.88
Altın
2,219.62
ETH/USDT
3,568.80
BTC/USDT
70,716.00
BIST 100
9,079.97
Gündem, arşiv

Bakan Çelik '50 kişi' ifadesine açıklık getirdi

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Çelik, "İşçisi, işvereni, STK'larıyla herkes madenlerin işletilmesi konusunda tavır ortaya koyuyor. 50 kişi dediğimiz bu" dedi.

01.11.2014 - Güncelleme : 01.11.2014
Bakan Çelik '50 kişi' ifadesine açıklık getirdi

ERMENEK

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, "İşçisiyle, işvereniyle, o ilin tüm dinamikleriyle, sivil toplum örgütleriyle herkes bir taraftan bu madenlerin işletilmesi konusunda bir tavır ortaya koyuyorlar. Şu anda Ermenek'te de olduğu gibi. 50 kişi dediğimiz bu" dedi.

Çelik, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kamuoyuna, "madenleri kapatmak istediğimizde 50 kişi engel oluyor" şeklinde yansıyan sözlerine açıklık getirdi.

Ermenek'te 18 işçinin mahsur kaldığı çok acı bir olayla karşı karşıya olduklarını dile getiren Çelik, günlerdir işçilerin maden ocağından çıkartılmasıyla ilgili devletin bütün kurumlarının seferber olduğunu söyledi. Çelik, "Kardeşlerimizi biran önce inşallah sağ olarak, ailelerine teslim etme gayretindeyiz" diye konuştu.

Bütün kurumlar ittifak ve organize içinde sorunu çözmeye çalışırken bölgeye bir çok ziyaret olduğunu ifade eden Çelik, şunları kaydetti:

"Bu görüşmelerde bir çok konuyu konuştuğumuz, sohbet ettiğimiz doğrudur. Ama ne konuştuk? CHP'li milletvekili arkadaşlarımız gelmişlerdi, onlarla ayaküstü sohbet ederken Soma'dan, diğer madenlerden değerlendirmeler yaparken dedik ki 'Şimdi geldiğimiz yerde çok yakın, birinci derece akrabaları şu anda yerin altında olan aileler, maden ocaklarının kapatılmamasıyla ilgili talepte bulunuyorlar. Ne olur kapatmayın, çünkü bizim gerek Ermenek Havzası'nda gerekse Zonguldak gibi yerlerde madenden başka geçim kaynağımız yok' ifadelerinde bulunuyorlar.

Kim bunlar? Burada çalışanlar, buradan geçimini temin edenler. Bir taraftan da madenciliğin yapısal sorunları var. Bu yapısal sorunlar gereği kapatma işlemleri, birçok şey oluyor. Vatandaş da diyor ki 'Geçim kaynağımız bu, bundan başka bir şey yok' şeklinde taleplerini ortaya koyuyor.

Bu çerçevede dedim ki 'İşçisiyle, işvereniyle, o ilin tüm dinamikleriyle, sivil toplum örgütleriyle herkes bir taraftan bu madenlerin işletilmesi konusunda bir tavır ortaya koyuyorlar'. Şu anda Ermenek'te de olduğu gibi. 50 kişi dediğimiz bu. Yani izafi olarak işçisi, işvereni, sivil toplum örgütleri, yöredeki tüm dinamikler, 50 kişi diyor ki 'bu madenler açık olsun.' Bunu getirip '50 kişi baskı yapıyor, 50 kişi kimdir' noktasına getirme gibi bir bahtsızlığı, talihsiz değerlendirmeyi bu acı olayları yaşadığımız ortamda kim yapıyor doğrusu bunu anlamakta zorlanıyorum." 

"Bu nasıl milletvekilliği..."

Bu yönde açıklama yapan milletvekillerine tepki gösteren Bakan Çelik, "Bu nasıl bir milletvekilliğidir ki bu tabloyu burada görmek için geliyorsunuz ve buralarda konuşulmayan maksadı aşan bir çok değerlendirmeleri kamuoyuna taşıyorsunuz. Buradaki çalışmaları adeta aksatmaya dönük farklı değerlendirmelere sebebiyet veriyorsunuz. Bunlar son derece yanlış yaklaşımlardır" diye konuştu.

Kastettiğinin, maden bölgelerinde özellikle madene endeksli bir çalışma hayatı söz konusu olduğu için insanların her türlü tehlikeye rağmen, buraların açık olması konusundaki taleplerine işaret etmek olduğunu dile getiren Çelik, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Yoksa kanunsuz, usulsüz, hukuka aykırı şekilde madenler faaliyet göstersin diye bir bakandan talepte bulunulur mu, böyle bir şey olabilir mi? Bunu anlamalarına rağmen sırf siyaset uğruna, çarpıtma uğruna bu ve benzeri değerlendirmeler yapıyorlar. Bizim meşgul olduğumuz konu belli, vatandaşımızla şu anda burada 18 yavrusu, damadı, oğlu, babası toprak altında, ocak altında olan insanlarla sürekli iç içeyiz. Onların dertlerini, yükünü alma; onların gönülleri bir nebze de olsa rahatlatma gayretindeyiz. Birilerinin de buradan siyasi rant peşinden koştuklarını bu değerlendirmelerle görüyoruz.

Tekrar ediyorum, söylenen cümle gayet açık: Bu havzalarda madenler çok önemlidir ve işçisi, işvereni, yetkilileri, etkilileri kim varsa bu iş alanlarının kapatılmamasıyla ilgili taleplerini dile getiriyorlar. Bunu getirip kanunsuz, hukuksuz bir talebe dönüştürme şeklinde değerlendirme yapmayı ahlaki bir durumla bağdaştırmıyorum."

Muhabir: Göksel Yıldırım 

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın