Dolar
32.34
Euro
34.88
Altın
2,219.46
ETH/USDT
3,571.20
BTC/USDT
70,699.00
BIST 100
9,079.97
Gündem, arşiv

Hiç bir yerde görülmeyen şeylerle karşı karşıya kaldık

Van Valisi Doğan, "Dünyanın hiçbir yerinde hiçbir zaman diliminde hiçbir çatışma ortamında görülmeyen şeylerle karşı karşıya kaldık" dedi.

31.10.2014 - Güncelleme : 31.10.2014
Hiç bir yerde görülmeyen şeylerle karşı karşıya kaldık

VAN

Vali Aydın Nezih Doğan, IŞİD'in Kobani'ye (Ayn el Arap) yönelik saldırılarının bahane edilerek düzenlenen izin gösterilere ilişkin, "Dünyanın hiçbir yerinde hiçbir zaman diliminde hiçbir çatışma ortamında görülmeyen şeylerle karşı karşıya kaldık. Bunlardan biri sağlık hizmeti yapılan yerlere dokunulmazdı ama burada karşı karşıya kaldığımız tabloda kan araçları tahrip edildi" dedi.

Doğan, Valilikte düzenlediği basın toplantısında, olayların ardından zaman kaybetmeden hasar tespit komisyonu kurduklarını belirterek, 469 iş yeriyle ilgili tespit çalışması yapıldığını söyledi.

İş yerlerinden bazılarının hasarlarını kendi imkanlarıyla gidererek yardım talebinde bulunmadığını, 361 esnafın hasarlarını talep ettiğini belirten Doğan, şöyle devam etti:

"361 vatandaşımız için yaptığımız tespitlerde oluşan hasar, 12 milyon 576 bin liradır. 7 milyon 544 bin lirasını hemen karşılamayla ilgili karar aldık. Teknik bilirkişiler tarafından oluşturulan hasar tespit ise 2 milyon 455 bin liraydı. Bunun da tamamının karşılanması kararını aldık. 10 milyon liralık bir bedeli bugün itibarıyla ilçelerin hasar durumuna göre kaymakamlıklara, ilgili esnafların hesaplarına aktardık."

Yaşanan olaylarda en fazla zararın Erciş ilçesinde ortaya çıktığını ve kaynağın büyük bir bölümünün buraya aktarıldığını dile getiren Doğan, vatandaşların olaylarda sadece belli görüşlere ait insanların mal varlıklılarına hasar verdiğine yönelik iddiaların olduğunu anımsattı.

"Biz bu coğrafyada yüzlerce yıldır bir arada yaşıyoruz. Tarihdaşlık bizim için önemli, bir arada olma çimentosudur" diyen Doğan, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"İkinci önemli çimento ise mensubu olduğumuz ortak dindir ve o dinin verdiği temel değerlerdir. Üçüncüsü de ortak bir gelecek iddiamız, ortak bir gelecek vizyonumuz var. Dini eğitimin gerçekleştirildiği yerlere yapılan bu tip tecavüz girişimlerini, ortak değerlerimiz hususunda yeterli bilgi sahibi olunmamasıyla izah edebiliriz. Dünyanın hiçbir yerinde, hiçbir çatışma ortamında görülmeyen şeylerle karşı karşıya kaldık. Bunlardan biri sağlık hizmeti yapılan yerlere dokunulmazdı ama burada karşı karşıya kaldığımız tabloda kan araçları tahrip edildi. Hastanelerde birtakım olumsuzluklar yaşandı."

Vali Doğan, çözüm süreci için siyasi iradenin ağırlığını ortaya koyduğunu ve gayret sarf ettiğini dile getirerek, siyasi partilerin, iş adamlarının ve vatandaşların da sürece destek verdiğini belirtti.

Olayların ardından yürütülen çalışmalarda 248 kişinin gözaltına alındığını, bunlardan 107'sinin serbest bırakıldığını 22'si hakkında adli kontrol hükümlerinin uygulandığını, 119 kişinin de tutuklandığını anımsatan Doğan, olaylarda 98 resmi araç, 20 okul, 5 dini müessese, 40 kamu binası ve 469 iş yerinin zarar gördüğünü kaydetti.

"Nehir için öze ekip kuruldu"

Gürpınar ilçesi Kırkgeçit Mahallesi'nde önceki gün kaybolan 4 yaşındaki Nehir Aslan ile ilgili yürütülen arama çalışmalar hakkında bilgi veren Doğan, olayın meydana gelmesinden yaklaşık 3 saat sonra idareye haber verildiğini, zaman kaybedilmeden birimleri görevlendirdiklerini söyledi.

Doğan, jandarma, geçici köy korucuları, AFAD, Sağlık Müdürlüğü ekiplerinin tüm imkanlarıyla arama çalışması başlattığını vurgulayarak, "Şu ana kadar aramalardan sonuç alınamadı. İnsansız hava aracı ve helikopter görevlendirdik. Halen bir netice almış değiliz. Çalışmalarda bir çocuğun gidebileceği maksimum mesafeye kadar her yer en az üçer defa arandı. Biz bir yandan da başka bir boyutunun olup olmayacağını değerlendirmek için özel ekip oluşturduk. Özel ekipte jandarma ve emniyetten görevliler var. Bu kaybolmanın başka bir sebebi olabilir diye bir inceleme başlattık. Bu çalışmalarımız devam ediyor. Şu ana kadar somut bir delil bulunamadı" dedi.

Muhabir: Necat Hasar

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın