Dolar
32.33
Euro
34.91
Altın
2,212.74
ETH/USDT
3,564.20
BTC/USDT
70,475.00
BIST 100
9,052.14
Dünya, arşiv

Burkina Faso Devlet Başkanı istifa etti

Burkina Faso Devlet Başkanı Blaise Campaore'nin istifa ettiği açıklandı.

31.10.2014 - Güncelleme : 31.10.2014
Burkina Faso Devlet Başkanı istifa etti

UAGADUGU

Burkina Faso Devlet Başkanı Blaise Campaore'nin istifa ettiği açıklandı.

Ordu yetkililerinen Albay Boureime Farta, Ulus Meydanı'nda toplanan göstericelere Campaore'nin "artık iktidarda olmadığını" belirtti.

Farta'nın açıklaması göstericiler tarafından sevinçle karşılandı.

Zida'yı destekliyorlar 

Burkina Faso Genelkurmay Başkanlığı, kendisini geçici devlet başkanı ilan eden Ordu Sözcüsü Tuğgeneral Isaac Zida'yı desteklediğini açıkladı.

Genelkurmay Başkanı Honore Nabere Traore, "Genelkurmay Başkanlığı'nda yapılan görüşmeler sonucu Ordu Sözcüsü Tuğgeneral Isaac Zida'nın geçici devlet başkanı olması yönünde karar alındı" dedi.

Muhalefet lideri Zephirin Diabre de geçiş döneminde uzlaşı içinde olunması gerektiğini söyledi.

Traore'nin açıklamasının ardından başkent Ouagadougou'daki bir meydanda toplanan yaklaşık 200 gösterici "Vatan ya da ölüm", "Ülkenin başında bir askerin olmasını kabul etmeyeceğiz" şeklinde sloganlar attı.

Öte yandan, göstericilerin parlamento binasını yakan kişiler olduğu iddia edildi.

İstifa eden eski Devlet Başkanı Blaise Compaore'nin tekrar devlet başkanlığına aday olmasının önünü açan yasa tasarısına karşı başkentte başlayan gösteriler, hükümetin tasarıyı çektiğini açıklamasına rağmen durmamış, güvenlik güçleri ile protestocular arasındaki çatışmalarda 30 kişi ölmüştü. Öfkesi dinmeyen göstericiler, başkent Ouagadugu'daki meclis binasını ateşe vermiş, devlet televizyonu binasını yağmalamış, iktidardaki Demokrasi ve İlerleme Kongresi Partisi (CDP) binasına saldırarak CDP'li milletvekillerinin bulunduğu oteli yakmıştı.

Campaore, protestolar üzerine dün istifa etmişti. Campaore'nin istifasının ardından Genelkurmay Başkanı General Honore Nabere Traore ve Ordu Sözcüsü Tuğgeneral Isaac Zida kendilerini ülkenin geçici devlet başkanı ilan etmişti.

Blaise Campaore 90 gün içinde seçimlerin yapılmasını istedi

Burkina Faso'da başkanlık süresini bir dönem daha uzatmak isteyen ancak halkın protesto gösterileri üzerine istifa eden Devlet Başkanı Blaise Campaore, en geç 90 gün içinde seçimlerin yapılmasını istedi.

Devlet televizyonundan yayımlanan Campaore'nin imzasını taşıyan açıklamada, Anayasa'nın 43. maddesi uyarınca istifa ettiğini, yerinin boş olduğunu belirterek en geç 90 gün içinde seçimlerin yapılması çağrısında bulundu. 

Genelkurmay Başkanı Honore Nabere Traore'nin seçimlerin en kısa sürede yapılabilmesi için geçiş sürecine başkanlık edeceği belirtilmişti. 

Bu arada Campaore'nin başkentten ayrıldığı iddia edildi.

Siyasi bir yetkili, Campaore'nin başkent Vagadugu'dan ayrıldığını ve ülkenin güneydoğusunda, Gana sınırı yakınındaki Po kentine gittiğini öne sürdü.

27 yıldır iktidarda olan Campaore'nin başkanlık süresini bir dönem daha uzatmak istemesi üzerine düzenlenen protestolarda 30 kişi yaşamını yitirmişti.

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın