Dünya, arşiv

Suriye'deki Kürt partiler anlaştı

Suriye'nin kuzeyinde siyasi faaliyet yürüten Kürt partiler, birlikte hareket etmelerini öngören "Duhok Anlaşması"nı imzaladı.

22.10.2014 - Güncelleme : 22.10.2014
Suriye'deki Kürt partiler anlaştı

DUHOK

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başkanı Mesut Barzani'nin bir araya getirdiği Suriye Kürt Ulusal Konseyi (ENKS) ve Demokratik Toplum Hareketi (TEV-DEM) çatısı altındaki siyasi partiler, 10 gün süren toplantıların ardından uzlaşmaya vardıklarını açıkladı.  

Duhok'ta bir otelde düzenlenen basın toplantısında konuşan IKBY Başkanlığı Suriye İşleri Sorumlusu Hamit Derbendi, "Sayın Mesut Barzani, Rojava'daki tüm partiler ve taraflar arasında birliği sağlamak için ENKS ve TEVDEM heyetlerini bir araya getirdi. Taraflar, bugün Mesut Barzani'nin huzurunda 'Duhok Anlaşması' olarak adlandırılan metni imzaladı. Mesut Barzani, bu anlaşmanın müjdesini bütün Kürt halkına ilan etti" dedi.  

TEV-DEM Temsilcisi Aldar Halil de anlaşmanın içeriği hakkında bilgi verdiği konuşmasında, tarafların bütün meseleleri ve sorunları büyük bir sorumluluk duygusu içinde ele aldığını ve değerlendirdiğini belirtti. 

Kürtlerin konumunu güçlendirecek, siyasetlerini başarılı kılacak ve ulusal bütünlüğü sağlayacak maddeler üzerinde anlaşma sağlandığını aktaran Halil, tarafların, demokratik özerkliğe ilişkin konularda da uzlaşmaya vardığını kaydetti.

Suriye'de ortak savunma

Halil, tarafların Suriye'nin kuzeyindeki yönetimi birlikte yürüteceğini ve karar sahibi olacaklarını ifade ederek, "Demokratik ortaklığa dayalı bir sistem uygulanacak. Şu anki demokratik özerklik sisteminin geliştirilmesi ve bölgedeki tüm unsurların, terör örgütü IŞİD'e karşı savunma hattında yer alması karara bağlandı. İki taraf da Rojava'yı savunacak ve bunu bir görev olarak kabul edeceklerdir. Halkın savunulması için bütün imkanlar seferber edilecek ve herkes üzerine düşeni yapacak" dedi. 

Barzani'ye teşekkür

Savunma şekli ve yöntemi üzerinde de tarafların birçok öneri ve teklifi gündeme getirdiğine değinen Halil, şu ifadeleri kullandı:

"Ancak esas olarak halkımızın ve bölgemizin savunulması gerektiği noktasında görüş birliğine vardılar.  Anlaşmaya nezaret ettiği için Sayın Mesut Barzani'ye çok teşekkür ediyoruz. Rojava'da halkımızı destekledi ve özellikle de Kobani'deki direniş için büyük bir çaba gösterdi. Bu, Rojava ve tüm Kürtler için büyük bir müjdedir."

ENKS Temsilcisi Tahir Sifuk da konuşmasında, Mesut Barzani'ye övgülerde bulunarak, "Barzani, bir bölgenin veya partinin başkanı olarak değil, bir önder, halkın lideri ve milli bir başkan olarak çalışma yürütüyor. Başta biz olmak üzere, her partinin ve her hareketin önderi gibi davranıyor. Suriye'deki iki başlıca oluşum ENSK ve TEV-DEM olarak onun daveti üzerine ve onun nezaretinde uzlaşmaya vardık" şeklinde konuştu. 

ENKS çatısı aslında daha çok Mesut Barzani'ye yakınlığıyla bilinen siyasi partiler yer alıyor. TEV-DEM çatısı altında ise Demokratik Birlik Partisi (PYD) ve diğer partiler siyasi faaliyet yürütüyor.  

Iraklı ve Suriyeli Kürtlerin, "Rojava" olarak adlandırdığı Suriye'nin kuzey bölgesinin yönetimi konusunda PYD ile Mesut Barzani'ye yakın siyasi partiler arasında uzun zamandır anlaşmazlık yaşanıyordu. Barzani'nin isteğiyle 11 Temmuz 2012'de imzalanan Erbil Anlaşması ile bütün Kürt partileri, "Kürt Yüksek Konseyi" çatısı altında bir araya gelmişti. Ancak PYD'nin Esed rejimiyle işbirliğine devam etmesi, Suriye Ulusal Koalisyonu'na (SUK) ve Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu'na (SMDK) dahil olmaması ve diğer Kürt partilerinin bölgedeki faaliyetlerine izin vermemesi nedeniyle anlaşma uygulanamamıştı.

PYD'nin, geçen ocakta Afrin, Cezire ve Kobani'de "kanton" ilan etmesi, ilişkileri kopma noktasına getirmişti. Suriye Kürdistan Demokrat Partisi bünyesinde birleşen 4 siyasi parti, PYD'yi "tekçi siyaset" yapmakla suçlamıştı.

Tarihi bir adım

IKBY Başkanı Mesut Barzani, arasında Demokratik Birlik Partisi’nin (PYD) de olduğu Suriyeli Kürt partilerinin anlaşmasını "tarihi bir adım" olarak değerlendirdi.

Barzani, yaptığı yazılı açıklamada "Bu adım, Rojava'daki Kürt halkının zaferlerinin başlangıcıdır. Siyasi partileri, bu tarihi adım dolayısıyla tebrik ediyorum. Üzerinde ittifaka varılan maddelerin kısa sürede uygulamaya geçirilmesini temenni ediyorum" ifadelerini kullandı.

Mesut Barzani, Suriye’nin kuzeyindeki Kürtlere ellerinden gelen desteği vermekten kaçınmayacaklarını vurgulayarak, şunları kaydetti:

"Kobani'de savaşan kahramanlara selam ve saygılarımı gönderiyorum. Her nerede olursa olsun bir Kürt grubunun başarısı, bütün Kürtlerin zaferidir. Kürt tarafları arasındaki birlik ve bütünlük çok değerlidir. Buna doğru yürümemiz gerekiyor. Düşmanlara en doğru ve güzel cevap hepimizin birlik olmasıdır."

Muhabir: Muhammet Kurşun, Emrah Yorulmaz, Kamaran Haji Omer

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın