Gündem, arşiv

Kaos lobisinin çözüm sürecini zehirlemesine izin vermeyeceğiz

Bakan Eker, kaos lobisinin çözüm sürecini zehirleyerek zil takıp oynamak istediğini, ama buna izin vermeyeceklerini söyledi.

08.10.2014 - Güncelleme : 08.10.2014
Kaos lobisinin çözüm sürecini zehirlemesine izin vermeyeceğiz

DİYARBAKIR

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Vali Hüseyin Aksoy ile Valilik Toplantı Salonu'nda düzenlediği basın toplantısında, Diyarbakır'da yaşanan olaylarda 10 kişinin öldüğünü, 45 kişinin yaralandığını söyledi.

Bakan Eker, Diyarbakır'ın bugün genel anlamda sakin olduğunu ve sokağa çıkma yasağı kararına uyulduğunu belirtti. 

IŞİD bahanesiyle düzenlenen izinsiz gösterilerde AK Parti Kayapınar İlçe Başkanlığı, kamu binası, esnafa ait iş yerlerinin tahrip edildiğini dile getiren Eker, "Diyarbakır'da çok sayıda iş yeri ya yakıldı ya tahrip edildi ya da yağmalandı" dedi.

"Barışın ve sulhun dilini kullanmalıyız"

Can ve mal güvenliğinin sağlanması için alınan sokağa çıkma yasağının devam ettiğini aktaran Eker, şöyle konuştu:

"Diyarbakır şu an sakin. Bu kararın devam edip etmeyeceğini bu gece arkadaşlarımız değerlendirecekler. Ona göre tekrar karar gözden geçirilecek. İnşallah devam etmesi gerekmeyecek bir sükunet olur ve hayat normale döner. Amacımız bu şehirde yaşayan 1 milyon insanın can ve mal güvenliğinin sağlanmasıdır. Vatandaşlarımızın sağduyulu ve soğukkanlı bir şekilde meseleye yaklaşması, özellikle siyasi sorumluluğu olan hemşehrilerimizin sorumlu bir dil kullanmaları, tahrik edici, kışkırtıcı beyanatlardan kaçınmaları son derece önemlidir. Barışın ve sulhun dilini kullanmalıyız."

"Bölücü örgüt sosyal medya üzerinden halkı silah kullanmaya teşvik ediyor"

Bakan Eker, sosyal medya üzerinden hükümete dönük tamamen gerçek dışı isnatlarla vatandaşların kışkırtılmaya çalışıldığını kaydetti.

Bu konuda vatandaşların dikkatli olmasını isteyen Eker, şöyle devam etti:

"Çünkü sosyal medyada dönen bilgilerin çoğu gerçek dışı, maksatlı ve kaos yaratmaya dönük. Tıpkı Türkiye Cumhuriyeti hükümetinin IŞİD ile ilgili politikası hakkında söylenenlerin doğru olmadığı gibi. Halk galeyana getiriliyor. Bölücü örgüt maalesef, sosyal medya üzerinden halkı silah kullanmaya teşvik ediyor, kışkırtıyor."

Bakan Eker, Diyarbakır'daki izinsiz gösteriler sırasında 4 ambulansın göstericiler tarafından tahrip edildiğini söyledi.

Bazı sivil toplum örgütü temsilcileriyle toplantı yaptıklarını dile getiren Eker, herkesin çağrısının şehirde huzurun bir an önce tesis edilmesi olduğunu belirtti.

"Devlet vatandaşın can ve mal güvenliği için tedbirler aldı, almaya devam ediyor. Bu tür saldırıları yapanlara müsamaha gösterilmeyecek, hukuk içerisinde onlarla mücadele edilecek" ifadelerini kullanan Eker, olaylarda bir derneğe yapılan saldırıda hayatını kaybedenlerin olduğunu işaret etti.

Eker, hayatını kaybeden 10 vatandaşın önemli kısmının kurşunla öldüğünü, onlara çatışma sırasında veya direk olarak ateş açıldığını kaydetti.

"Kaos lobisi var"

Güvenlik kuvvetlerinin can ve mal güvenliğini sağlamak için sokağa çıkma yasağı kararı alınması yönündeki teklifini onayladıklarını anlatan Eker, şunları söyledi:

"Burada kaos lobisi var. Bunu bilelim. Bunun hedefi ;Türkiye'de özellikle bölgede 30 yıldır unutulan, son 2 yıldır hatırlanan barış ve huzur içerisinde yaşama duygusunu sabote etme, bu ortamı zehirlemektir. Çözüm sürecini zehirleme teşebbüsü var. Bunu kaos lobisi düzenliyor. Değişik zamanlarda değişik bahanelerle hayata geçirmeye çalışıyorlar."

"Zil takıp oynayacaklar"

Eker, taleplerin meşru zemin içerisinde dile getirilmesi gerektiğini vurgulayarak, şöyle devam etti:

"Türkiye'de huzuru, barışı tesis edecek Milli Birlik ve Beraberlik Projesi'ni hayata geçirecek, çözüm sürecini kalıcı bir barışa dönüştürecek bir uygulama içerisindeyiz. Buna zarar vermeye, zehirlemeye çalışanlara da bu fırsatı vermeyeceğiz. Birinci hedef bu. Bunu yapmaya kalkışıyorlar, çalışıyorlar. Tabi zil takıp oynayacaklar. Bir şey çıksın da çözüm süreci bitsin diye."

Cana ve mala kast eden bir eylemi meşru göstermenin kabul edilmez olduğunu belirten Eker, olayların büyümemesi ve yeni acılar eklenmemesi için çaba içerisinde olduklarını anlattı.

"Çağrımız bu şehirde bir an önce sükunetin sağlanması, can ve mal güvenliğine saldırıların son bulması, vatandaşın esnafın tüccarın huzurlu şekilde bu şehirde yaşamasını sürdürmesine imkan verilmesidir" ifadelerini kullanan Eker, bunun için gerekli önlemlerin alındığına değindi.

"Kimsenin saldırma hakkı yok"

Eker, bir gazetecinin "Olayların PKK-Hizbullah çatışmasına dönüşmemesi için ne gibi önlemler alacaksınız?" sorusunu şöyle yanıtladı:

"Kişilerin, örgütlerin birbirleriyle çatışmasından çok biz bunu Diyarbakırlının hayatına kast edilmiş bir olumsuz saldırı olarak görüyoruz. Başkalarının canına da malına da kimsenin saldırma hakkı yok. Hiçbir sebep bunun gerekçesi olamaz. Partiyi ateşe vereceksin, derneği basacaksın, dükkanları yağmalayacaksın. Bu vandalizmdir. Onun için herkesin çocuğuna da sahip çıkmasını, çocuğunu sokaktan çekmesini, biz vatandaşlarımıza söylüyoruz. "

Bakan Eker, yaşanan olaylarla bağlantısı olduğu belirlenen 30 kişinin gözaltına alındığını sözlerine ekledi.

Muhabir: Özgür Ayaydın

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın