Dolar
32.32
Euro
34.92
Altın
2,206.34
ETH/USDT
3,575.40
BTC/USDT
70,939.00
BIST 100
9,058.43
Dünya, arşiv

Danimarka'da koalisyona destek kararı onaylandı

Danimarka Parlamentosu, IŞİD'e karşı ABD öncülüğünde kurulan koalisyona savaş uçakları ve personel göndermeyi onayladı.

02.10.2014 - Güncelleme : 02.10.2014
Danimarka'da koalisyona destek kararı onaylandı

KOPENHAG 

Danimarka Parlamentosu, IŞİD'e karşı ABD öncülüğünde kurulan koalisyona savaş uçakları ve personel göndermeyi onayladı.

Danimarka Parlamentosu, sabah yaptığı oturumda hızlı bir şekilde karar alarak hükümetin daha önce açıkladığı koalisyona ilk etapta 4 olmak üzere toplam 7 F-16 savaş uçağı ve 140 destek personeli gönderilmesini onayladı. Oylamada, sol parti Enhedslisten dışındaki tüm partiler kabul oyu verdi.

Danimarka Dışişleri Bakanı Martin Lidegaard, oylama sonrasında yaptığı yazılı açıklamada, Danimarka'nın 10'u bölge ülkesi 50 ülkenin oluşturduğu IŞİD'e karşı koalisyona güçlü bir yardımda bulunmayı karara bağladığını belirtti.

IŞİD'in hem bölgede yaşayanlara hem de Danimarka'ya karşı çok tehlikeli bir tehdit haline geldiğini vurgulayan Lidegaard, "Bu yüzden bu kadar geniş bir desteğin olması çok sevindirici. Danimarka Parlamentosu'ndaki karar, hükümetimiz ve benim için çok önemli. Bu sadece askeri değil, askeri, politik, insani tüm unsurları kullanacağımız geniş bir mücadelenin parçasıdır" ifadesini kullandı.

Savunma Bakanı Nicolai Wammen da Danimarka meclisinin bugün geniş bir destekle hükümetin teklifini kabul etmesinin bu vahşete karşı mücadelede çok önemli olduğunu bildirdi. Wammen, uçakların bugün bölgeye uçacağını, personelin ise daha sonra koalisyonun ana merkezine gideceğini açıkladı. 

Sosyalist Halk Partisi Milletvekili Özlem Sara Çekiç de parti olarak karara destek çıktıklarını belirtti. Çekiç, dünyanın Halepçe katliamı benzeri olaylardan ders çıkardığını söyleyerek Kobani'de halkın kadın-erkek sergilediği mücadeleye Danimarka'nın destek çıkacak olmasından mutluluk duyduğunu ifade etti.

Danimarka Başbakanı Helle Thorning-Schmidt'in daha önce parlamentodaki partilerin mutabakatıyla terör örgütü IŞİD'le mücadele kapsamında koalisyona 7 F-16 savaş uçağıyla destek vereceklerini açıklamasına rağmen parlamento dün muhalefetteki sağ blokun oturumda yarattığı tartışma sonucunda oylama yapamamıştı.

Muhabir: İrfan Cemiloğlu

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın