Dolar
32.38
Euro
34.98
Altın
2,233.04
ETH/USDT
3,531.90
BTC/USDT
69,747.00
BIST 100
9,067.41
Dünya, arşiv

Evimiz burada göç etmeyeceğiz

Doğu Kudüs'te Filistinliler, İsrail'in toplu göç baskıları karşısında direniyor. 7 yaşındaki Ahmed, "Evimiz burada, göç etmeyeceğiz; İsrail evimizi yıktı, biz yeniden yaptık" dedi.

01.10.2014 - Güncelleme : 01.10.2014
Evimiz burada göç etmeyeceğiz

RAMALLAH

Doğu Kudüs'te binlerce Filistinli, İsrail'in toplu göç baskıları karşısında direniyor.

Doğu Kudüs'teki 14 bin Filistinli, 65 yıl önce babalarının inşa ettikleri evlerden göçe zorlanıyor. İsrail makamları, bölge sakinlerine evlerinden göç etmeleri karşılığında Batı Şeria'nın kuzeyindeki Eriha kenti ve Ebu Dis beldesi yakınlarında yeni bir köy kurma teklifinde bulunuyor. Söz konusu önerinin arkasında ise Doğu Kudüs'teki yerleşim birimlerini Batı Şeria'daki 12 kilometrekarelik alana sahip E1 bölgesine bağlama hedefi yatıyor.

İsrail'in göç ettirme politikasına karşın bölge sakinleri, yurt edindikleri bölgeleri terk etmeme konusunda ısrarcı. 

"Evimiz burada, göç etmeyeceğiz. İsrail evimizi yıktı, biz yeniden yaptık" diyen 7 yaşındaki Ahmed, sahip olduklarını savunabilecek ve direnebilecek kadar yaşananlara müdahil olmuş durumda.

"Bölge sakinleri, tek geçim kaynaklarını da kaybedecek"

AA muhabirine içinde bulundukları durumu anlatan Cebel el-Baba bölgesi sakinlerinden Cemil el-Cehalin, İsrail'in Yahudi yerleşimciler lehine binlerce dönümlük araziye el koymayı hedeflediğini söyledi.

Hayvancılıkla hayatını idame ettiren 14 bin Filistinlinin toplu göç tehdidiyle karşı karşıya olduğunu belirten Cehalin, "Filistinlilerin ileri gelenleri, göçü kabul etmeme yönünde karar aldı. Bu insanlar 1948 yılında Negev çölünden göç ettirilmişti, tekrar evlerinden çıkmak istemiyorlar" dedi.

Cehalin, İsrail'in hedeflerinde başarılı olması durumunda, arazilerinde hayvancılıkla geçinen bölge sakinlerinin tek geçim kaynaklarını da kaybedeceklerini hatırlattı.

İsrail ve Filistin Kurtuluş Örgütü (FKÖ) arasında 13 Eylül 1993 tarihinde imzalanan Oslo Anlaşması'na göre A,B ve C olmak üzere 3 bölgeye ayrılan Batı Şeria'da İsrail işgalindeki C bölgesindeki Filistinlilerin evlerini ruhsatı bulunmadığı gerekçesiyle yıkıyor ve yeni bina inşasına izin vermiyor. 

 A Bölgesi Filistin Yönetimi'nin kontrolü altındayken, B Bölgesi İsrail ve kısmen Filistinlilerin kontrolünde bulunuyor. C Bölgesi ise tamamen İsrail tarafından kontrol ediliyor. İsrail Batı Şeria topraklarının neredeyse yüzde 40'ından fazlasını işgal altında tutuyor.

Dünyanın farklı ülkelerinden getirilerek İsrail yönetiminin işgal politikası çerçevesinde Batı Şeria ve Doğu Kudüs'e yerleştirilen Yahudi yerleşimcilerinin silah taşımaları ve Filistinli sivilleri zaman zaman sözlü ya da fiziksel olarak taciz etmeleri, yerel halk ile yerleşimciler arasında sürtüşmelere neden oluyor.

İsrail, Filistin'in Batı Şeria bölgesini Yahuda ve Samarya şeklinde adlandırarak kendi toprağı olarak görüyor. Batı Şeria'da 2 milyon 300 bin, Doğu Kudüs'te ise 200 bin Yahudi yerleşimci bulunuyor.

Muhabir: Quays Abu Samra/Hacer Başer

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın