Dolar
32.37
Euro
34.96
Altın
2,233.04
ETH/USDT
3,574.90
BTC/USDT
70,400.00
BIST 100
9,125.29
Dünya, arşiv

İsrail dünyadaki terör ve şerrin kaynağıdır

Hamas Sözcüsü Zühri, "Hamas, ulusal bir kurtuluş hareketidir. İsrail ise dünyadaki terör ve şerrin kaynağıdır" dedi.

30.09.2014 - Güncelleme : 30.09.2014
İsrail dünyadaki terör ve şerrin kaynağıdır

GAZZE

Ebu Zühri, AA muhabirine yaptığı açıklamada, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun BM Genel Kurulu genel görüşmelerinde yaptığı konuşmaya ilişkin, "Netanyahu'nun 'Hamas ve IŞİD bir paranın iki yüzüdür' açıklaması, olayları karıştırma çabasından ibaret. Hamas, ulusal bir kurtuluş hareketidir. İsrail ise dünyadaki terör ve şerrin kaynağıdır" dedi.

Netanyahu'nun Hamas'ın sivil halkı "kalkan" olarak kullandığı yönündeki iddiasına karşı çıkan Ebu Zühri, "Netanyahu, Gazze saldırılarında 500'den fazla çocuğun öldürülmesinden kendisini nasıl aklayacak" ifadesini kullandı. 

"Netanyahu'nun açıklamaları efsane"

Fetih Sözcüsü Ahmed Assaf da Netanyahu'nun açıklamalarını "gerçek dışı ve efsane" olarak nitelendirdi.

"Netanyahu kafasını kuma gömen bir deve kuşu gibi davrandı. Konuşmasının gerçekle bir ilgisi yok" değerlendirmesinde bulunan Assaf, İsrail Başbakanı'nın ahlaki değerlerine vurgu yapıp, ordusunu övmesine karşılık ise şunları söyledi:

"Gazze saldırılarında çoğunluğunu kadın ve çocukların oluşturduğu 2 binden fazla sivili öldürmek, binlercesini yaralamak ve evsiz bırakmak ahlaki erdemlilikse nazi, faşist ve ırkçı orduyu nasıl nitelememiz gerekir."

"Uzlaşma için başkenti Doğu Kudüs olan Filistin devletinin kurulması şart"

Öte yandan, Filistin resmi ajansı WAFA'da yer alan habere göre, Filistin yönetimi sözcüsü Nebil Ebu Redine, "Netanyahu'nun bahsettiği tarihi uzlaşma için başkenti Doğu Kudüs olan Filistin devletinin kurulması şart" ifadesini kullandı. 

Ebu Redine, çözümün Arap Barış Planı, BM Genel Kurulu ve uluslararası meşruiyet kararları çerçevesinde olması gerektiğine dikkati çekerek, "Bu, Yahudi yerleşim birimleri faaliyetlerinin acilen durmasını, Gazze'den ablukanın kaldırılmasını ve kutsal mekanlardaki radikal eylemlere son verilmesini gerektiriyor" yorumunda bulundu.

Suudi Arabistan Kralı Abdullah bin Abdulaziz tarafından ortaya atılan Arap Barış Planı, ''barış karşılığında toprak'' prensibine dayanıyor. İsrail ile 1967 öncesindeki sınırlarına dönmesi karşılığında tüm Arap ülkelerinin ilişkilerini normalleştirmeleri esasına dayanan plan, 2002 yılında Beyrut'ta toplanan Arap Birliği Zirvesi'nde kabul edilmişti. Plan, yerlerinden edilen Filistinlilerin vatanlarına dönmesini ve İsrail'in Golan Tepeleri'nden çekilmesini de öngörüyor.

İsrail Başbakanı Netanyahu, BM Genel Kurulu'nda yaptığı konuşmada, IŞİD ve benzeri oluşumların nihai olarak tüm dünyayı kontrol etmeyi amaçladığını belirterek, "IŞİD ve Hamas'ın aynı zehirli ağacın dalları olduğunu ve aynı fanatik öğretiyi benimsediklerini" iddia etmişti.

Netanyahu, Gazze'ye düzenledikleri saldırıya ilişkin de Hamas'ın, Filistinli sivilleri kalkan olarak kullandığını öne sürmüş, İsrail'in sivil hedeflere saldırması ve çok sayıda çocuk ve kadını öldürmesi nedeniyle soruşturma başlatan BM İnsan Hakları Konseyini "Terörist Hakları Konseyi" olarak nitelendirmişti.

Muhabir: Moustafa Maged Haboosh, Zeynep Tüfekçi, Aslan Balcı

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın