Dolar
32.33
Euro
34.88
Altın
2,222.04
ETH/USDT
3,569.80
BTC/USDT
70,810.00
BIST 100
9,079.97
Politika, arşiv

İlişkilerin geleceğine daha güvenle bakıyorum

AB Bakanı ve Başmüzakereci Bozkır, Brüksel'deki temaslarının ardından Türkiye ile Avrupa Birliği arasındaki ilişkilerin geleceğine daha olumlu ve güvenle baktığını söyledi.

19.09.2014 - Güncelleme : 19.09.2014
İlişkilerin geleceğine daha güvenle bakıyorum

BRÜKSEL

Avrupa Birliği (AB) Bakanı ve Başmüzakereci Volkan Bozkır, Brüksel'deki temaslarının ardından Türkiye ile Avrupa Birliği arasındaki ilişkilerin geleceğine daha olumlu ve güvenle baktığını söyledi.

Strasbourg’da Avrupa Parlamentosu’nda, Brüksel’de de AB Komisyonu’nda yaptığı yoğun temas trafiğini Anadolu Ajansı’na (AA) değerlendiren Bozkır, AB Komisyonu’nun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Stefan Füle’nin ofisinden dünkü ikili görüşmeye ilişkin yapılan açıklamayı önemsediğini belirterek, “Belki son zamanlarda yapılmış en güçlü, Türkiye’nin bizatihi kendisinin ayrıca da bu sürecin devamının önemini vurgulayan çok önemli bir açıklama. Bunun için de bu ilişkinin geleceğine daha olumlu ve güvenle bakıyorum” dedi.

AB Komisyonu’ndan dün yapılan açıklamada, Füle’nin görüşmede Türkiye’nin AB için stratejik önemine vurgu yaparak iki taraf arasında yapıcı işbirliğinin süreceğine yönelik inancını dile getirdiği, Türkiye’nin AB için önemli bir ortak olduğunu vurguladığı ve aralarında ekonomi ve ticaret, dış politika diyaloğu, vize ve göç politikası ve enerjinin de bulunduğu, devasa ve kullanılmayan potansiyel olan alanlarda ilişkilerin derinleştirilmesini savunduğu belirtilmişti.

Bozkır, “Füle ile hem yeni anlayışımızı hem İlerleme Raporu’nu ve bundan sonra neler yapılabileceğini detaylı şekilde konuştuk. İlerleme Raporu’nun tabiatıyla tenkitler içeren bir rapor olacağını, ama üslubunun kimseyi rahatsız etmeyecek ve bu tenkitlerden kabul ettiklerimizi de uygulama imkanı verecek şekilde bir rapor olması yönündeki arzumuzu dile getirdik” diye konuştu. Bozkır, Füle’nin de kendisiyle kesinlikle aynı doğrultuda düşündüğünü belirtti.

Kasım ayından itibaren genişlemeden sorumlu olacak AB Komisyonu’nun Bölgesel Politikadan Sorumlu Üyesi Avusturyalı Johannes Hahn ile de görüşen Bozkır, “İlk defa tanıştık kendisiyle. Gerçekten birlikte çalışabileceğimiz, kafası berrak, Türkiye’nin önemine vakıf ve işbirliğine de yatkın bir kişi olarak gördüm. Bunun çerçevesini daha komiser olmadan konuşmuş olmamızı önemsiyorum. Çok yakın bir işbirliği kuracağımızı ikimiz de anladık. Önümüzdeki dönemde bu ilişkiyi basın yoluyla mesajlar şeklinde değil sürekli olarak benim Brüksel’e gelişim onun Türkiye’ye gelişi şeklinde sürdürmeyi kararlaştırdık” ifadelerini kullandı.

Bozkır, Türkiye’nin müzakere sürecinde ilk faslını Avusturya dönem başkanlığında açtığını, ilk faslını da aynı dönemde kapattığını hatırlatarak, “Ayrıca son açtığımız fasıl da Komiser Hahn’ın şu anda komiserliğini yaptığı konuyla ilgili” dedi.

Son dört yıldır, bir AB bakanının Strasbourg ve Brüksel’de dört gün içinde bu kadar çok kişiyle görüştüğü, böyle bir programın görülmediğini kaydeden Bozkır, “Ben bunu önemsiyorum. Türkiye’nin yeni cumhurbaşkanı, yeni başbakan, yeni hükümet ve yeni Türkiye diye adlandırdığımız yeni yapısıyla AB’ye yönelik verdiği çok kuvvetli mesaj, Strasbourg ve Brüksel’e yaptığım ziyarette edindiğim izlenime göre, gayet güçlü şekilde algılanmış, karşılık bulmuş. Buradaki havayı gerçekten çok değişmiş gördüm” diye konuştu.

Bozkır, temaslarının yoğunluğunu ve karşılık bulmasını, “yeni başlatılan girişim, iki taraf arasındaki bakış açılarını gidermek ve doğru resme bakmak açısından bir destek olarak gördüğünü” söyledi.

Türkiye’nin AB’den en önemli beklentileri arasında yer alan vize muafiyeti konusu da Bozkır’ın temaslarının önemli başlıkları arasında yer aldı. Bozkır, AB Komisyonu’nun vizeyle ilgili yayımlanacak raporunun da olumlu çıkmasının öngörüldüğünü belirterek, “AB Komisyonu’nun Türkiye’deki inceleme misyonlarının vardığı sonuçlar olumlu. Bu çok önemli çünkü üç sene sonra vizelerin kalkmasında bu raporlar ve AB Komisyonu’nun bir nihai raporu önem arz ediyor. Bunun her aşamasının doğru olması önemli” diye konuştu.

Dün açıklanan yeni AB stratejisinin, “AB konusunun raftan indirilmesi açısından önemli ancak içindeki unsurların geçmişten bu yana söylenen ve şimdiye kadar zaten yapılmış olması gerekenlerden oluşup oluşmadığına” yönelik AB kaynaklı vurguları değerlendiren Bozkır şunları söyledi: “Geçmiş performansla  gelecekte ne yapacağımızı mukayese etmek doğru değil. Biz yeni bir hamle yaptık. Stratejimizi Brüksel’de açıkladım. Bunun akabinde iletişim stratejisi, ulusal eylem planları açıklanacak. Bir sürü konuda davranışımız, hareket biçimimiz gözlemlenecek. O soruyu sormak yerine yaptıklarımıza bakıp karar verilmesinin doğru olacağını düşünüyorum. Çok kısa zamanda bu tür bir soruyu sormayan bir AB olacağına inanıyorum.”

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın