Dünya, arşiv

Makedonya'da, Arnavutlar "İlirida Cumhuriyeti"ni ilan etti

Kendisini "İlirida Başkanı" olarak tanıtan Arnavut asıllı Nevzat Halili, İlirida Meclisi'nin aldığı karar doğrultusunda İlirida Cumhuriyeti'ni ilan ettiklerini duyurdu.

18.09.2014 - Güncelleme : 18.09.2014
Makedonya'da, Arnavutlar "İlirida Cumhuriyeti"ni ilan etti

ÜSKÜP

Makedonya'da yaşayan bazı Arnavutlar, başkent Üsküp'te "İlirida Cumhuriyeti"ni ilan etti.

 Kendini "İlirida Başkanı" olarak tanıtan Arnavut asıllı eski siyasetçi Nevzat Halili (68), "İlirida Meclisi''nin kararıyla İlirida Cumhuriyeti'ni ilan ettiklerini duyurdu.

İskender Bey Meydanı'nda "Bağımsızlık ve Barış Deklarasyonu"nu açıklayan Halili, konuşmasında Amerikan Bağımszlık Bildirgesi'nden alıntı yaparak, "herkesin kendini yönetme hakkına sahip olduğunu" ifade etti.

Makedonya'nın ilk anayasasından memnun olmayan Arnavutlar'ın 8 Eylül 1991'De yapılan referanduma da katılmadığını hatırlatan Halili, bu nedenle ülkedeki Arnavutlar'ın 11-12 Ocak 1992'de kendi referandumlarını yaptığını, 400 bin Arnavut'un oy kullandığı bu referandumda, oy kullananların yüzde 99'unun bağımsız Arnavut bölgeleri için "evet" dediğini vurguladı.

Halili, 1992 yılı Nisan ayında Demokratik Refah Partisi (PPD) milletvekilleri ve bakanlarının İlirida Cumhuriyeti'ni ilan ettiklerini, fakat bunun birçok nedenden ötürü hayata geçirilEmediğini söyledi.

İlirida Meclisi'nin kurulduğu 1996 yılından bu yana kamuya açık olarak 12 toplantı gerçekleştirdiğine işaret eden Halili, "2012 yılında Makedonya'dan, Sırbistan ve Karadağ gibi federasyon ilanını talep etmiştik. Başbakan Nikola Gruevski'den federasyon talep ediyoruz" dedi.

Barış taraftarı olduklarını belirten Halili, ABD, Avrupa Birliği (AB), Arnavutluk, Kosova, Almanya ve Türkiye'den bu girişime destek vermelerini talep etti.

Ülke sınırlarının değişmeyeceğine dikkati çeken Halili, İlirida Cumhuriyeti'nin sınırlarının Manastır'dan Kumanova'ya uzanan "tarihi Arnavutluk" toprakları ve başkentin ise Üsküp olacağını ifade etti.

Makedonya'daki Arnavutların ilk siyasi partisi olan Demokratik Refah Partisinin (PPD) ilk genel başkanı olan Halili, 1992 yılında bu yana İlirida Cumhuriyeti'nin kurulması için mücadele veriyor.

Muhabir: Murteza Sulooca

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın